Hlavní obsah

Špatný byl nejen Ramos, hájil Ancelotti svého svěřence i tah, který mu proti Juventusu nevyšel

Turín/Praha

Tah, který trenérovi Bílého baletu Carlovi Ancelottimu dokonale vyšel v odvetném čtvrtfinále Ligy mistrů proti městskému rivalovi Atlétiku, se v semifinálovém duelu na půdě turínského Juventusu proměnil v dokonalý úlet. Sergio Ramos si ve středové řadě počínal neuvěřitelně mizerně, nedokázal přihrát balón, spoustu míčů posílal do autu, namísto toho, aby je adresoval spoluhráčům. „Nebyl to jen on, kdo hrál špatně, přesnost scházela i dalším,“ bránil přesto Ancelotti svůj taktický záměr a tudíž i Ramose.

Foto: Max Rossi, Reuters

Kouč Realu Carlo Ancelotti během semifinále Ligy mistrů proti Juventusu.

Článek
Fotogalerie

Valí se na něho kritika. Aby ne, když první semifinálovou partii Ligy mistrů jeho Real prohrál a cestu za obhajobou trofeje si výrazně v Turíně zkomplikoval.

I trenér měl jinou představu

„Přiznávám, mohli jsme skutečně sehrát lepší zápas. Postrádali jsme ale potřebnou kvalitu, neměli hru pod kontrolou tak, jak jsme chtěli a zamýšleli, nebyli jsme patřičně efektivní," nepopíral před kamerami TVE trenér Realu Carlo Ancelotti, že i on měl o vystoupení v Turíně jinou představu.

„Ale měli jsme i kus smůly. Po rychle inkasovaném gólu jsme hráli dobře, vyrovnali jsme a mohli stav zápasu otočit," připomínal situaci v závěru první půle, kdy James Rodríguez hlavičkoval za stavu 1:1 ve velké šanci jen do břevna.

„Namísto vedení jsme inkasovali po změně stran z penalty podruhé a ztratili potřebnou trpělivost. I proto scházela efektivita ve finálové fázi a zakončení."

Bale a Ramos? To prý nebyl omyl

Svůj tah se zařazením obránce Sergia Ramose do středové řady však Ancelotti za omyl nepovažuje, i když na rozdíl od odvety s Atlétikem nevyšel a efekt nepřinesl. Zatímco v madridském derby Ramos exceloval, tentokrát prohrával osobní souboje a kazil neuvěřitelný počet přihrávek. Fotbaloví experti glosující semifinále dokonce tvrdili, že Real hrál jen v devíti mužích.

Velšan Bale byl po celých 86 minut naprosto neviditelný, chybující a nepřesně nahrávající Ramos se k němu přidával.

„Nebylo to jen o tom, že hrál špatně Ramos. Problém byl hlavně v tom, že nám scházela přesnost v přihrávkách už v obraně při zakládání akcí. Navíc nás domácí dobře a důrazně napadali, s čímž jsme měli problémy," viděl kouč Realu příčinu, proč jeho celek nedokázal hru kontrolovat, jak měl v úmyslu a taktickém scénáři.

Ani kritika, kterou schytal Bale, Ancelottimu moc po chuti nebyla. „Je pro nás nesmírně důležitým hráčem," oponoval. „A střídal jsem ho jen proto, že byl dlouho zraněný a já nechtěl riskovat, aby se mu zranění obnovilo."

Bílý balet dál myslí na Berlín

Ani po prohře však Ancelotti neztrácí víru, že jeho tým je schopen příští týden v domácím prostředí odvetu zvládnout, Juventus vyřadit a do berlínského finále Ligy mistrů postoupit.

„Tu jistotu v sobě cítím," tvrdil italský kouč ve službách Bílého baletu.

I kritizovaný Ramos o ní ostatně hned po prohraném semifinále mluvil. „Není to dobrý výsledek, protože jsme měli jeden ze dnů, kdy se věci od prvních minut nevyvíjí podle představ," přiznal na oficiálních stránkách Realu.

„Chyby jsou součástí fotbalu, teď však musíme být patřičně sebekritičtí a přiznat si, že jsme je dělali. A hlavně je v odvetě odstranit a zlepšit se. Hlavně tím, že budeme jednotní a kompaktní. Pořád jsme jeden krok od finále a uděláme vše, abychom se do něho dostali. Samozřejmě s pomocí našich fanoušků," apeloval Ramos na příznivce Realu, aby 13. května na San Bernabéu přišli a vytvořili stejně báječnou atmosféru, jako ve všech předchozích zápasech Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: