Hlavní obsah

I na francouzského mistra už došlo. V Barceloně vzala neporazitelnost Paris St. Germain za své

I na francouzského mistra došlo. Až do středeční noci byl Paris St. Germain posledním týmem ve fotbalové Evropě, který v podzimní sezóně nepoznal, co to je prohra. Ani v domácí soutěži, ani na evropské scéně. I suverén z ostrovů Chelsea už porážku na kontě měl, španělské velkokluby Real a Barcelonou rovněž, mnichovský Bayern padl v předchozím kole Ligy mistrů na Etihad Stadium v konfrontaci s Manchesterem City. Až na barcelonském Camp Nou došlo i na Blancův tým, i jeho neporazitelnost je u konce.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zklamaní fotbalisté Paris Saint-Germain Zlatan Ibrahimovic a Edinson Cavani, v pozadí slavící Luis Suárez z Barcelony.

Článek

Postup do osmifinále Ligy mistrů měly před středeční partií oba týmy jistý, přesto jim šlo o hodně. Samo sebou o první příčku ve skupině a tím o lepší pozici pro pondělní losování v Nyonu, ale také o prestiž a francouzskému klubu o udržení neporazitelnosti.

Blanc frustraci neskrýval

„I proto cítím frustraci, neboť s Barcelonou jsme nemuseli prohrát. Chyběla nám ovšem obvyklá ofenzivní síla," přiznával trenér Paris St. Germain Laurent Blanc, že je z prohry 1:3 rozladěný.

Jeho tým začal zápas dobře, zásluhou Ibrahimovice se dostal do vedení a i poté, co Brazilec Neymar skvostnou střelou z 25 metrů otočil skóre a dostal Barcelonu do vedení 2:1, měl francouzský mistr příležitosti k tomu, aby duel znovu zdramatizoval. Ani Lucas, ani Cavani je však nevyužili.

„Byli jsme nebezpečnějším mužstvem, měli víc příležitosti, ale srovnat skóre se nám nepovedlo. A to přesto, že jsme stejně jako ve všech předchozích zápasech hráli na vítězství. Chtěli jsme skončit ve skupině první, protože jsme si vědomi nebezpečí, které v sobě při losu skrývá druhá příčka," přiznal trenér Blanc, že mu není moc po chuti narazit v osmifinále na Chelsea, madridský Real či Atlétiko, Dortmund, Bayern, nebo Porto.

Překvapili nás, přiznal David Luiz

Barcelona ovšem francouzského protivníka zaskočila. „Nepředpokládali jsme, že na nás vyrukuje v rozestavení 3-4-3," přiznal David Luiz, že Paris SG nepředpokládal, že domácí kouč Enrique postaví právě do toho zápasu všechny tři hvězdné útočníky - Messiho, Neymara a Suáreze.

„Barcelona má nejlepší útočníky na světě, všichni tři nastoupili, dokázali své nejvyšší fotbalové kvality a skórovali," uznal brazilský legionář ve francouzských službách.

„Pokud chceme Ligu mistrů vyhrát, po čemž pochopitelně všichni toužíme, musíme být příště i na takovéhoto soupeře připraveni. Musíme se připravit na každého, s nímž nás los svede dohromady."

Tahy, které domácímu trenérovi vyšly

„Museli jsme hrát na vítězství, protože jsme chtěli vyhrát skupinu. Proto jsem hledal způsob a hlavně uskupení, v němž by se vytvářel prostor pro Messiho a Neymara. Zvláště, když nám chyběl Dani Alves, jenž je v našem systému velice důležitým hráčem," objasňoval trenér Barcelony Luis Enrique své taktické tahy.

Vyšly mu dokonale, jeho tým přidal po změně stran třetí branku a prestižní duel 3:1 vyhrál. Ve skupině se tak dostal na první příčku a navíc uťal i neporazitelnost francouzského protivníka. Paris SG totiž nepoznal hořkost porážky v předchozích 17 zápasech ve francouzské lize, ba ani v pěti duelech základní skupiny Ligy mistrů.

„Jde o skvělé a strašně silné mužstvo, s nímž to bylo hodně těžké. Pomohlo nám ale, že jsme ještě v první půli otočili skóre. Po změně stran jsme už mohli hrát uvolněně, což se na výkonu projevilo. Ostatně, projevuje se i to, že si na sebe zvykáme a naše hra se stále zlepšuje. Ve skupině Champions League jsme to dokazovali," připomínal Luis Suárez, který třetím gólem ostře sledovaný zápas definitivně rozhodl. "Je důležité, že jsme se trefili všichni tři, protože to zvedá naše sebevědomí."

Dva fanoušci francouzského týmu byli po utkání pobodáni, ani jeden z nich však není v ohrožení života. Policie minimálně v jednom případě nevyloučila jako motiv útoku loupež.

Reklama

Související témata: