Hlavní obsah

Hřebík chce se Spartou odstartovat jako před čtyřmi lety

Tomáš FlieglSport.cz

Ve středu vstoupí do fotbalové Ligy mistrů vítěz české nejvyšší soutěže Sparta Praha. Soupeřem mu bude nizozemský klub Ajax Amsterodam a oba celky věří v úspěšný vstup do soutěže. "Chci odstartovat v Lize mistrů jako před čtyřmi lety," řekl na předzápasové tiskové konferenci kouč Sparty Jaroslav Hřebík. Tehdy Sparta remizovala 0:0 s Bayernem Mnichov.

Foto: Sport.cz/Tomáš Fliegl

Trenér Sparty Jaroslav Hřebík při tiskové konferenci před utkáním Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam.

Článek

Letenský celek není zdravotně úplně v pořádku, potíže mají dva hráči. "Konkrétně se jedná o dlouhodobě zraněného Adama Petrouše a aktuálně má svalové problémy Martin Hašek. Uvidíme ale zítra, jak na tom hráči budou," přiblížil trenér zdravotní stav svých svěřenců.

Spartě se v domácí soutěži nedaří podle představ, start prestižního podniku by ji mohl nakopnout k lepším výkonům i v Gambrinus lize. "Start je určitě důležitý. Nejen pro Spartu, ale pro celý český fotbal," říká Hřebík.

Typický holandský fotbal

Středečního soupeře si letenští zmapovali. "Ajax produkuje typický holandský fotbal. Hodně útočný, na hranici rizika. Na druhou stranu se ale poctivě vrací do obrany," připomíná styl soupeře. "V silách našich hráčů je ale uspět," dodal Hřebík.

V dresu Ajaxu by mohli nastoupit dva čeští reprezentanti, Zdeněk Grygera a Tomáš Galásek. Zvláště druhý jmenovaný má v posledních týdnech těžkou pozici a bojuje o místo v základní sestavě. V ní se v posledním kole objevil a gólem přispěl k vítězství nad svým bývalým klubem Tilburgem.

"Bez Tomáše Galáska byla hra rychlá, nátlaková," naznačil Hřebík, že by mu přítomnost českého záložníka v základní jedenáctce nemusela vadit. "S Tomášem má hra trošku jiný rytmus," doplnil tajemně Hřebík.

Pozor na Thun

Ať už Galásek nastoupí nebo ne, bude duel Sparta - Ajax klíčový pro vývoj ve 2. skupině Ligy mistrů. Podle papírových předpokladů by měl vyhrát Arsenal, o druhé postupové místo by se měl porvat právě Ajax se Spartou. "Silný je ale i Thun, který všichni podceňují," upozornil Tomáš Sivok. "První zápas ale určitě napoví o dalším vývoji ve skupině," dodal mladý záložník.

Trenér Hřebík se svým svěřencem souhlasí. "Zápas bude důležitý hlavně pro psychiku hráčů. Body se ale budou počítat až na konci." Každopádně se nedají očekávat střelecké hody, jaké Sparta předvedla v posledních dvou zápasech proti nizozemským klubům. Fotbalisté Tilburgu i Feyenordu Rotterdam si z Prahy odvezli prohru 0:4.

Ajax je na jiné úrovni

"Kdyby to tak dopadlo i zítra, bylo by to super. Ale Ajax je na úplně jiné sportovní úrovni," uvědomuje si Hřebík. "Mně by ke spokojenosti stačilo vyhrát 1:0," říká Tomáš Sivok. Na výsledek duelu Sparta - Ajax si budou muset oba aktéři počkat do zítřejšího večera.

Historie ale hovoří jasně, Sparta v úvodních utkáních Ligy mistrů ještě gól nevstřelila. Třikrát získala bod za bezbrankovou remízu, třikrát prohrála 0:1. Bilanci si pokusí napravit ve středu, zápas začíná v Toyota Aréně ve 20:45.

Reklama

Související témata: