Hlavní obsah

Anderlecht přiletěl kompletní, hráči nesmí mluvit

PRAHA

Hráči Anderlechtu se podle svého zvyku soustředí den před zápasem jen na fotbal. Když krátce před polednem přiletěli do Prahy ke klíčové odvetě 3. předkola Ligy mistrů s pražskou Slavií, odmítali všechny žádosti o rozhovor. Takové je nařízení trenéra Franka Vercauterena, který přivezl do Prahy výpravu 22 hráčů, v níž nechybí žádná z opor.

Článek

Do Prahy přiletěl i český gólman Daniel Zítka, který mlčenlivost hráčů belgického vicemistra omlouval. "Nezlobte se, ale nesmíme den před zápasem mluvit do médií. Platí to, i když jde jen o ligu," řekl a pak svá ústa opět zamkl. Pravidlo porušil jen Bart Goor, který pro televizi prohodil pár vět a nejspíš ho nemine pokuta.

Kdo postoupí do Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Zdá se, že Anderlecht nechce nic ponechat náhodě a oproti prvnímu zápasu v Bruselu nyní cítí k soupeři poněkud větší respekt. To potvrzuje i bývalý hráč slavného klubu Martin Kolář. "Slavia si výkonem v prvním utkání u Anderlechtu získala docela velký respekt. Mnoho lidí v Belgii hodně překvapila," prohlásil záložník, jenž v Anderlechtu působil poslední tři sezóny a nyní je na ročním hostování v anglickém Stoke City.

Kolář: Slavia to má lépe rozehrané

Kolář je přesvědčený o tom, že Slavia má po úvodní prohře 1:2 lepší pozici a ve středu se může poprvé radovat z postupu do základní skupiny Ligy mistrů. "Slávisté to rozhodně nemají špatně rozehrané. A hlavně: Anderlecht venku rozhodně není tak silný jako v domácím prostředí," dodal.

Dvaadvacetiletý záložník bude ve středu večer rozpolcený. V bruselském velkoklubu má spoustu kamarádů, se kterými ještě v pondělí probíral poslední novinky. "Kluci jsou prý v pohodě, věří si," podotkl. Dlouho telefonoval i s českým gólmanem v bruselských službách Danielem Zítkou. "Vypadá to, že by Dan měl na Slavii chytat," uvedl Kolář, jenž ale přeje úspěch i Slavii. "Pro český fotbal by bylo skvělé, kdyby měl dva týmy v Lize mistrů. Takže ať to dopadne ve středu jakkoliv, nebudu zklamaný. Rodiče mi budou posílat esemesky, hodně mě zajímá, jak to dopadne," vykládal s úsměvem.

Slabiny v obraně

Také ve Slavii má řadu známých, v jednadvacítce se potkává s útočníkem Pavlem Fořtem či stoperem Martinem Latkou. Právě Latku pak upozorňoval hlavně na sílu útočníků Mpenzy, Jestroviče, a Serhata, či švédského středopolaře Wilhelmssona. "Celkově mají hodně silný mančaft. V záloze jsou výborní Zetterberg s Vanderhaeghem a Goorem, obraně dominuje stoper Kompany," vypočítal Kolář.

Ovšem i Anderlecht prý má své slabiny, hlavně na krajích obrany. "Pravý bek Van den Borre je strašně náladový. Buď zahraje skvěle, nebo totálně vyhoří. Deschart na levém kraji je vůbec nejslabším článkem, nechápu, jak vůbec může hrát. Přes něj by třeba takový Piták mohl dost hladce chodit," uvažoval Kolář. Podle něj Anderlecht v Praze vsadí na pečlivou obranu a hru na rychlé protiútoky. "Nedivil bych se, kdyby trenér Vercauteren nasadil rovnou pět beků," dodal mladý středopolař.

Anderlecht si vyřazení nepřipouští

Vypadnutí ve třetím předkole Ligy mistrů? To by prý pro pyšný bruselský klub byla pořádná rána. Postup do základní skupiny prestižní soutěže je podle Koláře pro posílený Anderlecht jedním ze dvou základních cílů v letošní sezóně. "Ještě když jsem v Anderlechtu byl, manažer pořád zdůrazňoval, že musíme jít do Ligy mistrů a vyhrát titul. O ničem jiném nechtějí ani slyšet," řekl Kolář. "Kdyby přes Slavii nepostoupili, brali by to v Belgii jako obrovskou blamáž," dodal.

Reklama

Související témata: