Hlavní obsah

Sparta přijde kvůli rasismu fanoušků o šest miliónů

NYON

Rasistické projevy fanoušků při utkání s Ajaxem přijdou pražskou Spartu na šest miliónů korun. Kontrolní a disciplinární komise UEFA v pátek v Nyonu rozhodla, že český mistr zaplatí pokutu 32 tisíc eur, to je více než 900 tisíc korun. Ještě citelnější je, že při utkání Ligy mistrů s Arsenalem 18. října bude značná část hlediště uzavřena, což znamená ztrátu více než pět miliónů korun za neprodané vstupenky.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Sparťan Michal Kadlec v souboji s Pienaarem z Ajaxu Amsterdam.

Článek

Delegát UEFA napsal do zápisu o utkání, že se z domácích sektorů ozývaly "opičí" zvuky při třech příležitostech, kdy měl míč hráč Ajaxu tmavé pleti Ryan Babel. Sparta se podle internetové stránky UEFA bránila tím, že udělala maximum, aby tvrdé jádro fanoušků od projevů rasismu odradila.

Disciplinární komise však její argumentaci neuznala a vedle pokuty nařídila i to, že při zápase s Arsenalem bude téměř polovina hlediště bez diváků. Fanoušci nebudou smět na polovinu tribuny za brankou směrem k Letenské pláni, kam většinou chodí vlajkonoši, ani do hlediště proti hlavní tribuně.

Celkem tak Sparta přijde asi o 7500 míst z celkové kapacity, která je pro Ligu mistrů stanovena zhruba na 19 tisíc sedadel. Při cenách vstupenek od 600 korun to znamená více než pět miliónů korun. Podle informací ČTK je přitom většina těchto vstupenek již prodána. O Arsenal je větší zájem než o Ajax a prodáno je už asi 12 tisíc lístků. UEFA zároveň nařídila, že Sparta nesmí snížit příděl vstupenek pro fanoušky Arsenalu.

Pražský klub se může do pondělní půlnoci proti trestu odvolat. "Zatím je to pro nás nová informace a teprve se rozhodneme, jestli se odvoláme," řekla tisková mluvčí Lenka Raková.

Loni Sparta za rasistické projevy v zápase s Lyonem dostala stejný trest a po odvolání jí UEFA pokutu ještě zvýšila na 39500 eur.

Reklama

Související témata: