Hlavní obsah

Villarreal je pátým nováčkem letošní LM

Letošní ročník fotbalové Ligy mistrů pokřtí pět nováčků. Po Artmedii Bratislava, švýcarském Thunu, Udine a Betisu Sevilla se tím posledním stal ve středu jiný španělský klub Villarreal. Před dvěma lety startoval v pohárech vůbec poprvé a rovnou došel do semifinále Poháru UEFA, v minulé sezoně skončil v soutěži o kolo dřív. A teď se bleskurychle probil do nejuznávanější klubové soutěže světa.

Článek

Villarreal stojí především na Jihoameričanech. Ti také dali všechny čtyři góly do sítě Evertonu: ve středu se trefili Argentinec Sorín a Uruguayec Forlán. Spolumajitel letošní Zlaté kopačky má šanci, že bude moci spočítat Manchesteru United to, jak s ním špatně zacházel.

Chybělo ale málo a Villarreal mohl potřetí za sebou hrát Pohár UEFA. Everton, který doma ztratil první zápas výsledkem 1:2, ve Španělsku držel remízu 1:1 a devět minut před koncem Ferguson vstřelil druhý gól.

Collina má o kritika víc

Ital Collina, který píská na přání UEFA, neboť už překročil povolený věkový limit pro rozhodčí, ale branku přísně neuznal pro faul druhého útočníka Benta na obránce. A kouč Evertonu David Moyes se zařadil do dlouhého zástupu kritiků holohlavého Itala. "Možná je to pro nás něco nového, co ještě potřebujeme pochopit. Ale bylo mi řečeno, že rozhodčí jsou v Evropě stejní jako v Anglii," řekl Moyes s dávkou sarkasmu.

Pár minut po sporném okamžiku na druhé straně Forlán z brejku rozhodl. "Ten neuznaný gól nám dost pomohl," oddechl si plavovlasý kanonýr. Španělé tak mají v hlavní soutěži čtyři týmy, což je osmina startovního pole.

Stejně jsou na tom Angličané, kteří vyřazením Evertonu přišli o šanci na rekordních pět klubů. Fanoušci v kolébce fotbalu alespoň ve středu mohli zaplesat nad úspěchem Manchesteru. Ten vyřídil maďarského mistra z Debrecínu podruhé během dvou týdnů 3:0. Prestižní soutěž si tak zahraje rekordně podesáté za sebou.

Manchester musel dohrávat v deseti

Kouč Alex Ferguson si pochvaloval vysokou laťku hry, kterou si jeho tým udržel i na tvrdém, hrbolatém hřišti a zdůraznil, že soupeř byl lepší, než napovídá skóre.

Nezvyklý terén ovšem odnesli dva jeho svěřenci zraněním. Gary Neville, jenž zůstal po odchodu Phila v klubu z bratrské dvojice sám, má natažená třísla. "Může být mimo až měsíc," obával se Ferguson. Neville se zranil po pouhých třinácti minutách a jeho náhradník Richardson, střelec třetího gólu, si pro změnu pochroumal koleno. Manchester musel dohrát konec zápasu v deseti.

První dvě trefy obstaral Argentinec Heinze, který se na stadionu Ference Puskáse trefil i před týdnem za národní tým. Kouč Debrecínu Attila Supka doufal, že v Poháru UEFA bude los k jeho týmu milejší.

Ochozy kolosálního stadionu San Siro se proháněl vítr

Vedle Manchesteru jde z předkola do losování skupin rovnou jako nasazený tým i Inter Milán. Jeho fotbalisté prožili kvůli zavřenému hřišti nezvyklý zápas. UEFA klub v minulé sezoně potrestala zavřením ochozů na čtyři zápasy za to, že jeho fanoušci hodili ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti městskému rivalovi AC na soupeřova gólmana Didu dýmovnici a popálili jej.

Ve středu se tak ochozy kolosálního stadionu San Siro pro 80 tisíc lidí proháněl vítr. Fanoušci směli jen před zápasem na tribunách vyvěsit transparenty, na fotbal se pak dívali na velkoplošné obrazovce před stadionem. Vedení se snažilo svým hvězdám ztrátu nahradit a majitel klubu Massimo Moratti společně s dalšími usedli do čestné lóže netradičně v klubových modročerně pruhovaných dresech.

Kouči Robertu Mancinimu to stěží stačilo. "Takhle se fotbal nedá hrát. Na tým měl zápas bez fanoušků obrovský dopad, bylo to absurdní," uvedl. Inter uhrál doma se Šachtarem jen remízu 1:1. Další šanci chytil Solarimu nadvakrát Laštůvka, Adrianovu nebezpečnou ránu odvrátil na roh Hübschman, který je urostlého brazilského útočníka postavou sotva poloviční.

Sneijder dvěma trefami vystřelil miliony

Při představě, že Inter bude muset v operním tichu odehrát i všechny tři domácí zápasy v základní skupině, se Mancini otřásl. "V takových podmínkách je to nelidské," uvedl. I Moratti hráče litoval. Přesto si možná fotbal užil víc, než kdyby přišel v obleku. Pochlubil se, že si vzal dres s Recobovou jmenovkou na zádech. "Takže bylo jasné, že dá gól, což se nakonec stalo," usmíval se Moratti. Kolik si na další zápas vezme dresů, ale neprozradil.

Ajax, Rangers, Bruggy i Brémy si vybraly v odvetě štěstí. V Amsterodamu domácí s Bröndby Kodaň po Elmanderově trefě prohrávali, přičemž další jistý gól švédského útočníka ještě před tím odvrátil na brankové čáře Tunisan Trábilsí. Danny Blind, který se v souboji trenérů utkal se svým bývalým spoluhráčem z Ajaxu Michaelem Laudrupem, nechal překvapivě mezi náhradníky Sneijdera. Zvedl jej teprve na konci a reprezentační záložník dvěma trefami vystřelil miliony.

Glasgow Rangers mohl dopadnout špatně

Basilej v Brémách postavila slátanou sestavu. Třeba kanonýr Giménez ve zlé předtuše trenérovi řekl, že hrát nebude, protože si chce v této sezoně ještě zahrát poháry. Má totiž namířeno do Olympique Marseille. Švýcarský mistr přesto mohl postoupit, ale za stavu 0:0 Delgadovu střelu zastavilo břevno.

Také celek Glasgow Rangers mohl dopadnout špatně. Hrající kouč kyperského mistra Anorthosis Famagusta Gruzínec Kecbaja ovšem jen zatřásl tyčí a další šance už přišly za rozhodnutého stavu.

Bruggy zase trápila Valerenga Oslo. Vzpouru norského vicemistra mohl dokonat Gashi, ale syn albánských přistěhovalců nemířil tak přesně, jako řídí rychle. Za přestupek byl uvězněn, ovšem trest mu byl s ohledem na odvetu zkrácen. Záložník si gesta považoval, na hřišti patřil k nejaktivnějším, ale v prodloužení trefil jen břevno.

Reklama