Hlavní obsah

Slovenská Artmedia Bratislava postoupila do Ligy mistrů

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu budou obhajovat nejcennější klubovou trofej. Díky výjimce, kterou jim udělila UEFA a postupu přes tři kvalifikační kola, si zahrají Ligu mistrů, přestože v domácí soutěži obsadili až páté místo. Po pěti výhrách dnes s CSKA Sofie doma prohráli 0:1, ale lukrativní soutěž jim neunikla. Do ní se však dnes kvalifikovali také čtyři úplní nováčci, mezi nimi i slovenský mistr Artmedia Bratislava.

Článek

Liverpool si zadělal na postup už výhrou 3:1 před dvěma týdny v Bulharsku, a tak trenér Rafael Benítez šetřil nejen zraněného kapitána Gerrarda, ale i další opory. Už v pátek totiž vítěze Ligy mistrů čeká další CSKA, tentokrát moskevské, a to v Monaku v boji o Superpohár.

Šetření se ale málem nevyplatilo, protože Bulhaři už v 16. minutě zaskočili domácí obranu bleskově rozehraným přímým kopem, po němž Valentin Iliev vstřelil gól. Hosty to povzbudilo a devatenáctiletý brankář Carson pak měl co dělat, aby zachránil Liverpool od pohromy.

Slováky poslaly do LM penalty

Artmedia Bratislava vyhrála v Bělehradě penaltový rozstřel a po Celtiku Glasgow přešla i přes Partizan. Oba zápasy skončily bez branek, a tak o postupu slovenského mistra rozhodly až penalty.

Domácí měli od první minuty obrovský tlak a vytvořili si několik vyložených šancí, ale buď je zbrkle zahazovali, nebo je likvidoval skvělý brankář Čobej. A když kapituloval, zaskočil za něj v prázdné brance Ďurica. Pět minut před koncem normální hrací doby zachránilo Slováky břevno.

Gól nepadl ani v prodloužení, a tak následovaly penalty. Hned ve druhé sérii Halenár nedal, ale vzápětí trefil domácí Mirkovič jen tyč. Pak ve slovenském týmu zaváhal Brazilec Gomes, ale Čobej zneškodnil pokusy Kamerunce Boyi i Djordjeviče.

Malý zázrak se podařil FC Thun

V Lize mistrů hrály ze Slovenska dosud jen Košice v roce 1996, ale v základní skupině tehdy nezískaly ani bod. Teď se může na Champions League těšit i český záložník Daniel Tchuř, který dnes odehrál 55 minut. Spolu s ním mohou v základní skupině nastoupit i další Češi - Urbánek a Hellebrand, kteří dnes nehráli.

Malý zázrak se podařil fotbalistům z FC Thun. Švýcarský klub, který teprve v roce 2002 postoupil do první ligy, vyřadil po Dynamu Kyjev i Malmö FF a ocitl se mezi elitou. Hrdinou odvety byl útočník Lustrinelli, který si před týdnem odbyl debut v reprezentaci a dnes dvěma góly přispěl k výhře 3:0.

Už teď Thunu patří primát nejskromnějšího účastníka Ligy mistrů. Musí totiž vyjít s ročním rozpočtem jen o málo přesahujícím sto milionů korun, což jeho budoucím soupeřům nestačí ani na zaplacení jedné hvězdy. Své zápasy musí hrát v Bernu, protože stadion v městečku Thun má většinu míst k stání a pouhou tisícovku sedadel.

Dalšími nováčky jsou Udine a Betis Sevilla

Dalšími nováčky v soutěži jsou Udine a Betis Sevilla. Italové porazili Sporting Lisabon v obou zápasech. Španělský klub vyřadil Monako především díky Oliveirovi, který se dvěma góly postaral o remízu 2:2. V domácí sestavě stále ještě chyběl zraněný Plašil.

Naopak Rosenborg Trondheim se po výhře nad Steauou Bukurešť 3:2 chystá už na desátý start. Norský klub chyběl od roku 1995 v základní skupině jen jednou. V odvetě vedl už 3:0, ale pak lehkomyslně polevil a Rumuni dvěma slepenými góly zápas ještě zdramatizovali.

Po devíti letech si zahrají v Lize mistrů i fotbalisté Rapidu Vídeň. V odvetě zvítězili na hřišti Lokomotivu Moskva 1:0. Gól vstřelil sedm minut před koncem Slovák Jozef Valachovič. Obránce, který ještě loni oblékal dres Slovanu Liberec, byl hlavní postavou kvalifikace, protože už před dvěma týdny ve Vídni zachránil proměněnou penaltou remízu 1:1. Dnes si naběhl na rohový kop, hlavou poslal míč do sítě a Rapid do Ligy mistrů.

Z postupu Rapidu se radovali i Češi

V sestavě rakouského mistra se radovali z postupu i čeští fotbalisté Radek Bejbl a Marek Kincl. Zvláště Bejbl byl dnes v Moskvě hodně vidět. Už v páté minutě zatáhl při úniku Lebeděnka v nouzi za záchrannou brzdu a mohl být rád, že karta v rukou rozhodčího byla jen žlutá. Po necelé půlhodině měl velkou šanci, ale brankářem vyražený míč do sítě nedostal. Ještě před přestávkou si po ostrém střetu s bolestivou grimasou říkal o střídání, ale po ošetření se na trávník vrátil a měl velký podíl na tom, že Rapid neinkasoval.

Wisla Krakov mohla nováčkovskou legii ještě rozšířit. Ještě tři minuty před koncem pohrávala na hřišti Panathinaikosu Atény jen 1:2, což by jí na postup stačilo. Ale pak si Papadopulos vynutil prodloužení, v něm hráli Poláci v deseti a inkasovali počtvrté.

Dalších osm postupujících určí středeční zápasy.

Lokomotiv Moskva - Rapid Vídeň 0:1 (0:0)
Branka: 83. Valachovič. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 26.000. První zápas 1:1, postupuje Rapid.
FC Thun (Švýc.) - Malmö FF (Švéd.) 3:0 (2:0)
Branky: 40. a 66. Lustrinelli, 26. Bernardini. Rozhodčí: Farina (It.). Diváci: 32.000. První zápas 1:0, postupuje Thun.
Partizan Bělehrad - Artmedia Bratislava 0:0, na pen. 3:4
Rozhodčí: Bennett (Angl.). Diváci: 28.000. První zápas 0:0, postupuje Artmedia.
AS Monako - Betis Sevilla 2:2 (1:1)
Branky: 32. Gerard, 62. Maoulida - 16. a 75. Oliveira. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 15.000. První zápas 0:1, postupuje Betis.
Rosenborg Trondheim - Steaua Bukurešť 3:2 (1:0)
Branky: 38. Solli, 57. Ödegaard, 60. vlastní Radoi - 74. Radoi, 75. Iacob. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 13.000. První zápas 1:1, postupuje Trondheim.
Udine - Sporting Lisabon 3:2 (2:1)
Branky: 23. Iaquinta z pen., 35. Natali, 90+1. Barreto - 38. Douala, 90+2. Pinilla. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 28.000. První zápas: 1:0, postupuje Udine.
FC Liverpool - CSKA Sofie 0:1 (0:1)
Branka: 16. V. Iliev. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 42.000. První zápas 3:1, postupuje Liverpool.
Panathinaikos Atény - Wisla Krakov 4:1 po prodl. (3:1, 0:0)
Branky: 62. Morris, 65. Olisadebe, 87. Papadopulos, 114. Kotsios - 78. Sobolewski. Rozhodčí: Riley (Angl.). ČK: 90. Sobolewski. Diváci: 12.000. První zápas 1:3, postupuje Panathinaikos.

Reklama