Hlavní obsah

Čtyřku spláchl Vaclík jedním pivem a posteskl si: Je blbé loučit se takovým přídělem

Radek MalinaSport.czPrávo

Mrzutým výpraskem se fotbalová Basilej rozloučila s Ligou mistrů. Brankář Tomáš Vaclík musel při odvetě osmifinále na hřišti FC Porto lovit míč čtyřikrát ze sítě. "Je blbé končit takovým přídělem," posteskl si pětadvacetiletý borec. Portugalský klub doma vyhrál 4:0 a po remíze 1:1 v prvním duelu slavil jednoznačný postup.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Bankář Basileje Tomáš Vaclík inkasuje od Cristiana Tella v osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Po losu a ještě i výsledku úvodního duelu jste s Basilejí věřili v šanci na účast ve čtvrtfinále. Proč se nepodařilo proniknout mezi osm nejlepších klubů nejprestižnější evropské soutěže?

Všichni jsme hodně zklamaní, ale Porto bylo nad naše síly. Výsledek úterního utkání hodně ovlivnila druhá branka Porta hned dvě minuty po začátku druhého poločasu. Ve snaze zápas ještě zvrátit jsme museli hru otevřít. Portu pochopitelně takový scénář vyhovoval, protože výborně bránilo a ještě mohlo hrát na brejky. My jsme sice domácí borce presovali, ale oni drželi míč a do šance nás vůbec nepustili. Uhráli zápas velmi zkušeně. A ještě přidali další dva góly.

Loučení s Ligou mistrů vyšperkované čtyřmi góly v síti je hodně mrzuté, že?

Je to kruté nejen pro mě. Chtěli jsme lepší výsledek. Čtyři nula na rozloučenou je dost. Je blbé končit účinkování v Lize mistrů takovým přídělem. Ale z celkového pohledu na naše výkony v Lize mistrů se nemáme za co stydět. Během sezóny jsme udělali velký progres a uhráli jsme v soutěži dobré výsledky.

Napadlo vás po utkání, že vaše premiérové účinkování v Lize mistrů je orámované prohrami o čtyři góly?

Po úterním duelu jsme si se spoluhráčem Markem Suchým skutečně říkali, že jsme sezónu v Champions League otevřeli pěti góly na hřišti Realu Madrid, kde domácí vyhráli pět jedna. A uzavřeli čtyřmi brankami v Portu. První a poslední výsledek je hodně divoký a nepříznivý, ale všechno mezi bylo vážně fajn.

Když jste si promítal úterní zápas, vyčítal jste si některou z inkasovaných branek?

Bylo to bum bum. Domácí to trefovali dobře. Na dva góly jsem si sáhnul, při přímých kopech ukázali domácí velkou kvalitu. Z mého pohledu jsem mohl s inkasovanými brankami těžko něco dělat. Ještě pochopitelně budu vše zpětně řešit u videa s trenérem brankářů, ale musím říct, že inkasované góly byly do sestřihu. Ale už je to pryč. Po zápase jsem si dal jedno pivo a šel spát. Už v neděli hrajeme, tudíž na nějaké ponocování a velkou lítost nebyl prostor.

Co vám z premiérového účinkování v Lize mistrů, v níž vás uznávaný server goal.com zařadil do ideální jedenáctky podzimní části soutěže, zůstane nejvíce v paměti?

První zápas na San Bernabéu s Realem Madrid. Šlo o moje první utkání v Lize mistrů a rovněž výsledek byl nezapomenutelný. A určitě poslední utkání skupiny na Anfield Road, kde jsme slavili v přímé konfrontaci s Liverpoolem postup.

Byl trenér Sousa, který je rodilým Portugalcem, po utkání hodně rozzlobený?

Spíše se nás snažil povzbudit, abychom nebyli smutní. A poděkoval za výsledky v celé sezóně. Hned nás nabádal, abychom mysleli na švýcarskou ligu. Příští rok chceme být mezi nejlepšími kluby Evropy opět, tudíž je jediným cílem vyhrát soutěž ve Švýcarsku.

Je tedy nyní největší motivací ovládnout švýcarskou soutěž?

Rozhodně chceme ligu vyhrát, protože motivace v podobě další účasti v Lize mistrů je velkým hnacím motorem. Ideální by bylo získat double. Finále poháru se hraje u nás v Basileji. A spoluhráč Marko Streller oznámil, že po sezóně ukončí kariéru. Chceme hrát pro něj poslední zápas doma a pochopitelně vítězně, aby měl parádní rozlučku.

Reklama

Související témata: