Hlavní obsah

Guardiola je požehnáním. Pro Bayern i německý fotbal, rozplýval se Sammer po deklasování Porta

Mnichov/Praha

Komplimentů si po vysoké výhře nad Portem a postupu do semifinále Ligy mistrů vyslechl španělský kouč ve službách mnichovského Bayernu Pep Guardiola spoustu. Superlativů rovněž. Na poklonu, kterou mu složil sportovní ředitel Bayernu Matthias Sammer, však hned tak nezapomene. „Guardiola je požehnáním. Pro Bayern i celý německý fotbal,“ rozplýval se držitel Zlatého míče z roku 1996 poté, co bavorský velkoklub postoupil počtvrté v řadě mezi poslední čtyři celky v Champions League. A to způsobem doslova impozantním, neboť portugalského protivníka doslova smetl 6:1.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Radost fotbalistů Bayernu Mnichov. Uprostřed Xabi Alonso, střelec šestého gólu v utkání s Portem.

Článek
Fotogalerie

V superlativech se po čtvrtfinálové výhře nad Portem předháněli hráči, funkcionáři, stejně jako fotbaloví experti či novináři.

My jsme Bayern, halasil kanonýr

„Nastřílet pět gólů za poločas, to je skutečně něco šíleného. A to jsme přitom věděli, že musíme šlápnout na plyn," halasil autor dvou branek Robert Lewandowski do televizních kamer, jen co zápas skončil.

„A to si přitom spousta lidí myslela, že nedokážeme smazat dvougólové manko z Porta. Jenže my jsme Bayern."

„A hlavně - jsme týmem, který v sobě skrývá nejen vysoké fotbalové kvality, ale i velké srdce, což je v podobných chvílích obrovsky důležité," doplňoval polského kanonýra kapitán Bayernu Philipp Lahm.

„Někdy je docela zábavné hrát přitisknutý zády ke zdi," sršel humorem a vtipem další ze střelců Thomas Müller, aby vzápětí přiznal: „Dali jsme do odvety obrovské úsilí a měli i potřebné štěstí, takže se jen těžko hledají slova pro pocity, které teď prožíváme."

Guardiola euforii krotil

„Prostě nádherné představení. A přímo zázračné vystoupení," nešetřila chválou legenda Bayernu Karl-Heinz Rummenigge zasedající v klubovém představenstvu.

To sportovní ředitel Matthias Sammer šel ještě dál. „Byla to pro nás kritická fáze a jsem hrdý na to, jak jsme ji zvládli. Věděl jsem, že se můžeme spolehnout na mužstvo i strategii, s níž trenér přijde a která byla skutečně dobrá. Pep Guardiola je požehnáním pro Bayern i celý německý fotbal," vychvaloval tahy španělského kouče, jenž v duelu s Portem vedl Bayern v jubilejním stém soutěžním utkání a v první půli s ním předváděl skutečný fotbalový koncert.

„Hráči mě potěšili, ale o dokonalém výkonu bych nemluvil. Ba ani o perfektním, protože po přestávce jsme zbytečně ztráceli míče a způsobovali si tím problémy. Jsme schopni hrát mnohem lépe, než jsme proti Portu předvedli," krotil neutuchající euforii samotný trenér Guardiola.

Reklama

Související témata: