Hlavní obsah

Vaclík a Suchý se v Lize mistrů střetnou s Portem, Citizens vyzvou Barcelonu

Aktualizováno

Fotbalisté Basileje s českými fotbalisty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým se v osmifinále Ligy mistrů střetnou s portugalským FC Porto. Chelsea s brankářem Petrem Čechem se utká s pařížským Saint-Germain. Tahákem bude taktéž duel Manchesteru City s Barcelonou. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Brankář Basileje Tomáš Vaclík zasahuje před hráči Realu Madrid Sergiem Ramosem (s kapitánskou páskou) a Raphaelem Varanem. Vlevo je stoper Basileje Marek Suchý.

Článek
Fotogalerie

Basilej postoupila do jarní části Ligy mistrů hlavně na úkor Liverpoolu, který dokázala doma porazit a v Anglii udržela i díky zákrokům Tomáše Vaclíka remízu. Vaclík byl po vynikajících výkonech serverem goal.com zařazen do ideální sestavy základních skupin Ligy mistrů. Los byl ke švýcarskému celku milosrdný, Porto je papírově jedním z nejslabších týmů vítězů základních skupin.

"Ze soupeřů v osudí se může podle jména zdát, že Porto je jeden z těch přijatelnějších. Já věřím, že do posledních minut se bude hrát o postup na obě strany. Věřím, že tu šanci budeme mít. Určitě to bude padesát na padesát," řekl ČTK brankář Vaclík.

Chelsea se podobně jako v loňské sezóně střetne ve vyřazovací části s Paris Saint-Germain. V loňském roce ve čtvrtfinále sice hráči Blues úvodní zápas prohráli venku 1:3, ale po výhře v odvetě 2:0 postoupili dál. V probíhající sezóně vydatně pomohl k postupu český brankář Petr Čech, který v Champions League nastoupil do tří zápasů.

Arsenal, v jehož kádru je český kapitán Tomáš Rosický, se o postup do čtvrtfinále utká s Monakem. Dvojzápas bude pikantní zejména pro trenéra Kanonýrů Arséna Wengera, který Monako vedl v letech 1987 až 1994.

V Barceloně mysleli na snazší los

Šlágrem osmifinálových soubojů bude duel mezi Barcelonou a Manchesterem City. Oba celky se utkaly i v minulé sezóně. Postup slavila Barcelona, která zvítězila v obou duelech. Favoritem budou Katalánci i tentokrát, Citizens se na podzim v Lize mistrů zachránili až v posledním utkání s AS Řím.

„Musíme odehrát zápasy na sto procent. Rozhodně to pro nás nebude nic jednoduchého. Potkávají se dva týmy s největšími ambicemi. Určitě bychom si uměli představit snadnější los," řekl ředitel katalánského klubu Andoni Zubizarreta.

K repríze dojde také v dvojutkání mezi Realem a Schalke. V loňském roce pozdější vítěz slavné soutěže zdrtil Schalke po výsledcích 6:1 a 3:1. „Každý zápas je jiný, nemůžeme koukat na minulý rok. Schalek je silný tým, který hraje v kvalitní lize. My do toho dvojzápasu půjdeme s cílem postoupit, ale s pokorou. Hrajeme teď dobrý fotbal a nebudeme se dívat na soupeře, ale na náš výkon," řekla po losu legenda Realu Emilio Butragueňo.

Úvodní zápasy jsou na programu 17., 18., 24. a 25. února. Odvety pak 10., 11., 17. a 18. března.

Osmifinálové dvojice Ligy mistrů:
Paris St. Germain - Chelsea (Čech)
Manchester City - Barcelona
Leverkusen - Atlético Madrid
Juventus Turín - Borussia Dortmund
Schalke 04 - Real Madrid
Šachtar Doněck - Bayern Mnichov
Arsenal (Rosický) - Monako
Basilej - FC Porto (Suchý, Vaclík)
Program:
Úterý 17. února:
20:45 Paris St. Germain - Chelsea
Šachtar Doněck - Bayern Mnichov
Středa 18. února:
20:45 Schalke 04 - Real Madrid
Basilej - FC Porto
Úterý 24. února:
20:45 Manchester City - FC Barcelona
Juventus Turín - Borussia Dortmund
Středa 25. února:
20:45 Bayer Leverkusen - Atlético Madrid
Arsenal - AS Monako
Odvety:
Úterý 10. března:
20:45 Real Madrid - Schalke 04
FC Porto - Basilej
Středa 11. března:
20:45 Chelsea - Paris St. Germain
Bayern Mnichov - Šachtar Doněck
Úterý 17. března:
20:45 Atlético Madrid - Bayer Leverkusen
AS Monaco - Arsenal
Středa 18. března:
20:45 FC Barcelona - Manchester City
Borussia Dortmund - Juventus Turín
Postoupí Basilej přes Porto do čtvrtfinále Ligy mistrů?
Ano
68,4 %
Ne
31,6 %
Celkem hlasovalo 8792 čtenářů.

Reklama

Související témata: