Hlavní obsah

Spartu podle Hřebíka limitoval v ofenzivním snažení kvalitní Ajax

PRAHA

Ani s odstupem deseti hodin po noční tiskové konferenci a po kritickém hodnocení řady médií sparťanský trenér Jaroslav Hřebík nepozměnil názor na vystoupení jeho týmu ve středečním duelu Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam. Odvážnější výkon fotbalistů Sparty prý byl limitován tím, že se na Letné představil mimořádně kvalitní soupeř.

Foto: Sport.cz/Tomáš Fliegl

Trenér Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

Kouč si už po utkání, ale také v noci vyslechl řadu názorů, jak se jeho svěřenci v utkání jevili. Přinejmenším podle ohlasů mezi fanoušky, které se objevily na různých internetových serverech, panuje z výkonu přes cennou remízu 1:1 všeobecně velké zklamání. Sparta totiž zůstala u matných výkonů z úvodu ligového podzimu, senzační zmrtvýchvstání se nekonalo.

Hřebík si ale kritiku příliš nepřipouští a dnes před novináři zopakoval, že od nápadu sehrát tak defenzivní představení by ani nyní neupustil. "Musíme totiž vyhodnotit, k čemu nás soupeř vůbec pustil. Ukázalo se, že současný Ajax je velmi kvalitní tým," tvrdil kouč opakovaně.

Defenzivní blok předvedlo více týmů

Hru obhajoval tím, že obdobně defenzivní blok během úvodního kola Ligy mistrů předvedla i řada dalších týmů. "Viděl jsem několik zápasů a nebyli jsme sami," tvrdil Hřebík. Přiznal však současně, že většinou šlo o hostující celky. "Ale byly mezi nimi i domácí," pokračoval v obhajobě nudného sparťanského představení.

Při podrobném hodnocení ale připustil, že hráči neměli za úkol být až tak pasivní. I proto je v polovině utkání nabádal ke změně, která podle něho znamenala obrat ve hře Ajaxu.

"O přestávce jsme si řekli, že kdybychom tak pokračovali dále, tak bychom si jen koledovali o gól. Museli jsme přistoupit k většímu riziku a příchod Matušoviče hře prospěl. Mirek byl vitální, pohyboval se na velkém prostoru," pochvaloval si výkon střelce jediné sparťanské branky.

Není jednoduché srovnat se s příchodem do Sparty

Hůř než Matušovič si ale počínala řada hráčů, kteří tým doplnili během léta. O nich Hřebík po příchodu tvrdil, že mají dobré charakterové vlastnosti, který tým zvednou. Kouč však dnes jejich výkony omlouval, za "uši" se podle něho nikdo nekopal, pod průměr neupadli prý ani Pospěch s Kiselem, kteří byli u inkasované branky.

"Není jednoduché srovnat se s příchodem do Sparty a nových hráčů máme v mužstvu hodně. Oni si nejdříve potřebují ověřit, že jejich schopnosti platí i v tak těžkých zápasech," mínil Hřebík po upachtěné premiéře, která nakonec mohla přinést tři body.

A možná by výhra zůstala doma, pokud by se podle Hřebíka uchýlili sparťané ke zdržovací taktice. "Mohli jsme to odehrát jinak: zakopnout míč na tribunu, zdržovat, jak se to někdy dělá v české lize. Hráči ale věřili, že to dokáží uhrát," pokrčil rameny nad zbytečnou ztrátou v nastaveném čase.

Prosbu Sivoka o vystřídání Hřebík neslyšel

Možná mohl svému týmu pomoci střídáním zraněného Tomáše Sivoka, který se pohyboval po trávníku se zřetelnými potížemi. Obnovilo se mu totiž zranění kotníku a nějaký čas nebude Spartě k dispozici. Sivok dnes navíc novinářům prozradil, že si o střídání kvůli zranění říkal dobrých dvacet minut. "Trenér mi ale řekl, že musím vydržet," rozhodil rukama bezmocně fotbalista.

Kouč však dnes hráčovo tvrzení nepotvrdil. "Sivok je pro naši hru strašně důležitý hráč a ani nevím o tom, že by mi dvacet minut o střídání říkal," prohlásil dnes Hřebík před novináři.

Reklama