Hlavní obsah

Sparta hraje Ligu mistrů v nákupním centru

BERN (ŠVÝCARSKO)

V temnotě, která momentálně pohlcuje fotbalisty pražské Sparty, čeká svěřence trenéra Jaroslava Hřebíka v úterý ve švýcarském Bernu v souboji s Thunem v druhém kole Ligy mistrů mimořádná premiéra: zdejší Stade de Suisse bude totiž poprvé vyprodaný!

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalisté Sparty hodlají v Thunu zlomit špatné výsledky z domácí soutěže.

Článek

Je velmi pikantní, že se tak nestane na utkání borců prvoligového švýcarského Young Boys Bern, v jejichž domovské aréně se dnes bude hrát. Thun totiž vlastní fotbalový stadión jen pro sedm tisíc diváků, k sezení z toho je pouhých devět set. Zbytek je na stání. A to regule UEFA pro Ligu mistrů neumožňují.

Proto odehraje Thun všechny domácí zápasy Ligy mistrů na rekonstruovaném stadiónu v Bernu. Ten byl slavnostně otevřen letos poslední červencový den a do jeho útrob se vejde dvaatřicet tisíc diváků. Pikantní je, že v podstatě jde o nákupní centrum. Na vnějších stranách tribun jsou totiž butiky, kavárny a restaurace. Pod trávníkem se jedné polovině nachází rozlehlé obchodní středisko, zbývající prostor vyplňují luxusní restaurace. Nechybí kanceláře a několik pater podzemních garáží.

Stadión si vyžádal investici ve výši šesti miliard korun. A po dvou předkolech Ligy mistrů půjde teprve o třetí mezinárodní utkání. Poprvé však bude vyprodáno. Na domácí zápasy Young Boys chodí průměrně deset tisíc diváků, na boj o Champions league bylo na Thun zvědavo jen o pár tisíc diváků více. Dnes v poledne však na souboj se Spartou zbývalo posledních sedm set vstupenek.

Hlavním posláním je ME

Hlavním posláním stadiónu je konání zápasů mistrovství Evropy, které budou Švýcaři hostit za tři roky společně s Rakouskem. I proto byla v srpnu 2001 původní Aréna Wankdorf, kde se hrálo finále mistrovství světa 1954 mezi Německem a Maďarskem, či finále PVP před šestnácti lety, srovnána se zemí. Investice na rekonstrukci stadiónu postaveného v roce 1925 s postupně rozšiřovanou kapacitou z původních dvaadvaceti tisíc diváků až na osmapadesát tisíc by totiž byly tak astronomické, že se vyplatilo postavit nový stadión.

Borci Thunu doufají, že dopadnou v historicky prvním domácím vystoupení v Lize mistrů lépe než akrobat při slavnostním otevíracím ceremoniálu. Ten totiž zavěšen na létajícím balónu nad stadiónem cvičil na hrazdě, jenže atrakce se vlivem větrných poryvů uvolnila a nešťastný muž jen těsně unikl smrti, když si jeho pád vyžádal jen těžká zranění.

Dnešní švýcarský tisk spekuluje, jak velkou výhodou bude pro Thun absence Poborského, jehož vyhodila Sparta v minulém týdnu. Média pak mylně za nového kapitána týmu vydávají nikoli Tomáše Sivoka ale Zdeňka Volka. Ten přitom ve Švýcarsku vůbec není.

Reklama

Související témata: