Hlavní obsah

Vaclík si přes čtyřgólový výprask v Portu vysloužil lichotivou čtyřku

Porto/Praha

Dostal sice v Portu čtyři góly, přesto si český gólman mezi tyčemi Basileje vysloužil po osmifinálové odvetě Ligy mistrů shovívavé hodnocení. Třeba ve švýcarském Blicku mu na stupnici čítající šest stupňů udělili čtyřku, což znamená známku dostatečnou. „Bylo prostě patrné, že Porto je o stupeň výš než my,“ omlouval své svěřence trenér švýcarského celku Paulo Sousa po čtyřbrankovém přídělu znamenajícím konec putování Ligou mistrů.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Bankář Basileje Tomáš Vaclík inkasuje od Cristiana Tella v osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Basilej neměla na Estádio de Dragao sebemenší šanci, to portugalský kouč ve službách Basileje objektivně uznal.

Neměli jsme nárok, uznal trenér Basileje

„Bylo prostě patrné, že Porto má ve všech svých řadách daleko větší fotbalovou kvalitu, než my. I tak ale můžeme být hrdí na naše účinkování v Lize mistrů. Nikoli snad v zápasech s Portem, ale na to, že jsme se opět dostali do vyřazovací fáze," připomínal Sousa senzační postup ze skupiny, kde jeho svěřenci za sebou nechali jak Ludogorec Razgrad, tak především anglický Liverpool.

„Potřetí po sobě jsme v Lize mistrů přežili zimu, potřetí zasáhli do vyřazovací fáze, kde už je kvalita všech týmů velice vysoká. A to, že jsme v tomto divadle nejlepších evropských mužstev opět účinkovali, je samo o sobě velký výkon. Nic na tom nemění, že jsme byli vyřazení," kvitoval účast v osmifinále a pochopitelně i finanční profit z ní plynoucí.

I proto se vyjadřoval k výkonu svých svěřenců shovívavě a kritice je nepodrobil. Švýcarský tisk už tak shovívavý nebyl, neboť třeba ve zmiňovaném Blicku si čtyřku znamenající dostatečný výkon vysloužila jen trojice legionářů - český gólman Vaclík, švédský obránce Safari a egyptský záložník Elneny.

Porto v Lize mistrů ještě neprohrálo

Kouč domácího Porta Julen Lopetegu po postupu do čtvrtfinále jenom zářil. Zvláště, když se jeho tým dokázal vyrovnat se ztrátou svého brazilského kapitána Danila, kterého po kolizi s vlastním gólmanem Fabianem odvážela sanita už po dvaadvaceti minutách ze stadiónu přímo do nemocnice

„Vítězství a postup patří jemu. Vyhráli jsme především proto, že proti tvrdému, zkušenému a jen na obranu myslícímu soupeři ukázali moji hráči charakter," oceňoval výkon svého celku.

Postup mezi posledních osm vyzdvihoval ještě víc. „Vždyť my neměli automaticky zajištěnou účast ve skupinové fázi, jako jiné celky, a museli se do soutěže dostat z kvalifikace. To nebylo vůbec snadné. A postoupit ze skupiny také ne," připomínal tažení, během něhož jeho tým neprohrál jediný zápas. V deseti nutkáních Porto jen třikrát remizovalo!

„A teď doslova žasnu, protože patříme mezi osm nejlepších mužstev v Evropě," rozplýval se Lopetegu do kamer TV1.

„Mezi nimi rozhodně skončit nemíníme. Musíme pokračovat stejným způsobem, abychom se dostali až do finále," překvapil mexický legionář Héctor Herrera, který na začátku druhé půle rovněž Vaclíka ztrestal a druhým gólem postup Porta definitivně stvrdil.

„A to přesto, že nám vždy víc než o výsledek jde o to, abychom se neustále zlepšovali," krotil euforii španělský kouč ve službách Porta Julen Lopetegu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články