Hlavní obsah

Šance jsou padesát na padesát, míní Nedvěd před konfrontací svého Juventusu s Dortmundem

Turín/Praha

Šanci Juventus cítí, to se ví. Dortmund se sice v bundeslize probral, tři utkání po sobě vyhrál a unikl tak ze samého dna tabulky na dvanáctou příčku, ale stále má nebetyčně daleko do loňské, natož pak předloňské formy, kdy se dostal až do finále Ligy mistrů. „Umístění Borussie nevnímáme, protože jde jen a jen o anomálii,“ nenechává se strhnout před dnešním prvním osmifinále Champions League k přehnanému optimismu kouč Staré dámy Massimiliano Allegri.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pavel Nedvěd věří v postup Juventusu do čtvrtfinále prestižní soutěže.

Článek
Fotogalerie

Pro turínský Juventus jde o hodně zrádnou konstelaci. Dortmund se v bundeslize stále hledá, takže Stará dáma by si s ním měla v osmifinálové konfrontaci poradit a postoupit do čtvrtfinále, které si naposledy zahrála před dvěma lety.

„Ambice nám nechybí, ale těžko soudit, co si o konfrontaci s Borussií dopředu myslet. V bundeslize jí to sice až tolik nejde, jenže má skvělý tým a hlavně - v Evropě hraje mnohem lépe než v německé soutěži. O to bude náš úkol těžší. Proto odhaduji šance padesát na padesát," mluví ve stejně střízlivé tónině jako trenér i sportovní ředitel Juventusu Pavel Nedvěd.

K favoritům nepatříme, ví Grande Paolo

A to přesto, že i on by rád zase zažil pronikavější úspěch svého klubu na evropské scéně. V italské Sérii A Juventus suverénně kraluje, neboť před druhým AS Řím vede tabulku s náskokem devíti bodů, jenže...

„Jenže my k favoritům Ligy mistrů rozhodně nepatříme, protože nám ke kvalitám protivníků kalibru Realu Madrid či Barcelony ještě pořád krůček chybí. Ale hrát se dá s každým," připomíná Nedvěd a věří, že už dnes večer to mužstvo dokáže.

„Ale musíme podat opravdu vrcholný výkon a hrát celých devadesát minut s maximálním nasazením," připomínal svým svěřencům kouč Allegri.

„Důležité pro osud osmifinále bude, abychom doma udrželi čisté konto, což znamená uhlídat soupeřovy útočníky. A to není vůbec snadné. Jsou rychlí, velice nebezpeční, dávají spoustu gólů."

Postavení Borussie v bundeslize? Anomálie

„Jsme na Dortmund hodně zvědaví. Pořád je jedním z nejlepších týmů v Evropě, a proto k němu máme velký respekt. Ale my se chceme udržet v Lize mistrů tak dlouho, jak jen to bude možné," infikuje spoluhráčům optimismus brankář Juventusu Gianluigi Buffon.

„Ale pozor na klam, který vyvolává současné postavení Borussie v bundeslize. Jde o anomálii, protože jde o skvěle organizovaný tým, který bude na konci domácí soutěže zase nahoře. Už proto, že na jeho lavičce sedí skvělý trenér Klopp, který mužstvo vybudoval a i v Evropě jeho sílu prokázal," nabádá hráče k pokoře trenér Allegri.

Klopp: Naše motivace je veliká

Budou ji potřebovat, protože Dortmund má v letošní sezóně dvě tváře, které se diametrálně liší. Zatímco v bundeslize se teprve teď probírá, ze základní skupiny Ligy mistrů postupoval z první příčky. Ztratil totiž jen čtyři body prohrou s Arsenalem a remízou s Anderlechtem.

„Měli jsme potíže. Nebylo to ovšem o motivaci, vůli či snad chtění. Pronásledovala nás zranění a smůla, i do maximální kondice jsme měli daleko," vysvětloval po příletu do Turína kouč Jürgen Klopp tápání svého celku v úvodu letošního roku.

„Ale naše fyzická připravenost se stále zlepšuje, hra také, vrací se do ní řád, organizace, požadovaná konzistence. Brzy budeme zpátky na vrcholu," ujišťoval a nijak netajil, že právě konfrontace s Juventusem nabízí možnost, aby jeho tým předložil ten správný důkaz o vzestupu formy.

„Italský soupeř je fotbalově velice kvalitní a má i spoustu zkušeností, takže bude vyžadovat spoustu úsilí, abychom se dostali do dalšího kola. Ale naše motivace je opravdu veliká," potvrzoval Klopp.

„Proto tvrdím, že šance jsou padesát na padesát," stál si na svém sportovní ředitel domácího Juventusu Pavel Nedvěd.

Kdo postoupí do čtvrtfinále Ligy mistrů?
Borussia Dortmund
43,7 %
Juventus
56,3 %
Celkem hlasovalo 2098 čtenářů.

Reklama

Související témata: