Hlavní obsah

Schalke - Real Madrid 0:2Ronaldo nasměroval obhájce v Lize mistrů k výhře, Vaclík inkasoval jen z penalty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Ronaldo 0 : 1
79. Marcelo 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Realu Madrid učinili další krůček k obhajobě titulu v prestižní Champions League. Favorizovaný španělský celek zvítězil 2:0 v úvodním osmifinále soutěže v Gelsenkirchenu nad Schalke 04, první gól utkání vstřelil hvězdný útočník Cristiano Ronaldo, druhý přidal po změně stran Marcelo. Basilej v sestavě s českými legionáři Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým se rozešla s Portem smírně 1:1. Domácí dostal do vedení Derlis González, ale lepší výchozí pozici do odvety (10. března) zajistil portugalskému týmu ve druhé půli proměněnou penaltou Danilo. Suchý si v Portugalsku nezahraje, protože ve středu dostal třetí žlutou kartu v soutěži.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo (uprostřed) překonává hlavou brankáře Schalke Timona Wellenreuthera.

Článek
Fotogalerie

Bílý balet jako jediný v této sezóně Champions League prošel skupinou bez ztráty bodu a ve středu dosáhl desáté výhry v Lize mistrů za sebou, čímž vyrovnal rekord Bayernu z roku 2013.

Real v loňském osmifinále deklasoval Schalke v Gelsenkirchenu 6:1, ale tentokrát v úvodu tolik nedominoval. Devatenáctiletý brankář Wellenreuther, jenž při debutu v Lize mistrů  nahradil zraněné kolegy Fährmanna a Giefera, byl poprvé překonán v 26. minutě. Ronaldo si naskočil na centr Carvajala a hlavou zblízka otevřel skóre.

Portugalský kanonýr dal 73. gól v soutěži a stáhl náskok vedoucího kanonýra Messiho z Barcelony na dva zásahy. Ronaldo také ukončil sérii tří zápasů bez branky. Hráči Bílého baletu navýšili vedení v 79. minutě. Ronaldo na levé straně přešel přes dva protihráče, přihrál Marcelovi a brazilský bek se krásně trefil do horního růžku.

Penalta spasila Porto od první prohry v LM

Basilej začala proti favorizovanějšímu soupeři výborně. Ve 11. minutě Frei našel přihrávkou z poloviny hřiště Paraguayce Gonzáleze, který dokončil akci střelou pod brankářem Fabianem.

Porto pak převzalo iniciativu, ale do blízkosti Vaclíka se v první půli moc nedostávalo. Bývalý gólman Sparty si těžší zákrok připsal jen ve 20. minutě, když vytáhl na roh tvrdou střelu Danila.

Vaclík sice hned v úvodu druhé půle inkasoval po rohovém kopu, ale rozhodčí Clattenburg po domluvě s asistentem nakonec gól neuznal pro ofsajd hráčů Porta. Hosté však měli dál velkou převahu. Brankář Basileje vyrazil Tellův pokus z úhlu, Martínez pak zblízka obloučkem zamířil nad břevno.

Jedenáct minut před koncem už portugalský tým vyrovnal. Zkušený stoper Samuel zahrál v šestnáctce rukou a následnou penaltu s přehledem proměnil Danilo, který tak odvrátil první porážku Porta v tomto ročníku Champions League. Basileji, která za celý zápas vyprodukovala jedinou střelu, se tak vzdálil premiérový postup do čtvrtfinále.

Úvodní osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Schalke 04 - Real Madrid 0:2 (0:1)
Branky: 26. Ronaldo, 79. Marcelo. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). Diváci: 54.442.
Schalke: Wellenreuther - Uchida, Höwedes, Matip, Nastasič, Aogo - Höger (80. Meyer), Neustädter (57. Kirchhoff), Boateng - Choupo-Moting, Huntelaar (33. Platte). Tranér: Di Matteo.
Real: Casillas - Carvajal (82. Arbeloa), Varane, Pepe, Marcelo - Lucas Silva, Kroos, Isco (85. Illarramendi) - Bale, Benzema (78. Hernández), Ronaldo. Trenér: Ancelotti.
FC Basilej - FC Porto 1:1 (1:0)
Branky: 11. González - 79. Danilo z pen. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Burt (všichni Angl.). Diváci: 34.464.
Basilej: Vaclík - Xhaka, Suchý, Samuel, Safari - González (25. Calla), Elneny, Frei, Zuffi, Gashi (83. Hamoudi) - Streller (63. Embolo). Trenér: Sousa.
Porto: Fabiano - Danilo, Maicon, Marcano, Alex Sandro - Herrera, Casemiro, Torres (68. R. Neves) - Tello (81. Quintero), Martínez, Brahimi (61. Quaresma). Trenér: Lopetegui.

Reklama

Související témata: