Hlavní obsah

Bayern počítá milióny a ani zranění Robbena a Ribéryho jeho radost nekalí. Vždyť už jich má padesát

Mnichov/Praha

V Mnichově vládne spokojenost. A ani zranění hvězdných legionářů Ribéryho a Robbena při osmifinálové demolici ukrajinského Šachtaru ji nijak nekalí. Sedmigólová výhra ji zastiňuje. Dobrozdání lékařů, že oba fotbalisté sice nuceně vynechají sobotní bundesligové klání s Brémami, ale na další zápas už budou k dispozici, rovněž. Finanční profit bavorského velkoklubu z dosavadního účinkování na scéně Ligy mistrů pak logicky přebíjí všechno.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Thomas Müller (uprostřed) z Bayernu oslavuje se spoluhráči gól.

Článek

Jedenadvacet miliónů eur z pokladny UEFA za to, že Bayern postoupil mezi posledních osm v Lize mistrů, k tomu dalších dvanáct miliónů eur z příjmů za vstupenky ze čtyř zápasů, které Guardiolovo mužstvo v Allianz areně zatím sehrálo. Takový je dosavadní finanční profit Bayernu z účinkování v letošním ročníku Ligy mistrů. Další marketingové aktivity a příjmy do něho zahrnuty nejsou. Podle předběžných odhadů však už v tuto chvíli dosahují padesáti miliónů eur a dál porostou.

Poprvé sedmdesát tisíc fanoušků

Logicky, protože Bayern je ve čtvrtfinále a další finance se na jeho konto pohrnou. Z účtů UEFA, stejně jako z kapes fanoušků. Čtvrtfinálová partie bude zcela určitě zase vyprodaná bez ohledu na soupeře, kterého postaví los německému šampiónovi do cesty.

Aby ne, když už osmifinálová odveta se Šachtarem vytvořila nový divácký rekord Allianz areny při mezinárodních duelech. Zatímco až dosud bylo maximem 66 tisíc fanoušků, na odvetu přišlo do ochozů, jejichž kapacita byla před jarem rozšířena, rovných 70 tisíc.

A přijdou zase, neboť galapředstavení proti Ukrajincům okořeněné sedmi góly je pochopitelně naláká. Hra a výkon Bayernu, který už počtrnácté figuruje v Lize mistrů mezi posledními osmi celky, což se nikomu jinému nepovedlo, zrovna tak.

A poprvé sestava s pěti útočníky

„Bylo to poprvé v mé trenérské kariéře, co jsem nastoupil do zápasu s pěti útočníky," usmíval se spokojený kouč Pep Guardiola, jenž na úvod odvety se Šachtarem nasadil do základní sestavy pětici Robert Lewandowski, Arjen Robben, Thomas Müller, Mario Götze a Franck Ribéry.

Robbena sužovaného uskřípnutým nervem sice musel už po necelých dvaceti minutách střídat a Ribbéryho laborujícího s poraněným kotníkem nahradil po hodině, i tak byl on i fanoušci odměněni sedmigólovou kanonádou. Nikoli ovšem první v podání Bayernu, protože stejným výsledkem vyprovodil mnichovský celek před třemi lety Basilej, přičemž sedm branek nasázel před rokem i fotbalistům AS Řím (7:1) a před šesti lety Sportingu Lisabon (rovněž 7:1).

Duel se Šachtarem měl výjimečnou příchuť i pro autora dvou branek Thomase Müllera. Na scéně Ligy mistrů už totiž nastřílel 26 gólů a společně s někdejším snajprem Bayernu Mario Gómezem je nejlepším německým kanonýrem v historii Champions League.

„Podstatné byly ovšem nejen góly, ale hlavně krásný fotbal, který jsme předváděli, i když pravdou je, že soupeř měl ve druhé půli už hlavy zcela dole," rozpovídal se Thomas Müller.

„Teď jsme ve čtvrtfinále, ale musíme ve výkonech pokračovat. Ale my to svedeme, jako to dokážeme vždy, když o něco jde," plánoval, že cesta jeho Bayernu Ligou mistrů bude pokračovat bez ohledu na to, jakého soupeře mu čtvrtfinálový los příští pátek určí. Finanční profit z nejlukrativnější evropské klubové soutěže pochopitelně také.

Reklama

Související témata: