Hlavní obsah

Slováci oslavují svůj tým ve fotbalové Lize mistrů

Osm let čekal slovenský fotbal na to, až jeho zástupce napodobí úspěch 1. FC Košice a probojuje se do hlavní soutěže Ligy mistrů. Zvládl to až překvapivý mistr Artmedia Bratislava, který byl v době federální ligy jen málo významným hráčem. Ani na Slovensku se Artmedia v tradici, úspěších a popularitě nerovná městským rivalům Slovanu, nebo Interu. Ale momentálně je nejslavnější.

Článek

Přitom nechybělo mnoho a Slováci by se v příští sezóně soutěže znovu dívali na špičkový fotbal jen v televizi. Artmedia měla namále v každém ze tří částí kvalifikace. V první prohrála s kazašským Kajratem Almaty 0:2 a v prodloužení odvety jí dělilo deset vteřin od vyřazení.

V dalším kole doma senzačně rozdrtila Celtic 5:0, ale v Glasgowě inkasovala čtyři góly a kdo ví, jak by dopadlo prodloužení, kdyby se domácí trefili popáté. A v úterní odvetě třetího předkola zachránila Bratislavany třikrát branková konstrukce a při penaltách skvělý brankář Čobej.

Trenér se poklonil fanouškům soupeře

Velké dávky štěstí si byl vědom i kouč Artmedie Vladimír Weiss. "Bůh stál při nás. Je to fantastický den, na tenhle zápas nikdy v životě nezapomenu," řekl a soupeře utěšoval tím, že ve fotbale vždycky lepší nevyhrává. Když šel ze hřiště, uklonil se Weiss domácím fanouškům, kteří vytvořili skvělou atmosféru a ti na oplátku zatleskali hostům.

Weiss varoval všechny ty, kteří by jeho klub odepisovali předem. "V Lize mistrů si zasloužíme šanci," prohlásil. Košice slovenskému fotbalu kdysi neudělaly nejlepší reklamu: v těžké skupině s Juventusem Turín, Manchesterem United a Feyenoordem Rotterdam nezískaly ani bod.

Thun bude nejmenším účastníkem LM

Pohádkový postup si užívá také švýcarský Thun. Klub, který ještě před devíti lety hrál na amatérské bázi třetí ligu, je společně s Artmedií chudým příbuzným ve společnosti movitých klubů. I pražská Sparta, která obvykle v Lize mistrů patří k nejskromnějším účastníkům, má zhruba takový rozpočet jako oba tyto kluby dohromady.

Švýcarský vicemistr dokonce nemá ani vlastní hřiště. V úterý hrál v Bernu nejen proto, že jeho stadion nesplňuje kritéria UEFA, ale i kvůli vodě na trávníku, která se tam vylila při víkendových povodních. Do Bernu přišlo na fotbal přes 31 tisíc fanoušků, město Thun má přitom jen o deset tisíc obyvatel víc. Stane se tak nejmenším účastníkem Ligy mistrů.

Liverpool prý šetřil síly

Úterní večer přinesl překvapení i na úkor slavnějších jmen. Obhájce trofeje z Liverpoolu po pěti výhrách v předkolech prohrál a mohlo jej to přijít hodně draho. CSKA Sofie šla na Anfield Road do vedení po čtvrthodině hry a v tu chvíli měla na dva góly, zbývající k postupu, 75 minut. Nepovedlo se.

Kouč Liverpoolu Rafael Benítez našel na porážce povzbudivou paralelu. "Loni jsme v předkole prohráli doma s GAK Štýrský Hradec a pak soutěž vyhráli," uvedl. Zdůraznil, že jeho svěřenci při náskoku z prvního zápasu šetřili síly na páteční Superpohár.

Valachovič hrdinou Rapidu

Hrdina Rapidu Vídeň se jmenuje Jozef Valachovič a klub jej koupil z Liberce. Slovenský obránce nejenže rozhodl nedávné vídeňské derby, ale především v předkole dvěma brankami vyřadil Lokomotiv Moskva. Ještě šest minut před koncem postupoval ruský mistr, ale pak Ovčinnikov uklidil Hlinkovu střelu jen na roh, po rozehrání se do vzduchu zavěsil Valachovič a trefil milióny. Rapid si znovu Ligu mistrů zahraje po devíti letech, tehdy v jeho útoku zářil ještě René Wagner.

Nyní čest českým kanonýrům v zelenobílém dresu dělá Marek Kincl. V úterý měl šanci už po půlhodině, ale gólman jeho střelu zblízka bravurně vyrazil. V roli střelce jej tak musel zastoupit Valachovič. "Ten roh byl tak dobře kopnutý, že stačilo být jen na správném místě," uvedl. Dodal, že hrát Ligu mistrů byl vždycky jeho sen. S Libercem mu jej před třemi lety překazil AC Milán.

Valachovičovo jméno vyvolávalo ve středu nad ránem na vídeňském letišti asi tisíc fanoušků Rapidu, kteří přišli tým přivítat. Klub z Rakouska si lukrativní soutěž zahraje znovu po pětileté odmlce.

Reklama