Hlavní obsah

Real Madrid - Schalke 3:4Real se po přestřelce se Schalke zmítal na pokraji vyřazení, Vaclík neměl s Basilejí v Portu nárok

Aktualizováno

Překvapení se nakonec nekonalo, i když madridský Real měl v osmifinálové odvetě Ligy mistrů nahnáno a zmítal se na pokraji vyřazení. Německé Schalke bylo na San Bernabeu lepším týmem, třikrát v průběhu utkání vedlo, ale přes výhru 4:3 senzaci dokonat nestačilo, takže mezi posledních osm postoupil Bílý balet. Vaclíkova Basilej neměla naproti tomu v Portu sebemenší nárok a při čtyřgólové exhibici domácích (4:0) jen statovala.

Foto: Susana Vera, Reuters

Hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo překonává hlavou brankáře Schalke Timona Wellenreuthera.

Článek
Fotogalerie

„Že je Bale špatný? A co třeba Benzema, který nedává góly? Anebo Ronaldo? Co celá obrana? Musel bych vyměnit celé mužstvo," bránil před odvetou kouč Realu Carlo Ancelotti své hvězdy, na něž se snášelo tolik kritiky. Samozřejmě že na ně proti Schalke zase vsadil, pochopitelně že věřil, že se v tolik důležitém duelu se Schalke proberou.

Casillas? To už je jen stín!

Jenže když po dvaceti minutách po rychlém protiútoku propálil obránce Fuchs gólmana Casillase, začala nejistota sžírat i jeho. Zvláště, když nešlo o trefu náhodnou, protože německý celek hrál v Madridu od samého začátku odvážnou a hodně ofenzivně laděnou partii, byl lepší, Real přehrával a už třeba Huntelaar měl ke gólu blízko.

To proto, že zadní řady Realu jistotou neoplývaly a při výpadech Schalke vysloveně hořely. Hlavně nizozemský snajpr Huntelaar dělal domácím při svém návratu na San Bernabeu neskonalé problémy. Šest minut před přestávkou napálil balón nechytatelnou bombou do břevna, pár desítek sekund poté ho ale přece jen uklidil do sítě poté, co Casillas ránu Meyera jen vyrazil.

„Je jen stínem skvělého brankáře, jímž kdysi byl," reagoval na zákroky Casillase ještě v průběhu duelu na sociální síti twitter Gary Lineker, bývalý skvělý útočník Anglie.

Ronaldo srovnal krok s Messim

Real měl ovšem štěstí, protože Ronaldo zažíval mimořádný střelecký den a na oba góly Schalke promptně zareagoval. Ve střeleckých statistikách Ligy mistrů tak srovnal krok s největším konkurentem Messim, neboť oba mají po dnešku na kontě 75 gólů.

„Škoda, chtělo to udržet vedení déle. Real bychom tím znervóznili a vyvedli z rovnováhy," litoval o přestávce kouč Schalke Di Matteo, že hlavičkující Ronaldo pokaždé za šest minut odpověděl.

Po půli jeho svěřenci zabrnkali na nervy domácích hráčů i fanoušků znovu. A hned dvakrát! Nejprve potřebovali jen čtyři minuty, aby srovnali vedení Realu zařízené v nástupu do druhé půle  Benzemou, šest minut před koncem pak skvostně hrající Huntelaar dokonce vstřelil čtvrtou branku a Real se tak až do konce zápasu strachoval a třásl.

Nechybělo totiž mnoho, aby na scéně Ligy mistrů skončil, neboť k pátému gólu znamenajícímu pro madridský Bílý balet vyřazení měl v poslední minutě Höwedes neskutečně bízko. Casillas však jeho šanci zmařil, takže Real se mezi posledních osm v Lize mistrů přece jen dostal.

Vaclíkova Basilej brala výprask s povděkem

Alžírský legionář ve službách Porta Brahimi zlobil od samého počátku. A moc. Xhaka ho zastavoval jen fauly, Schär pády po jeho nohy, jeden moment dokonce zaváněl penaltou, protože po zákroku Xhaka sudí pískat mohl.

V 10. minutě ovšem Švéd Eriksson na značku pokutového kopu neukázal, po dalších čtyřech minutách ale trestný kop nařídil. K exekuci se postavil pochopitelně Brahimi a český gólman Vaclík se jen překvapeně díval, jak uklízí balón ke zcela opačné tyči, než čekal.

Pro Porto moc důležitý moment. Zvláště, když v posledních měsících doma jen vítězí, o čemž přesvědčovalo jak v portugalské lize, tak i v předchozích duelech na scéně Ligy mistrů. Basilje toho byla svědkem také, neboť po Brahimiho trefě se hrálo vlastně permanentně na jednu bránu. Pochopitelně švýcarskou.

Portugalský celek nejenže měl hru neustále pod kontrolou, ale hlavně se neustále hrnul do ofenzívy. I střelecké možnosti si připravovat, jenže pojistit vedení si nedokázal. Aboubakar totiž pálil těsně vedle, Brahimiho pokus byl příliš slaboučký, než aby Vaclíka ohrozil, Tello ho sice chytře přehodil, ale mezi jeho spoluhráči se nenašel nikdo, kdo by míč dopravil do sítě.

Po půli už exhibice Porta

Hned po půli si ovšem Herrera českého gólmana střelou z hranice šestnáctky parádně vychutnal a od té chvíle už nebylo ani teoreticky co řešit. Porto bylo jasně lepší, Basileji svou kombinační hrou nic nedovolilo, natož aby snad připustilo, aby se jeho cesta do čtvrtfinále jakkoli zkomplikovala.

Zvláště Casemiro skóroval z trestného kopu zanedlouho potřetí. Vaclík neměl nárok, Basilej tuplem ne, takže nakonec musela s povděkem přijmout, že zůstalo u čtyřgólové lekce.

Odvety osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Real Madrid - Schalke 04 3:4 (2:2)
Branky: 25. a 45.+1 C. Ronaldo, 53. Benzema - 40. a 84. Huntelaar, 20. Fuchs, 57. Sané. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Ronaldo, Coentrao - Neustädter. Diváci: 60 000. První zápas: 2:0, postoupil Real.
Real: Casillas - Arbeloa (83. Nacho), Pepe, Varane, Coentrao (58. Marcelo) - Khedira (58. Modrič), Kroos, Isco - Bale, Benzema, C. Ronaldo. Trenér: Ancelotti.
Schalke: Wellenreuther - Howedes, Matip, Nastasič, Fuchs - Meyer, Neustädter, Höger (57. Goretzka), Barnetta (81. Učida) - Choupo-Moting (29. Sané), Huntelaar. Trenér: Di Matteo.
FC Porto - Basilej 4:0 (1:0)
Branky: 14. Brahimi, 47. Herrera, 56. Casemiro, 76. Aboubakar. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Marcano - Gashi, Gónzalez, Samuel, Safari. ČK: 90. Samuel. Diváci: 43 108. První zápas: 1:1, postoupilo Porto.
Porto: Fabiano - Danilo (22. Martins Indi), Maicon, Marcano, A. Sandro - Herrera, Casemiro, Evandro (78. Quaresma) - Tello, Aboubakar, Brahimi (74. Nevés). Trenér: Lopetegui.
Basilej: Vaclík - Xhaka, Schar (58. Embolo), Samuel, Safari - Elneny, Frei (63. Kakitani), Zuffi - Gónzalez, Streller, Gashi (77. Calla). Trenér: P. Sousa.

Reklama

Související témata: