Hlavní obsah

Do semifinále patříme. Italský fotbal není tak špatný, jásá Juventus. Stačila jedna penalta

Praha

Obrovská euforie zavládla v Juventusu Turín. Italský klub po středeční bezbrankové remíze v Monaku pojedenácté v historii postoupil do semifinále Ligy mistrů. Mezi elitou nejprestižnější evropské klubové soutěže je však po dlouhé pauze poprvé od sezóny 2002/03. A je vůbec prvním semifinalistou z Apeninského poloostrova od triumfu Interu Milán v roce 2010! Není divu, že blahem bez sebe jsou nejen fanoušci Bainconeri, jak je klubu přezdíváno.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Fotbalisté Juventusu v Monaku oslavili postup do semifinále Ligy mistrů.

Článek

„Je to skvělý výsledek, vážně skvělý. Myslím, že Juventus prožívá výborný rok. Ale ještě není konec. Nesmíme podlehnout žádnému uspokojení. Je třeba si co nejrychleji zajistit italský titul a plně se soustředit na vyvrcholení Ligy mistrů, protože ač jsou v osudí fantastičtí protivníci, není třeba se vzdávat," nabádal k pokoře trenér Juventusu Massimiliano Allegri už krátce po postupu mezi nejlepší čtyřku.

Pro Juventus byla klíčová už penalta, kterou nařídil v prvním utkání český sudí Královec. Arturo Vidal ji proměnil, a protože Buffon mezi tyčemi Juventusu je po odvetě čtvrtfinále už sedm soutěžních zápasů neprůstřelný, mohou Italové juchat.

Měli jsme kus štěstí

„Byl jsem poměrně klidný, protože ze všech hráčů bylo cítit obrovské odhodlání. Nejtěžší boj jsme dost možná vyhráli už před zápasem, když jsme se potřebovali s vidinou úspěchu srovnat v našich hlavách," vykládal Vidal po bezbrankové remíze v Monaku.

„Upřímně přiznávám, že v odvetě jsme měli i kus štěstí, protože jsme udělali spoustu chyb. Nebylo snadné uspět, protože soupeř má několik fantastických individualit a vynikající obranu. Ale věřili jsme v sebe, šli jsme za svým snem," doplnil obránce Juventusu Leonardo Bonucci.

V konkurenci Barcelony, Bayernu Mnichov a Realu Madrid se Vidal pátečním losem v Nyonu příliš netrápil. „Nebojíme se nikoho. Postupem do semifinále Ligy mistrů jsme ukázali obrovskou sílu a vysoce přesáhli náš plán. Nyní můžeme být v pohodě, vychutnat si úspěch," prohlásil borec pocházející z Chile.

Vrátili jsme se tam, kam patříme

„Myslím, že v semifinále jsou tři aktuálně nejlepší týmy Evropy. A Juventus, přičemž nepochybuji, že jsme schopni jim konkurovat. Abychom uspěli v konfrontaci s kterýmkoliv z těchto gigantů, bude třeba od každého z nás maximálně koncentrovaný a stoprocentní výkon. Ale není nemožné uspět," hleděl k semifinálovým bitvám Bonucci.

Hodně nad věcí zůstal i zkušený Patrice Evra, jenž do Juventusu přišel před startem letošní sezóny. „Užívám si postup. Ale semifinále je pro tým jako Juventus přirozenou záležitostí. Když se podívám do minulosti klubu a úspěchy, jichž dosáhl, nemůžeme mít menší cíle. Po mém příchodu do Juventusu bylo úkolem vybojovat titul a odehrát dobré zápasy v Lize mistrů. Fakt, že jsme postoupili ze skupiny, jsem považoval za samozřejmost. Teď jsme se jen vrátili, kam patříme," krčil rameny Evra.

Třiatřicetiletý francouzský borec pětkrát vyhrál anglickou ligu s Manchesterem United, v jehož dresu zažil triumf právě i v Lize mistrů. Po středečním úspěchu poslal hodně uštěpačný vzkaz kritikům fotbalu na Apeninském poloostrově.

„Spousta lidí má špatnou představu o úrovni italského fotbalu. Zdejší filozofie je absolutně odlišná proti zaběhnutým zvyklostem. Zažil jsem toho během kariéry hodně, ale po příchodu do Juventusu jsem v tomto směru prožil skutečný šok. Není možné uspět v žádném z klubů, pokud nejste dokonalý v taktice. Aby toho člověk dosáhl, je třeba maximální zaujetí, dokonalost, oddanost," naznačoval Evra, že nejde o žádnou selanku před důchodem.

Klubové opoře dával za pravdu i trenér Allegri. „V naší hře je pořád ještě dost chyb, ale jsem přesvědčený, že náš postup jasně ukázal, kam patříme. Jsme znovu skvělý evropský tým," rozplýval se kouč Juventusu.

Kdo letos vyhraje fotbalovou Ligu mistrů?
Barcelona
34,4 %
Bayern
31,7 %
Real
21,6 %
Juventus
12,3 %
Celkem hlasovalo 4138 čtenářů.

Reklama

Související témata: