Hlavní obsah

Španělský komplot? Vyloučení Alonsa ten pocit v řadách Bayernu vyvolalo

Sudí? Jedna velká katastrofa, stěžovali si fotbalisté Bayernu poté, co čtyři hodiny po závěrečném hvizdu v první osmifinálové partii Ligy mistrů přistáli na mnichovském letišti. Klubová generalita šla ještě dál a naznačovala, že by mohlo jít o španělský komplot proti Bayernu, neboť duel se Šachtarem Doněck soudcoval Španěl Mallenco. Dost možná, že chtěl umést klubům své země další putování Ligou mistrů, zaznívalo v podtextu kritiky, která se na něho valila.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Záložník Bayernu Franck Ribéry (vlevo) a obránce šachtaru Darijo Srna v úvodním zápase fotbalové Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Pro španělského legionáře v dresu Bayernu Xabiho Alonsa měla konfrontace v Lvově, kam se musel Šachtar vzhledem k válečné situaci ve svém městě uchýlit, zvláštní nádech. Nastoupil totiž k jubilejnímu stému zápasu v Lize mistrů. Utkání však nedohrál, neboť v 65. minutě musel po druhé žluté kartě předčasně ze hřiště.

To nebylo na vyloučení, zlobil se Bayern

„Jeho druhý faul rozhodně nebyl na žlutou. Ale sudí si zřejmě myslel, že když je ze Španělska, musí pískat proti Španělům," ironicky poznamenal klubový šéf Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

„Hrát pětadvacet minut jen v deseti bylo velice obtížné. Proto jsme se zaměřili na to, abychom kontrolovali hru, udrželi Teixeiru, Taisona a Douglase Costu a nepouštěli Šachtar do šancí. A to se podařilo, takže v tomto směru jsem spokojený," glosoval bezbrankovou remízu trenér Pep Guardiola.

Pravdou je, že od jeho týmu se čekalo ve vyprodané lvovské aréně daleko víc. Zvláště poté, co v sobotním bundesligovém střetnutí potupil 8:0 Hamburk.

„Ale my nehráli, jak jsme si sami představovali, proto nejsme spokojeni. Chtěli jsme si vytvořit pro odvetu lepší výchozí pozici," přiznával Mario Götze.

Rummenigge: Sudí byl katastrofální

„Bezbranková remíza představuje nebezpečný výsledek. Ukazuje se, že pořád ještě nejsme na té nejvyšší úrovni. Je potřeba se podívat do zrcadla a přiznat si, že kus nám pořád ještě chybí," poznamenal sportovní ředitel Bayernu Matthias Sammer.

„Což ovšem nic nemění na to, že sudí byl katastrofální. V žádném případě formát pro Ligu mistrů," trval na svém Rummenigge.

„V odvetě musíme vyhrát a jsem přesvědčen, že s podporou našich fanoušků to dokážeme," byl si kouč Guardiola jistý, že jeho Bayern 11. března do čtvrtfinále zamíří, i když se v odvetě bude muset obejít bez Xabiho Alonsa.

Šachtaru naděje zůstala

Pro ukrajinský Šachtar bylo po bezbrankové remíze podstatné, že i jemu naděje zůstala. „Nechtěli jsme inkasovat, abychom si udrželi šanci pro odvetu. A to se nám podařilo," kvitoval trenér Mircea Lucescu, že jeho svěřenci favorizovaného soupeře k ničemu nepustili.

„Ale mrzí mě, že v početní převaze jsme se nedostali k našemu fotbalu. Namísto toho jsme jen nakopávali dlouhé míče," vyčítal svým svěřencům, že navzdory vyloučení Xabiho Alonsa se dostali k jediné přímé střele na Neuerovu bránu.

„Jenže musíte vzít v potaz, že nám chybí herní praxe," připomínal, že Šachtar sehrál poslední soutěžní utkání začátkem prosince. „A také zkušeností se nám nedostává. Zatímco takový Schweinsteiger a Alonso mají dohromady třiašedesát let, moji mladí hráči čtyřicet. Těch třiadvacet let zkušeností musí být znát," vypočítával Lucescu.

„Mohli jsme dosáhnout mnohem lepšího výsledku, i když jsme proti sobě měli Bayern. Velmi dobrý tým, který když postoupí přes nás, dostane se až do finále Ligy mistrů. Ale my po postupu také toužíme a v Mnichově pro něj uděláme všechno."

Reklama