Hlavní obsah

Arsenalu se zázrak nepovedl a v Lize mistrů končí, Atlético spasily penalty

Monako/Madrid
Aktualizováno

Fotbalistům Arsenalu se zázrak nepovedl. V odvetné osmifinálové partii Ligy mistrů sice vyhráli na hřišti Monaka 2:0, jenže třetí gól potřebný k postupu přes drtivý závěrečný nápor už nepřidali a jejich cesta milionářskou soutěží opět předčasně skončila. Domácí prohru 1:3 tak Kanonýři zaplatili vyřazením. Ve druhém osmifinále musel nakonec o postupu Atlétika Madrid rozhodnout až penaltový rozstřel.

Foto: John Sibley, Reuters

Zklamaný útočník Arsenalu Olivier Giroud po vyřazení Gunners z Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Mohlo to být pro Kanonýry hodně nadějné. A dokonce už po třiadvaceti minutách, jenže po trestném kopu hlavičkoval Koscielny jen do břevna domácí brány, přičemž norský sudí Moen ke všemu pískal ofsajd.

Břevno, gól a jednostranný průběh

Inkriminovaná situace však ilustrovala, jak odveta probíhala. Wengerův celek od úvodního hvizdu usilovně spěchal, aby rychle vstřeleným gólem vykřesal svou šanci, zatímco Monako pouze bránilo, nikam se nehnalo a střádalo čas. Dokonce ani do rychlých výpadů, jimiž tolik překvapilo Arsenal v prvním duelu, se nepouštělo, aby snad nezvyšovalo riziko, že inkasuje. Prostě naprosto jednostranný průběh.

Na přespříliš defenzivní taktiku domácí doplatili. Zvláště, když jejich obrana nepracovala zdaleka tak bezchybně a ani jejich hra nebyla tak organizovaná jako v předchozích vystoupeních na scéně Champions League. Giroud toho využil, neboť devět minut před přestávkou ho nechali zadáci Monaka pálit na Subašiče hned dvakrát po sobě. První střelu ještě chorvatský legionář mezi tyčemi Monaka vyrazil, Giroud ovšem dostal čas i prostor k tomu, aby ho napodruhé přece jen překonal.

Pro Arsenal pochopitelně mohutný impuls, který mohl po dvou minutách přinést dokonalý zvrat. Welbeckova rána totiž mířila do sítě podruhé, jenže stoper Abdennour ji v pádu a s notným štěstím k tomu srazil a pohromě zabránil.

„Druhou branku jsme si vzhledem k převaze a šancím zasloužili. Pro osud střetnutí by byla rozhodující," hořekoval do televizních kamer kouč Gunners Arséne Wenger.

Třetí gól už nepřišel

Co nevyšlo do přestávky, o to se Londýňané ještě usilovněji snažili po změně stran. Jenže přímý kop Özila vytáhl domácí gólman nad břevno, další nebezpečný Özilův pokus bránu minul a tím Gunners své možnosti na dost dlouho vyčerpali.

Zvláště, když si museli začít dávat pozor na výpady Monaka, které jakoby pochopilo, že s bezuzdnou defenzívou míří do záhuby. Kondogbia to zkusil, střídající Ferreira-Carrasco rovněž, a i když bránu Ospiny neohrozili, přece jen donutili Arsenal k zvýšené opatrnosti a jeho nápor na čas otupili.

Opravdu ale jen na čas, protože jedenáct minut před koncem střídající Ramsey druhou branku přece jen vstřelil. Walcott napálil balón jen do tyče, Ramsey ho však do sítě vrátil a jeho Arsenal se vzepjal k drtivému závěrečnému náporu.

A nechybělo mnoho, aby se z něho zrodil i třetí gól a postup Arsenalu. Skvělý Subašič však byl proti, neboť vyloženou šanci Sáncheze zlikvidoval a svůj tým tak spasil. Arsenal tak ani na pátý pokus nepřekročil práh osmifinále.

Vyřazení bolí víc, přiznal Ramsey

„To vyřazení bolí víc než kterékoli v předchozích letech. Nechci, aby z mých slov zazněla neúcta k Monaku, ale přece jen jsme hráli a vypadli s Bayernem či třeba Barcelonou a tentokrát jsme věřili, že bychom postoupit mohli," přiznával po hořkém konci autor druhého gólu Aaron Ramsey.

„Jenže jako pravidelně v každé sezóně jsme si to udělali těžké hned v prvním zápase. I tak jsme měli v odvetě dost dobrých příležitostí, abychom postoupili."

„Postupuje ale Monako a postupuje zaslouženě, protože hrálo mnohem lépe v prvním zápase. My museli dohánět velký deficit, a i když jsme hráli v odvetě dobře, nestačilo to," uznával obránce Kanonýrů Per Mertesacker před kamerami ITV Sport.

Až penaltový rozstřel rozhodl

Hodně kruté. Samo sebou pro Leverkusen, který téměř půlhodiny držel domácí Atlético na distanc, do ničeho ho nepouštěl, ale přesto inkasoval. Stačilo, aby Arda Turan vrátil balón do šestnáctky, ten se dostal po sérii tečí a odrazů k Suárezovi, jenž s přispěním Topraka skóroval.

Jediná nebezpečná situace během nezáživné a na vzrušení a šance chudičké první půle tak finalistovi minulého ročníku stačila, aby smazal náskok německého protivníka z prvního střetnutí.

Kupodivu se tím uspokojil, takže ani do přestávky, ani po ní se k předpokládanému náporu nevybičoval a dál se spokojoval s čekáním na chybu v soupeřově obraně a příležitost k rozhodujícímu úderu.

Teprve v poslední čtvrthodině začali Španělé tlak stupňovat, ale protože ani Mandžukič, Torres či Griezmann se v slibných příležitostech neprosadili, mělo rozhodnout prodloužení.

Mělo, ale nerozhodlo, i když hlavně turecký legionář Arda Turan byl v závěru mimořádně aktivní. Garcíu doslova vyzýval k tomu, aby partii rozhodl, jenže gólman Leno jeho bombu vyrazil a na řadu tudíž přišel penaltový rozstřel, který díky trefě Torrese v závěrečné páté sérii rozhodl o postupu Rojiblancos.

Odvety osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
AS Monako - Arsenal FC 0:2 (0:1)
Branky: 36. Giroud, 79. Ramsey. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). První zápas: 3:1, postoupilo Monako.
Monako: Subašič - Fabinho, Abdennour, Wallace, Kurzawa - Kondogbia, Toulalan - Dirar (86. Elderson), Moutinho, Martial (60. Ferreira-Carrasco) - Berbatov (70. Bernardo Silva). Trenér: Jardim.
Arsenal: Ospina - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal (83. Gibbs) - Coquelin (63. Ramsey), Cazorla - Sánchez, Özil, Welbeck (72. Walcott) - Giroud. Trenér: Wenger.
Atlético Madrid -  Leverkusen 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), 3:2 na penalty
Branka: 27. M. Suárez. Penaltu proměnili: Griezmann, M. Suárez, Torres - Rolfes, Castro. Penaltu neproměnili: R. García, Koke - Calhanoglu, Toprak, Kiessling. Rozhodčí: Rizzoli - Tonolini, Manganelli (všichni It.). První zápas: 0:1, postoupilo Atlético.
Atlético: Moyá (23. Oblak) - Juanfran, Miranda, Giménez, Gámez - Koke, M. Suárez, Cani (46. R. García), Arda Turan - Mandžukič (83. Torres), Griezmann. Trenér: Simeone.
Leverkusen: Leno - Hilbert, Toprak, Spahič, Wendell - Castro, L. Bender (104. Papadopoulos) - Bellarabi, Calhanoglu, Son Hung-min (77. Rolfes) - Drmic (69. Kiessling). Trenér: Schmidt.

Reklama

Související témata: