Hlavní obsah

Real Madrid - Juventus 1:1Odchovanec Realu Morata katem obhájce trofeje. Skóroval i v Madridu a do finále poslal Juventus

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Ronaldo (penalta) 1 : 0
57. Morata 1 : 1
Záznam online reportáže

Madrid/Praha
Aktualizováno

Neslavil své trefy ani v prvním semifinále v Turíně, ani v odvetě na madridském San Bernabeu. Odchovanec Realu Álvaro Morata stále pociťuje loajalitu k bývalému klubu, v němž nedostával příležitost a který ho loni v létě prodal do Turína. Byl to přitom právě on, kdo madridského obhájce z letošní Ligy mistrů vyřadil a trefami v obou zápasech uťal sen Bílého baletu o finále a případné obhajobě trofeje. Španělské El Clásico se tudíž v červnu v Berlíně konat nebude, s Barcelonou se utká Juventus, který do finále postoupil po dvanácti letech.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Fotbalisté Juventusu se radují po vyrovnávací brance Alvara Moraty.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Juventusu slaví postup do finále Ligy mistrů

Nerozhodilo ho, že v sobotním ligovém duelu s Valencií při penaltové exekuci selhal a Diega Alvese nepřekonal. Ostatně, kdo jiný by se měl ujmout pokutového kopu v tak vypjaté chvíli, než Ronaldo?!

Ronaldo se exekuce nezalekl

Samozřejmě že na něj šel a tentokrát nezaváhal. Buffonovi risk se skokem k pravé tyči nevyšel, takže Bílý balet záhy smazal manko z prvního zápasu. Zaslouženě, protože nejen úvodních dvacet minut, ale celý poločas patřil jemu. Už Benzema měl možnost skórovat poté, co se hravě uvolnil Lichsteinerovi, jenže bránu vysoko přestřelil. A Bale s parádní ránou po dvaceti minutách také nepochodil, neboť Buffon míč vyrazil.

Vše tedy musela řešit penalta nařízená poté, co Chiellini poslal k zemi Rodrígueze. Hloupě, nešikovně a hlavně trefou do lýtka přímo před zraky sudího Erikssona.

Ronaldův gól samozřejmě odvetě prospěl, neboť Juventus už nemohl myslet jen na bezuzdnou defenzívu a byl nucen občas také zaútočit. Za panujícího skóre pro něho totiž představovalo semifinále konečnou. Real pak útočil permanentně, neboť druhou branku moc a moc potřeboval, protože spoléhat na jednogólové vedení představovalo obrovský risk. Jediný přesný soupeřův zásah mohl všechno změnit.

Příležitostí k tomu měl řadu. Benzemovu hlavičku i přízemní střelu, Ronaldovu ránu do tyče, Ramosův hlavičkový pokus nad. Žádná z nich se však neujala, stejně jako sudí neskočil na pokus uruguayského legionáře Rodrígueze vymodlit si těsně před půlí druhou penaltu.

Morata v roli kata

Pochopitelně že po půli se snažil italský mistr o protiútoky mnohem usilovněji a častěji než do přestávky. Co jiného mu také zbývalo? Jenže dirigent Pirlo kazil až příliš mnoho přihrávek, k poztráceným či odraženým míčům se hosté nedostávali, takže se prosazovali těžko.

Až odchovanec Realu ve službách Juventusu Morata všechno změnil. V šestnáctce domácích dostal až neskutečně času i prostoru, takže hlavičku Pogby si zpracoval a Casillase propálil. Do finále v ten moment nasměroval Starou dámu, ale přesto stejně jako v prvním duelu před týdnem v Turíně emoce ukočíroval a trefu neslavil.

Real měl půlhodinu, aby se vyřazení vzepřel. Zkoušeli to Ronaldo, nebezpečně pálící Rodríguez, jenže když ve třech obrovských příležitostech selhal střílející i hlavičkující Bale, osud obhájce trofeje se naplnil.

Červnové finále si nezahraje, ke španělskému El Clásiku mezi Barcelonou a Realem v Berlíně nedojde. Po dvanácti letech naopak jásal nad remízou znamenající postup Juventus.

A ani ho nemuselo mrzet, že na San Bernabeu nevyhrál, i když k tomu obrovskou šanci měl. To když Morata vyhrál souboj s Varanem, uvolnil Marchisia, ale ten tváří v tvář Casillasovi nepochodil, stejně jako v samém závěru neuspěl Pogba.

Odveta semifinále fotbalové Ligy mistrů
Real Madrid - Juventus Turín 1:1 (1:0)
Branky: 23. Ronaldo z pen. - 58. Morata. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.), ŽK: Isco, Rodríguez - Tévez, Lichtsteiner.
První zápas: 1:2, postupuje Juventus.
Real: Casillas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Rodríguez, Kroos, Isco - Bale, Benzema (67. Hernández), Ronaldo. Trenér: Ancelotti.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo (79. Barzagli), Pogba (89.Pereyra) - Vidal - Tévez, Morata (84.Llorente). Trenér: Allegri.

Reklama