Hlavní obsah

Zítka: Škoda, chtěli jsme proti Chelsea uhrát bod

PRAHA

Ani pochvala od trenéra bruselského Anderlechtu za statečný výkon v úvodním utkání Ligy mistrů na půdě Chelsea, nevymazala z hlavy českého gólmana Daniela Zítky zklamání z těsné prohry. Londýňané měli soupeře podle papírových předpokladů jasně přehrát, nakonec ale zvítězili díky trefě Franka Lamparda jen 1:0.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Český brankář Anderlechtu Daniel Zítka

Článek

"Není to sice špatný výsledek, ale spokojení s ním být také nemůžeme. Před zápasem jsme v koutku duše pomýšleli na bod a nakonec jsme od něj až tak daleko nebyli," litoval Zítka. "Ale nesehráli jsme tam vůbec špatný zápas. Jen je škoda, že jsme to nepotvrdili nějakým bodíkem. Ale i trenér nám nakonec gratuloval k dobrému výkonu."

Třicetiletý rodák z Havířova v úterý večer dokázal ustát všechny nájezdy hvězdného londýnského klubu. Až na jednu výjimku - bombu domácího záložníka Lamparda z 19. minuty, která rozhodla o vítězství modrých barev. "Ten gól mě hodně mrzí. Vyčítám si ho jako každý jiný, ale nebudu hodnotit, jestli to byla moje chyba," poznamenal Zítka.

Při inkasovaném gólu prý měl ztíženou pozici. "Chelsea rozehrála trestňák nakrátko a proti Lampardovi bohužel ze zdi nevyběhl jeden z našich hráčů. Místo toho se zastavil a já přes něj tu střelu vůbec neviděl. A jak jsem udělal půlkrok na pravou stranu, tak balón ještě navíc chytil hroznou faleš," popsal klíčový okamžik zápasu Zítka.

"Dan s tím těžko mohl něco dělat," zastal se Zítky gólman Chelsea Petr Čech na svých internetových stránkách.

Čech měl větší štěstí

Duel Chelsea s Anderlechtem byl právě také soubojem vyslanců české brankářské školy. Veselejší byl po zápase o sedm let mladší Čech. Ale Zítka prý setkání s českou reprezentační jedničkou nijak prestižně nebral.

"Vůbec jsem se tím nezabýval. Jenom jsme se s Petrem pozdravili, chvíli pokecali před zápasem a popřáli si hodně štěstí. Petr měl nakonec větší kliku než já," připomněl Zítka s úsměvem situaci z 64. minuty, kdy Vanden Borre s nechtěným přispěním kapitána Chelsea Terryho trefil levou tyč Čechovy branky. "Kdyby to spadlo do brány, mohlo to být ještě zajímavé," uvedl Zítka.

Na stadiónu Stamford Bridge si zachytal už podruhé v kariéře. Poprvé se proti Chelsea postavil jako devatenáctiletý zelenáč, ale s Viktorií Žižkov mu zápas Poháru vítězů pohárů v Londýně vůbec nevyšel. Zítka tehdy čtyřikrát inkasoval, ale černé vzpomínky jej před úterním zápasem prý vůbec netrápily.

"To už je dávno pryč, žádný 'komplex Stamford Bridge' u mě neexistuje," prohlásil Zítka s úsměvem. "A navíc, kdyby se to tehdy nestalo a Viktorka mě neodepsala, možná jsem se ani nedostal do Anderlechtu," upozornil Zítka.

Reklama

Související témata: