Hlavní obsah

Slavia opět zklamala, do LM postoupil Anderlecht

PRAHA

Ani pátý pokus fotbalistů Slavie Praha o účast v prestižní Lize mistrů nevyšel. Český vicemistr v odvetě 3. předkola Ligy mistrů na Strahově podlehl Anderlechtu Brusel 0:2 a po prohře 1:2 v prvním utkání je vyřazen. Také v letošní sezoně se musí smířit s tím, že bude hrát pouze Pohár UEFA a hledat rezervní zdroje za uniklé miliony. Jen samotná účast v Lize mistrů přinese klubům zhruba sto milionů korun.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Fotbalisté Slavie smutní po vypadnutí s Anderlechtem.

Článek

Zápas se od začátku proměnil v taktické šachy, v nichž nikdo nehodlal odkrýt svůj defenzivní prostor. Zřejmé to bylo především u Anderlechtu, který zvolil až nečekaně opatrnou hru, v níž své útočné dovednosti neukazoval ani švédský reprezentant Wilhelmsson, který tolik proháněl před týdnem český národní tým.

Na slávistech bylo, aby se pustili do útočení, jednogólová ztráta z minulého utkání jim nedovolovala nic jiného. I na nich ale bylo vidět, jak moc se bojí udělat chybu v obraně a příliš brzy přijít o šanci na postup.

Tlak šance nepřinesl

Český vicemistr sice svíral soupeře vytrvale na jeho polovině, ale bez větších brankových možností. Několik standardních situací z úvodu zápasu bylo lahůdkou pro gólmana Zítku a vysoké stopery.

První výraznější možnost tak měli nakonec hosté, když ve 24. minutě zapomněla domácí obrana na Serhata, jenže ten nedokázal sám pět metrů od branky zareagovat a míč poslal vysoko nad. Neúprosná bruselská defenziva se otevřela mohutně povzbuzovaným slávistům až minutu před poločasem, jenže Zbončák nikým neatakován na hranici šestnáctky nenašel dost klidu, aby se trefil do branky.

Po přestávce ale přece jen došlo k dramatické bitvě, která se očekávala. Slávisté Fořtovým příchodem posílili ofenzivu, zvedli aktivitu při presinku a hned byla jejich hra pro Zítkovu branku nebezpečnější. Už ve 48. minutě pálil nebezpečně Gedeon, jenže český brankář v belgických službách jeho tvrdý pokus zlikvidoval.

Latkovi chyběl kousek

Jenže domácí otevřenější způsob hry pomáhal odkrývat okénka také ve slávistické obraně a dvakrát ji pořádně vystrašil Serhat, jenže první pokus vystihl Kozáčik a podruhé ze slibné pozice uvnitř šestnáctky pálil turecký kanonýr mimo.

V 65. minutě mohl přijít klíčový okamžik dvojutkání: Lukáš Jarolím si pohrál na pravé straně se slabým bekem Deschachtem a poslal ideální centr před branku Latkovi, jenže stoper na míč o kousek nedosáhl.

Rozuzlení přinesla 73. minuta

Rozuzlení postupové zápletky tak přišlo v 73. minutě na druhé straně, kdy se vyvedl jeden z řady brejků hostujícího mužstva. Serhat si naběhl na dlouhý pas Wilhelmssona, přesprintoval Latku a Kozáčikovi nedal šanci.

Slávisté sice pokračovali ve své snaze o vyrovnání, které by jim ještě přineslo naději pro závěrečný nápor, jenže zkušenější hosté si už zápas pohlídali. V 79. minutě Goor ještě nastřelil jen břevno, jenže další Mpenzovo zaběhnutí o chvíli později přidalo další zásah do smutné červenobílé duše. Stovky zklamaných diváků začaly opouštět Strahov. Slávisté si musejí na další pokus o slavnou soutěž počkat minimálně další rok.

Slavia Praha - Anderlecht Brusel 0:2 (0:0)
Branky: 73. Serhat, 85. M. Mpenza. Rozhodčí: Poulat - Dagorne, Viennotová (všichni Fr.). ŽK: Vlček, Gedeon, Holeňák - Vanderhaeghe, Goor. Diváci: 17.216 (vyprodáno). První zápas 1:2, postupuje Anderlecht.
Slavia: Kozáčik - Švec (46. Fořt), Latka, Holeňák, Zbončák - Piták, Suchý, Gedeon (65. Zábojník), L. Jarolím, Hrdlička (61. Švento) - Vlček. Trenér: K. Jarolím.
Anderlecht: Zítka - Vanden Borre (90. Žewlakow), Tihinen, Kompany, Deschacht - Wilhelmsson (87. Zetterberg), De Man, Vanderhaeghe, Goor - M. Mpenza, Serhat (86. Delorge). Trenér: Vercauteren.

Reklama

Související témata: