Hlavní obsah

LM: Duel českých gólmanů vyhrál mág z Chelsea

PRAHA

Brankář Chelsea Petr Čech vyšel lépe ze souboje českých gólmanů, který se odehrál v úvodu letošní Ligy mistrů v Londýně. Semifinalista minulého ročníku přivítal v úterý na Stamford Bridge bruselský Anderlecht a Daniel Zítka sice předvedl několik pěkných zákroků, na jedovku Franka Lamparda z devatenácté minuty ale nestačil.

Článek

Anderlecht, který v předkole vyřadil pražskou Slavii, měl jen minimum šancí a s pokusy Fina Tihinena i Turka Serhata si Čech v pohodě poradil. Hosté přesto mohli ukořistit bod, když sedmnáctiletý Borre střelou z dálky otřásl tyčí.

První letošní branka po minutě a půl

Na první gól v novém ročníku čekali fanoušci pouhých 90 vteřin. Vstřelil ho v Seville francouzský útočník ve službách FC Liverpool Florent Sinama Pongolle a nasměroval obhájce trofeje k vítězství nad Betisem 2:1.

Rekord Ligy mistrů však Pongolle nepřekonal. Ten drží Brazilec Gilberto z Arsenalu, který v utkání s Eindhovenem v roce 2002 zamířil přesně už po 20 sekundách. Liverpool, který musel do hlavní soutěže projít třístupňovou kvalifikací, za necelou čtvrthodinu vedl už 2:0, ale v závěru jen bránil nejtěsnější vítězství.

Do prestižní soutěže vstoupili ještě další dva čeští fotbalisté - Lukáš Hartig s Alešem Urbánkem se v Bratislavě postavili Interu Milán. Slovenský mistr při své premiéře v soutěži prohrál 0:1, přestože měl od 56. minuty početní převahu po vyloučení Veróna. Argentinec dostal druhou žlutou kartu za to, že rozehrál přímý kop dřív, než mu sudí dal pokyn. Gól vstřelil jeho krajan Julio Cruz, Brazilec Adriano měl na kopačce druhý, ale jeho přímý kop zastavila tyč.

Real Madrid dostal výprask v Lyonu

Fotbalisté Olympique Lyon si na Gerlandově stadiónu otevřeli střelnici podobně jako v minulém ročníku, kdy tady nasázeli pět branek Spartě a Brémám dokonce sedm. Tentokrát si vyšlápli na Real Madrid a už za 31 minut vedli 3:0. "Bílý balet" deptaly především přímé kopy Brazilce Juninha. Po jednom z nich hlavičkoval do sítě Nor Carew, další poslal Juninho ze třiceti metrů přímo za Casillasova záda.

A když skončil v brance i Wiltordův nechytatelný volej, byl slavný Real bez zraněného Zidana a distancovaného Ronalda zralý na ručník. Juninho mu mohl ještě do přestávky zasadit další úder, vykoledoval si penaltu, ale jako její exekutor neuspěl. Brankář Casillas jeho úmysl vystihl a zabránil tak ještě větší blamáži.

I v Miláně řádili Brazilci

Také na milánském San Siru hráli hlavní role Brazilci. Tvůrce hry AC Milán Kaká v utkání s Fenerbahce Istanbul rozjásal diváky parádním obloučkem. Jeho krajan Alex sice po změně stran vyrovnal z penalty, nařízené za faula Gattusa na Francouze Anelku, ale Kaká přidal tři minuty před koncem druhý gól. Majitel Zlatého míče Ševčenko pak devátou domácí výhru AC Milán v Lize mistrů za sebou zpečetil.

Norský šampión Rosenborg Trondheim hraje v Lize mistrů už podesáté a zkušenosti proměnil ve výhru v Pireu 3:1. Při ní ho nezlomil ani vlastní gól. Glasgow Rangers ještě nikdy nepřekročili práh základní skupiny, ale tentokrát začali dobře. V utkání s Portem dvakrát vedli, Brazilec Pepe sice pokaždé vyrovnal, ale na třetí gól Řeka Kyrgiakose už neodpověděl.

Eindhoven, který byl loni překvapivě v semifinále, vyhrál nad Schalke 1:0. Manažer hostí Rudi Assauer označil výkon svého týmu za katastrofální.

Liga mistrů - 1. kolo
Skupina E
PSV Eindhoven - Schalke 1:0 (1:0)
Branka: 33. Hesselink. Rozhodčí Baskakov (Rus.). Diváci: 30000.
AC Milán - Fenerbahce Istanbul 3:1 (1:0)
Branky: 18. a 87. Kaká, 89. Ševčenko - 63. Alex z pen. Rozhodčí: Riley (Angl.). Diváci: 35000.
Skupina F
Olympique Lyon - Real Madrid 3:0 (3:0)
Branky: 21. Carew, 26. Juninho, 31. Wiltord. Rozhodčí: De Santis (It.). Diváci: 42000.
Olympiakos Pireus - Rosenborg Trondheim 1:3 (1:1)
Branky: 19. vlastní Lago - 42. Skjelbred, 48. vlastní Mavrogenidis, 90.+4 Storflor. Rozhodčí: Farina (It.). Diváci: 35000.
Skupina G
Chelsea - Anderlecht 1:0 (1:0)
Branka: 19. Lampard. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 30000.
Betis Sevilla - FC Liverpool 1:2 (0:2)
Branky: 51. Arzu - 2. Pongolle, 14. García. Rozhodčí: Plautz (Rak).). Diváci: 56000.
Skupina H
Glasgow Rangers - FC Porto 3:2 (1:0)
Branky: 35. Lövenkrands, 59. Pršo, 85. Kyrgiakos - 47. a 71. Pepe. Rozhodčí: Wegereef (Niz.). Diváci: 52000.
Artmedia Bratislava - Inter Milán 0:1 (0:1)
Branka: 17. Cruz. Rozhodčí: Poulat (Fr.). ČK: 56. Verón (Inter). Diváci: 15000.

Reklama

Související témata: