Hlavní obsah

V Lize mistrů je možné vydělat téměř miliardu

V přepočtu na víc než 900 miliónů korun si přišel poslední vítěz fotbalové Ligy mistrů, anglický Liverpool. V prestižní klubové soutěži jde nejenom o slávu, ale také o mnohamiliónový tok peněz, který účast v Lize mistrů zajišťuje. O podíl z bohatě sypaného koláče začne ve středu bojovat i pražská Sparta.

Článek

Příjmy z Ligy mistrů tvoří dva zdroje. Základním jsou bonusy za body a postupy, druhým podíl na příjmu z marketingových a televizních práv, který je významný především pro země s velkou populací.

Za postup do základní skupiny se vyplácí 2,5 miliónu švýcarských franků (cca  47,25 miliónu korun), za každý z šesti odehraných zápasů ve skupině pak přibude vždy půl miliónu franků (9,45 miliónu korun).

Další peníze lze získat za bodové zisky: za remízu se vyplácí čtvrt miliónu franků (4,73 miliónu korun), za vítězství jednou tolik. A protože od osmifinále se hraje vyřazovacím systémem, dál se už vyplácí peníze pouze za postupy do dalších kol soutěže.

Sparta loni vydělala zatím nejméně ze svých dosavadních účastí v Lize mistrů. Po rozdělení peněz za marketing se její příjmy zastavily na částce 5,925 miliónu švýcarských franků, což je v přepočtu 112 miliónů korun. Nejvíce si naopak vydělala v sezónách 1999/2000 a 2001/2002, kdy jí do kasy plynulo podle tehdejšího přepočtu téměř čtvrt miliardy korun.

Reklama