Hlavní obsah

Liverpool slaví Morientesovo probuzení

Fotbalisté FC Liverpool zdolávají překážky na cestě do Ligy mistrů ve stylu hodném obhájce trofeje. V předkolech vyhráli všech pět zápasů, nastříleli už čtrnáct branek a dostali jen dvě. Trenér Rafael Benítez byl rád, že se ve středu v Sofii konečně chytil jeho chráněnec Fernando Morientes, jemuž dal ve svých plánech přednost před Milan Barošem.

Článek

Až dosud se o góly staral především záložník Gerrard, v předchozích čtyřech zápasech jich dal sedm. Tentokrát se proměnil v nahrávače a španělský útočník z jeho přihrávek vytěžil dvě trefy, což Benítez hned ocenil. "Ty góly mu dodají sebedůvěru. Myslím, že to bude jeho sezóna," zavěštil liverpoolský trenér. V závěru si při dvoubrankovém náskoku mohl dovolit své největší hvězdy šetřit a naznačil, že v odvetě nepostaví nejsilnější tým.

Bulharský mistr se tak s vidinou miliónů z Ligy mistrů už pomalu loučí. Navíc bude muset sáhnout do pokladny, protože jeho fanoušci zasypali Francouze Cissého, autora úvodního gólu utkání, rasistickými projevy, což UEFA nekompromisně trestá. "Atmosféra v hledišti byla dobrá, škoda těch opičích zvuků. Musíme se učit a nic takového nedělat," vzkázal Benítez divákům.

Liga mistrů zřejmě po devítí letech bez ukrajinského klubu

Také Inter Milán si přivezl z Doněcku dvoubrankový náskok. Hlavní zásluhu na něm měl Brazilec Adriano, který první gól připravil vtipnou patičkou a druhý dal sám. Trenér Šachtaru Mircea Lucescu se na tiskové konferenci tvářil, jako by prohru přivítal. "Někteří hráči si mysleli, že už se mohou měřit s Realem, Milánem nebo Manchesterem. Doufám, že teď se vrátí na zem," řekl rumunský kouč a dodal, že se jeho tým zaměří na Pohár UEFA.

Odveta se sice bude hrát bez diváků, ale Lucescu řekl, že nevěří, že by jeho svěřenci mohli dát na San Siru tři góly. Po vyřazení Dynama Kyjev ve druhém předkole se tak nejspíš bude hrát Liga mistrů poprvé po devíti letech bez ukrajinského klubu.

Kyjev vypadl se švýcarským FC Thun a nováček v pohárové Evropě se činil i tentokrát. V Malmö měl víc šancí než domácí a gólem Brazilce Pimenty vyhrál 1:0. Klub bez velkých hvězd, který teprve v roce 2002 postoupil do švýcarské ligy, tak má na dosah historický úspěch.

A do Ligy mistrů ho mohou doprovodit i krajané z Basileje, kteří porazili Werder Brémy 2:1. A to ještě trenér hostů Thomas Schaaf porážku slavil málem jako vítězství. "Měli jsme velké štěstí, že jsem nedostali víc gólů. Sedmdesát minut jsme nebyli na hřišti vidět, ale Kloseho gól nám otevřel dveře," řekl Schaaf.

Hráči Artmedie byli přemotivovaní

Rapid Vídeň se musel v domácím zápase spokojit s remízou a trenér Josef Hickersberger nebyl po utkání s Lokomotivem Moskva nijak nadšen. "Připadal jsem si, jako když uvíznu v dopravní zácpě zrovna, když nejvíc spěchám," charakterizoval marnou snahu svého týmu najít správné tempo.

Remízu zachránil Slovák Jozef Valachovič, který stejně jako v sobotním derby s Austrií bezpečně proměnil penaltu. Trenér Rapidu však vidí šance na druhý postup do Ligy mistrů v historii jako zcela otevřené. "Venku nehrajeme hůř než doma," prohlásil Hickersberger.

Remízou skončil i zápas Bröndby Kodaň s Ajaxem Amsterodam. Nizozemci přišli o výhru až ve třetí minutě nastaveného času, přesto jejich trenér Danny Blind nebyl zklamán. "Upřímně řečeno, soupeř si zasloužil lepší výsledek než 2:2," prohlásil bývalý reprezentační stoper.

Dánové měli opravdu víc šancí, ale na kopačky se jim lepila smůla. Když Skoubo tři minuty před koncem trefil břevno, začali diváci stadión opouštět. Vyrovnání, při němž kapitán Ajaxu Escude nešťastně tečoval střelu Retova, tak mnozí neviděli.

Slovenští fanoušci, namlsaní po pěti gólech v síti Celtiku, se ve středu v Bratislavě branky nedočkali. "Proti Skotům nám padlo do branky všechno, dneska nic. Hráči byli hlavně v prvním poločase přemotivovaní, hrnuli se dopředu a zbytečně ztráceli míče," zhodnotil remízu s Partizanem Bělehrad trenér Vladimír Weiss.

Zároveň však vyjádřil naději, že jeho tým už má dost zkušeností, aby v odvetě na horké půdě naplnil sen o účasti v Lize mistrů. Do ní se ze slovenských týmů dostaly zatím jen Košice v roce 1997 a tehdy prohrály všech šest zápasů.

Reklama

Související témata: