Hlavní obsah

To nebyly góly, ale umělecká díla, rozplýval se nad Messim kouč Barcelony

Barcelona/Praha

Mají Messiho a tím je všechno dáno. Zvláště, když argentinský fotbalový bůh hraje v Lize mistrů jubilejní stý zápas a je při takové chuti, jako ve středeční semifinálové partii s mnichovským Bayernem. „Je to hráč, který se nedá slovy popsat. Musíte ho sledovat,“ bájil o Messim jeho krajan a spoluhráč v Barceloně i reprezentaci Javier Mascherano. „To nebyly góly, ale umělecká díla. On je prostě fotbalistou z jiné dimenze,“ rozplýval se nad Messiho trefami i kouč Barcelony Luis Enrique.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Režisér hry Barcelony Lionel Messi, hrdina prvního semifinále s Bayernem.

Článek
Fotogalerie

Měl pravdu. Způsob, jakým si Messi před druhou brankou pohrál s Boatengem, jemuž se zamotaly nohy tak, že v šestnáctce upadl, aby poté s neskutečným klidem přehodil Neuera byl famózní.

"To, co mu udělal, je skoro nelegální," sarkasticky prohlásil v televizním studiu bývalý hráč Liverpoolu a Tottenhamu Jamie Redknapp.

Pohotovost, s níž  Messi využil chvilkové nedůslednosti Lahma před prvním gólem, sklidila rovněž obdiv a uznání.

O přihrávce, kterou ve čtvrté minutě nastavení vybídl ke skórování Neymara, pak nemluvě.

Guardiola měl pravdu

„Guardiola měl pravdu, když tvrdil, že Messiho není možné zastavit," připomínal před kamerami Canal Plus obránce Barcelony Gerard Piqué varování kouče Bayernu pronesené před utkáním, že žádný obranný systém nemůže Lea eliminovat.

Proto přišel s taktikou, v níž hlavní přikázání znělo nedopustit, aby se Messi příliš zapojoval do hry. Hodinu a čtvrt se Bayernu dařilo záměr naplňovat, i když Argentinec několikrát zahrozil, nakonec mu ale přesto pět minut stačilo, aby se dvakrát trefil.

„Pokaždé prostě dokáže překvapit. A když ho fotbal baví, stává se z něho Pan nezastavitelný," obdivně uznal trenér Enrique navýsost spokojený s výsledkem, který jeho týmu dal velkou naději před mnichovskou odvetou a Messiho vrátil na první příčku střeleckých statistik Ligy mistrů. Po dvou trefách v Neuerově síti má před Ronaldem  se 77 zásahy zase o gól navrch.

„Byl to těžký zápas, protože jsme věděli, že Pep sem nepřijede bránit, ale pokusí se i na Camp Nou vyhrát. Znamenalo to, že bude riskovat a toho jsme chtěli využít. A protože vpředu máme hráče, jako je Messi, Neymar, Suárez, kteří dovedou využít mezer v soupeřově obraně, věřili jsme, že to vyjde," glosoval první semifinálový duel Mascherano.

Senzační výkon, rozplýval se Piqué

„Hráli jsme senzační partii. V obraně jsme byli silní, při protiútocích jsme využili šancí, které jsme měli. Sice až v závěru, ale podstatné je, že jsme tři góly dali. V Allianz Aréně to bude za týden těžké, ale pojedeme tam vyhrát. Víme, jak i tam zvítězit," přidával se Piqué.

„Perfektní výsledek, který nás přivedl blízko k možné účasti ve finále. Základ byl v tom, že jsme přesně věděli, jak hrát proti soupeři takového formátu, jako je Bayern. A nejenže jsme to věděli, my tak i hráli," chválil svůj tým trenér Barcelony Luis Enrique a připomínal, že zatímco v první půli pustili obránci do šance muže s maskou Lewandowského, po změně stran už Bayern žádnou příležitost ke skórování neměl.

„Nejen Messiho góly, ale i tohle vědomí je pro nás před odvetou důležité," zdůrazňoval, že jedině kombinace bezchybné defenzívy s božským Messim může přinést úspěch za týden v Mnichově a před Barcelonou otevřít dokořán bránu berlínského finále Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: