Hlavní obsah

Královec nařídil penaltu v Turíně správně, ujišťuje šéf pravidlové komise

Praha

Monako fňuká, že ho český rozhodčí poškodil. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) však za svým arbitrem stojí. Pavel Královec podle ní postupoval při úterním čtvrtfinálovém utkání Ligy mistrů mezi Juventusem a AS Monako zcela v souladu s pravidly ve chvíli, kdy ve druhém poločase nařídil pokutový kop proti hostujícímu týmu. Vidal ho proměnil a stanovil konečný výsledek 1:0.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Arturo Vidal proměňuje penaltu a posílá Juventus Turín do vedení v úvodním čtvrtfinálovém utkání Ligy mistrů s Monakem.

Článek

Poražení si stěžují, že Carvalho zavadil o Moratu ještě před vápnem a penalta se tudíž kopat neměla. Experti jim však na ruku nejdou. Předseda pravidlové komise a člen komise rozhodčích FAČR Jiří Kureš potvrzuje, že Pavel Královec v Turíně při nařízení pokutového kopu nepochybil a naopak rozhodl správně. Kureš tak poukazuje na výňatek z letitého Pravidla 12 - Zakázaný způsob hry.

„Jestliže se samotný fyzický kontakt neodehraje v jednom okamžiku nebo v jednom místě, ale je v déle trvajícím čase nebo v dráze pohybu hráčů (obránce drží útočníka delší dobu v určitém úseku jejich pohybu), nesmí při rozhodování o místu přestupku zvýhodnit družstvo, jehož hráč se přestupku dopustil," poukazuje Kureš.

"Když například obránce útočníka chytne před pokutovým územím a drží ho až do pokutového území, posuzuje se místo přestupku tam, kde bylo držení ukončeno - tedy v pokutovém území a je nařízen pokutový kop (viz. utkání Juventus - Monako). Kdyby ale například útočník byl v pohybu směrem ven z pokutového území a obránce ho chytil ještě uvnitř a držel až za pokutové území, je místo přestupku na začátku držení, čili uvnitř a nařízen pokutový kop, aby opět nebylo zvýhodněno provinivší se (bránící) družstvo," vysvětluje Kureš.

Nedovolený zákrok byl „dokončen" až ve vápně

Zjednodušeně řečeno: pokud obránce fauluje útočníka před pokutovým územím a nedovolený zákrok „pokračuje" (kvůli držení či zalehnutí) až do pokutového území, nařizuje se dle pravidel penalta tak, jak to učinil Královec v Turíně. Pokud ale například obránce útočícího hráče drží nebo podrazí před pokutovým územím a kontakt mezi oběma hráči dále nepokračuje, nařizuje se přímý volný kop proti provinivšímu se týmu v místě nedovoleného zákroku.

V případě Královce tak šlo o první situaci, kdy bránící hráč Monaka fauloval hráče Juventusu zřejmě ještě před pokutovým územím, ale nedovolený zákrok byl „dokončen" až uvnitř pokutového území. Proto správně nařídil pokutový kop.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články