Hlavní obsah

Barcelona - Bayern 3:0Messi dvěma trefami sebral Ronaldovi primát a Barceloně pootevřel finálovou bránu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
76. Messi 1 : 0
80. Messi 2 : 0
94. Neymar 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Lionel Messi si v prvním semifinále vzal od Ronalda zpátky primát nejlepšího střelce fotbalové Ligy mistrů a dvěma trefami Barceloně pootevřel finálovou bránu. V souboji s fantastickým Neuerem měl sice pětasedmdesát minut navrch čarující německý gólman dokazující i na Camp Nou, že na Zlatý míč letos aspiroval právem. Jenže pět minut stačilo argentinské fotbalové megahvězdě, aby bylo všechno jinak. Messi je se 77 góly nejlepším střelcem v historii Champions League, Barcelona má před odvetou příští týden v Mnichově nakročeno do Berlína, kde se v červnu hraje finále. Zvláště, když její výhru ještě zpečetil v nastaveném čase Neymar...

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Režisér hry Barcelony Lionel Messi, hrdina prvního semifinále s Bayernem.

Článek
Fotogalerie

Dalo se očekávat, že ve zdecimované sestavě se Bayern nikam nepožene a bude vyznávat především opatrnost a jistotu. Že však vyrobí hned v úvodu v defenzívě tolik chyb a nabídne Barceloně takové množství šancí, to až zaráželo. A nic na tom neměnila absence Badstubera v zadních řadách, či nepříitomnost Alaby, Ribéryho, Robbena a spol.

„Štve mě to. Dělal jsem vše proto, aby mohl nastoupit, ale zhmožděný kotník byl proti," přiznával francouzský legionář Ribéry.

Výčet domácích možností v úvodní čtvrthodině mluví ostatně za všechno...

Už po čtyřech minutách se Suárez po průniku do šestnáctky dožadoval penalty.

Po osmi musel Neuer daleko z brány, aby zažehnal nebezpečí hrozící od Messiho.

Po dvanácti už málem udeřilo, protože Suárez postupoval na Neuera úplně sám, ale gólman Bayernu jeho ránu pravačkou reflexivně vykopl a stoprocentní možnost zmařil.

Když se úvodní čtvrthodina naplnila, vyrážel Neymarovu střelu Rafinha.

Neuer kouzlit nepřestával

Až po této spršce šancí odložil německý mistr počáteční ustrašenost a pasivitu a naznačil, čeho je schopen. Tedy, muž se zlomeným nosem a přeraženou čelistí Lewandowski to předvedl, protože mu chybělo jen pár centimetrů, aby dosáhl na přihrávku Müllera a šokoval Camp Nou. Možná ale, že kdyby ho nelimitovala maska na obličeji, k balónu by doklouzal.

Barcelona ovšem měla dál navrch, i když šancí podobných těm vyloženým z úvodu semifinále se už nedočkala, neboť kouč Guardiola při návratu do své domoviny na hrozivě se vyvíjející průběh střetnutí promptně zareagoval a defenzivu přeformoval. A jeho tahy fungovaly, neboť statistika držení míče za první poločas nakonec tak hrozivě nevyzněla. Domácí Barcelona 52 procent, Bayern 48 procent.

Až pět minut před přestávkou se po vysunutí Iniesty objevil Dani Alves před Neuerem, jenže ten se vytasil s dalším zákrokem z kategorie čarovných a čisté konto udržel.

Messiho pětiminutovka, Neymarova tečka

O přestávce promlouval Guardiola ke svým svěřencům daleko důrazněji než před zápasem a i své taktické záměry jim zřejmě zopakoval raději několikrát. Zapůsobilo to, protože domácí se najednou nemohli dostat do tempa, natož aby přišel jejich tlak.

Jenže Barcelona má ve svém středu Messiho, jenž hrál stý zápas na scéně Ligy mistrů a čtvrthodiny před koncem zaúřadoval. Jen co dostal na hranici šestnáctky od nedůsledného Lahma trochu volnosti a prostoru, zacílil přesně. A pět minut poté své představení korunoval... V šestnáctce doslova znemožnil Boatenga, Neuera přeloboval a před Barcelonou pootevřel bránu finále.

Zvláště, když v nastaveném čase přidal Neymar pro přihrávce Messiho třetí branku, takže Barceloně se povedla dokonalá odplata za potupu před dvěma lety, kdy právě s Bayernem vypadla s ostudným skóre 0:7.

"Výjimečný zápas. Vždyť Bayern sotva vystřelil na naši bránu," glosoval při odchodu ze hřiště první semifinálový duel domácí Piqué. "My naopak hráli dobře a využili protiútoku, na které jsme se připravovali."

První semifinále Ligy mistrů
FC Barcelona - Bayern Mnichov 3:0 (0:0)
Branky: 76. a 80. Messi, 90.+4. Neymar. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všichni Itálie). ŽK: Dani Alves, Piqué, Neymar - Alonso, Benatia, Bernat. Diváci: 95 639.
Barcelona: Ter Stegen - Alvés, Piqué, Mascherano (88. Bartra), Alba - Rakitič (80. Hernández), Busquets, Iniesta (87. Rafinha) - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Xabi Alonso - Müller (79. Götze), Lahm, Schweinsteiger, Thiago - Lewandowski. Trenér: Guardiola.

.

Reklama

Související témata: