Hlavní obsah

Vaclík čeká na lístky od Rosického

Bern

V úterý byl gólman Tomáš Vaclík hrdinou zápasu Ligy mistrů na liverpoolském Anfield Road, kde pomohl Basileji k postupu do osmifinále. Ve čtvrtek fandil v Bernu Spartě, která ale v Evropské lize prohrála. V sobotu vyrazil do Londýna s přítelkyní a vírou, že uvidí Arsenal, pokud mu kapitán reprezentace Tomáš Rosický sežene lístky...

Foto: Phil Noble, Reuters

Brankář Basileje Tomáš Vaclík v souboji s liverpoolským Stevenem Gerrardem v duelu Ligy mistrů.

Článek

„Do Londýna vyrážíme v sobotu ráno na pět dní. Podívat se také na fotbal. Zatím nemám od Rosy odezvu. Kdyby to nevyšlo, zábavu si najdeme. Chelsea bohužel nestihneme,“ říkal Tomáš Vaclík, když se snažil utěšit smutné kamarády ze Sparty.

Ronaldo je lepší, než Gerrard

V Anglii chytal Evropskou ligu v dresu Sparty proti Chelsea, v Liverpoolu to však bylo o příčku výš. Českého gólmana chválili i domácí a přiznali, že jim bravurními zákroky sebral postup. „Pořád mám ten zápas v hlavě, protože to byl obrovský zážitek. Vždyť po losu jsme si přáli, abychom v Liverpoolu měli ještě šanci hrát o postup do další fáze. To se povedlo a postup jsme vybojovali. My jsme věděli, že potřebujeme uhrát remízu, ale na tu se soustředit nelze, a už vůbec ne v Liverpoolu. Snažili jsme se proto být aktivní. Když jsme vstřelili první gól, věřil jsem, že už neprohrajeme a postoupíme. Teď se všichni těšíme na pondělní los.,“ vyprávěl spokojeně Vaclík

V Liverpoolu se hodně diskutovalo o jeho zákroku, kdy rukou vypíchl míč kapitánovi Gerrardovi, který pak přes něj upadl. Byl jsem si jistý, že jsem nejprve zasáhl míč. Penalta to nebyla, ale sudí to měl těžké. Byl jsem rád, že ji neodpískal. Musím přiznat, že hlavně v závěru nás Liverpool zatlačil a měl i nějaké šance, které jsem naštěstí chytil.

Překonal ho jen Gerrard z trestného kopu. Na jeho střelu nedosáhl, zatímco čtrnáct dní předtím vychytal ještě věhlasnějšího exekutora Ronalda z Realu Madrid. „Gerrardova střela se nedala chytat. Trefil balón perfektně k tyči. Ukázal svoji genialitu a proč je legendou Liverpoolu. V těžkých chvílích umí vzít odpovědnost na sebe a dát gól,“ složil hold slavnému záložníkovi. Nad srovnání Gerrarda a Ronalda se usmál... „Ronalda jsem vychytal, ale Gerrarda ne. To však neznamená, že je lepší. Ronaldo a Real jsou někde jinde, než Liverpool, ale i další týmy. Navíc Ronaldo střílel z větší vzdálenosti a mířil do jiného místa, než Gerrard,“ pravil Vaclík s úsměvem.

Konstatoval také, že možné soupeře pro osmifinále si nevybíral. Zahrál si proti Realu Madrid, obhájce trofeje, nic lepšího už není. „Jsou tam skvělé kluby. Bayern. Barcelona... Už si nevyberete. V pondělí se nechám losem překvapit,“ dodal s tím, že žádné oslavy postupu a společné sledování nebudou. „Potřásli jsme si rukama a po návratu se každý rozjel domů. Moc volna nemáme. Vánoce a Silvestr strávím s přítelkyní doma na Moravě, oba tam máme rodiče. Už 4. ledna musím zpátky, protože na Tři krále začíná příprava na jaro,“ prozradil svoje plány na konec roku Tomáš Vaclík.

Fantastický rok

Na konci roku se bilancuje, jaký vlastně byl. Pro Tomáše Vaclíka fantastický... „Zatím nejlepší v kariéře. Sparta k němu neodmyslitelně patří. Vděčím jí za mnohé. Jarní double s ní řadím na úroveň postupu v Lize mistrů, který pro mne je dalším důležitým krokem v kariéře. Věřím, že to tak půjde dál. Vždyť v létě jsem sice věděl, že si s Basilejí zahraji Ligu mistrů, ale netušil jsem, že s Realem Madrid a Liverpoolem. Navíc s Basilejí vedeme švýcarskou ligu o osm bodů. Je to skvělý rok,“ liboval si Tomáš Vaclík.

Však také přestup do Basileje považuje za skvělý tah svého manažera Zdeňka Nehody. „Kluci mě vzali velmi dobře, hned jak jsem přišel. Věřili mi, i když nahradit mého předchůdce Sommera nebylo lehké. Měl v Basileji velké jméno. Když jsem přišel, chtěl jsem si v první řadě vybojovat místo jedničky. To se povedlo. Záleželo na mně, jestli pak důvěru týmu nezklamu. Nechci se sám hodnotit, ale myslím si, že jsem ji nezklamal. Vždyť jsem kromě domácího poháru odchytal všechno. Vzali mě i fanoušci, i když moje jméno neskandují. Jediným, jehož jméno volají, je klubová legenda Streller. Já jsem v Basileji moc a moc spokojený. A jsem rád, že i odtud vede cesta do reprezentace. Moc bych si přál, aby mi v novém roce vydrželo zdraví a moje výkony šly dál nahoru,“ rozloučil se s přáním všeho nejlepšího spoluhráčům, nejbližším a všem dobrým lidem Tomáš Vaclík.

Reklama