Hlavní obsah

Thun sahal po remíze s Arsenalem, Nedvěd skóroval

PRAHA

K senzaci se ve středu schylovalo v úvodu Ligy mistrů na londýnském Highbury, kde Arsenal přivítal fotbalisty Thunu. Švýcarský celek totiž na úvodní branku domácího favorita dokázal odpovědět a Arsenal spasil až v nastavení Nizozemec Bergkamp. Pavel Nedvěd se jedním gólem podílel na výhře Juventusu Turín 2:1 v Bruggách.

Článek

Thun na Highbury sice čelil drtivému tlaku, ale prvních 45 minut zvládl bez úhony. A už v kabinách jeho hráči tušili, že ve druhém poločase tak zle být nemůže. Těsně před přestávkou byl totiž vyloučen domácí Van Persie. Polský rozhodčí Gilewski jej při svém debutu v Lize mistrů přísně vyloučil za neopatrnou hru v souboji s Ormanem. Van Persie vyskočil do vzduchu a asi nechtěně trefil rakouského obránce do čela.

Přes jeho zafačovanou hlavu sice Gilberto usměrnil hlavou do sítě Reyesův roh, ale radost na Highbury netrvala dlouho. Za necelé dvě minuty švýcarský záložník Ferreira šokoval favorita. Stál zády k brance, ale přes hlavu se z dálky trefil neomylně. Thun, který má rozpočet stejně velký, jako je roční plat Ashleyho Colea, ale senzaci do konce nedotáhl. Pár sekund před závěrečným hvizdem se Bergkamp probíjel k brance, upadl, ale ještě vstal a rozhodl.

Kincl šance neproměnil

Rapid Vídeň v sedmi zápasech doma nikdy s německým soupeřem neprohrál, ale Bayern Mnichov dnes tuto bilanci změnil. Postaral se o to střídající Peruánec Guerrero, který už poněkolikáté vytáhl svůj klub nad hladinu. Na gól mu stačilo osm minut.

Na konci prvního poločasu se do dvou šancí zapojil Kincl. Nejdřív zpětnou přihrávkou na hranici šestnáctky vyzval ke střele kapitána Hofmanna, ten ale krajany v barvách Bayernu nezarmoutil, neboť míč netrefil. Pak českého útočníka našel Lawaree pár metrů od branky, ale Kincl ji v ideální pozici minul. Rapid měl v 81. minutě zlatou šanci na vyrovnání, ale bývalý liberecký obránce Valachovič z penalty minul Kahnovu branku.

Juventus vyhrál v Bruggách

Juventus začal v Bruggách impozantně, během úvodních dvaceti minut vystřelil jedenáctkrát a zahrával šest rohů. Zvlášť Nedvěd pálil ostošest, ale síť trefil jen z boku. Nejblíže gólu byl Vieira, jehož střelu zastavil na brankové čáře slovenský obránce Špilár.

Ten pak fauloval kousek od šestnáctky Ibrahimovice, k přímému kopu se postavil Nedvěd a nechytatelnou střelou po zemi přiblížil svému týmu tři body. V euforii se nechal unést a běžel se o radost z gólu podělit na lavičku svého týmu, což nebývá jeho zvykem. Juventusu pak pojistil výhru lehkým padáčkem Trezeguet.

Z pěti nováčků soutěže uspělo v prvním kole jen Udine. Vedení klubu sice v létě prodalo tři pilíře sestavy včetně Marka Jankulovského, ale kanonýra Iaquintu udrželo a ten zdeptal Panathinaikos hattrickem.

Villarreal měl při premiéře daleko těžšího soupeře a Manchesteru United nedal gól ani tehdy, když hrál bez vyloučeného Rooneyho. Fotbalista s postavou boxera nasbíral po hodině hry dvě žluté karty během pár vteřin. První za faul, druhou za to, že dánskému rozhodčímu Nielsenovi za první napomenutí ironicky tleskal.

Barcelona loni vypadla ve čtvrtfinále s Chelsea a letos chce s hvězdným souborem dál. První krok k tomu udělala v Brémách, kde vyhrála 2:0. První gól zařídil Deco s pomocí šťastné teče padajícího obránce, v závěru pečetil úspěch Ronaldinho z penalty. Ve stejnou dobu jako Arsenal rozhodla o své výhře Benfica, jíž zachránil na poslední chvíli Ital Miccoli.

Liga mistrů - 1. kolo
Skupina A
Rapid Vídeň - Bayern Mnichov 0:1 (0:0)
Branka: 60. Guerrero. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 47800.
FC Bruggy - Juventus Turín 1:2 (0:0)
Branky: 85. Matondo - 66. Nedvěd, 75. Trezeguet. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). ČK: 89. Vieira (Juventus). Diváci: 29000.
Skupina B
Arsenal Londýn - FC Thun 2:1 (0:0)
Branky: 51. Gilberto, 90.+2 Bergkamp - 53. Ferreira. Rozhodčí: Gilewski (Pol.). ČK: 45. Van Persie (Arsenal). Diváci: 34498.
Skupina C
Werder Brémy - FC Barcelona 0:2 (0:1)
Branky: 13. Deco, 76. Ronaldinho z pen. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 37000.
Udinese Calcio - Panathinaikos Atény 3:0 (1:0)
Branky: 28., 73. a 76. Iaquinta. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). Diváci: 23000.
Skupina D
FC Villarreal - Manchester United 0:0
Rozhodčí: Nielsen (Dán.). ČK: 65. Rooney (Manchester). Diváci: 22000.
Benfica Lisabon - Olympique Lille 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Miccoli. Rozhodčí: Temmink (Niz.). Diváci: 40000.

Reklama