Hlavní obsah

Zákon schválnosti pro Chelsea, v Anderlechtu pesimismus

Karel Felt, Jan Krůta,Václav ProcházkaSport.czPrávo

Nikdy v historii fotbalové Ligy mistrů se dva týmy z jedné země neutkaly v základní skupině. Od čtvrtku to neplatí. Obhájce prvenství Liverpool svedl los v Monte Carlu do skupiny G s londýnskou Chelsea. Pravidla sice tento fakt zakazují, ale Liverpool má zvláštní status díky výjimce od UEFA, která mu dovolila v soutěži startovat, ačkoliv si právo na účast nevybojoval v lize.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech (vlevo) s kapitánem Chelsea Johnem Terrym

Článek

"Že jsme dostali znovu Liverpool, to je takový zákon schválnosti a tak trochu vtip. Ale pro anglické příznivce to bude určitě perlička," reagoval gólman Chelsea Petr Čech.

Kdo postoupí ze základní skupiny?
Tipujte v anketě na konci článku!

Duel dvou anglických celků je pikantní i v tom, že se oba týmy střetly v květnovém semifinále. Zápas rozhodl sporný gól liverpoolského Luise Garcíi a sporná branka poslala Chelsea ze hry. Dalšími dvěma týmy ve skupině jsou přemožitel Slavie Anderlecht a Betis Sevilla. "Není to sice nejlehčí skupina, ale hrát se dá s každým a všichni tři soupeři jsou k poražení," nedělal z losu vědu Čech.

Zítka nadšen nebyl

To gólman Anderlechtu Daniel Zítka podobné nadšení nesdílel. "Máme tam vítěze Ligy mistrů, anglického šampióna, takže se na to nikdo u nás moc optimisticky nedívá. Byly lepší možnosti, ale aspoň pojedeme dvakrát na ostrovy, kde je vždycky skvělá atmosféra," řekl Zítka.

Když se spoluhráči sledoval v televizi losování, nikdo nebyl zrovna odvázaný. "Betis Sevilla taky patří mezi lepší týmy. Bral bych tam radši Thun, který dostala Sparta, nebo Artmedii Bratislava. Bohužel. Ale nemáme co ztratit, pro každého z nás je Liga mistrů bonus. Myslím, že něco můžeme uhrát spíš doma, nějaké body určitě vytěžíme," dodala brankářská jednička Anderlechtu. Těší se na slavnějšího krajana mezi tyčemi Chelsea? "On to asi zrovna náš souboj nebude, na hřišti se k sobě moc nedostaneme," smál se do telefonu Zítka. "Jisté je, že si proti Chelsea určitě zachytám a nudit se nebudu," dodal.

"Já s Anderlechtem ani Betisem nikdy nehrál, ale oba soupeři budou nepříjemní - Anderlecht je zkušeným mužstvem a za Betis hovoří nejen to, že vyřadil v předkole Monaco, ale především to, že se pohybuje v popředí španělské ligy, jedné z nejkvalitnějších soutěží na světě," podotkl Čech.

Nedvěd proti krajanům

Kromě fotbalistů Sparty figuruje na soupiskách dalších 31 klubů základní části 11 českých fotbalistů.

Tomáš Galásek a Zdeněk Grygera vyzvou s Ajaxem právě letenský tým, v dresu Rapidu budou bojovat Radek Bejbl a Marek Kincl mj. proti Juventusu s Pavlem Nedvědem. Marek Jankulovski by měl s poraženým finalistou minulého ročníku AC Milán postoupit dál, i když skupina s Schalke, Eindhovenem a Fenerbahce není rozhodně lehká.

Los Ligy mistrů nebyl vůbec milosrdný ke slovenskému překvapení jménem Artmedia Bratislava. Trio Čechů Daniel Tchuř, Aleš Hellebrand a Aleš Urbánek narazí na Inter Milán, Porto a Rangers. Posledně jmenovaný glasgowský celek bude určitě chtít vyrovnat skotské účty, Artmedia totiž senzačně vyřadila Celtic Glasgow ve druhém předkole.

Galásek se těší na Spartu

Na boj se Spartou se těší kapitán české reprezentace Galásek. "Naše skupina je z pohledu Ajaxu hratelná. Nemůžeme si stěžovat. Arsenal je našim tradičním soupeřem v Lize mistrů. Sparta bude nepříjemná, pamatuji si na ni ještě ze soubojů s Tilburgem," uvedl Galásek.

Myslí si, že by se měl nizozemský klub rvát s Hřebíkovými hochy o druhé postupové místo. "Thun vůbec neznám, ale vím, že s nimi právě Sparta hrála v přípravě, tak mi snad kluci něco řeknou. Je to outsider, ale když vyřadili Malmö a Dynamo Kyjev, nelze je podcenit," řekl záložník, který v Ajaxu v nové sezóně jen vysedává na lavičce.

Juventus a Bayern, to jsou pro Rapid Vídeň soupeři jako hrom a jeho útočník Marek Kincl si výsledek losu pochvaloval. "Juventus a Bayern naplní stadión. To jsou jasní favorité. My nemáme co ztratit."

Reklama