Hlavní obsah

Třaskavé finále Ligy mistrů: Suárez už kousat nebude, Evra slibuje tvrdou odvetu

Berlín

V sobotu 6. června se na Olympijském stadiónu v Berlíně sehraje finálové utkání fotbalové Ligy mistrů mezi Juventusem a Barcelonou. Shodou různých náhod proti sobě po delší době svede několik starých známých. Strhující duel na hřišti okoření rok staré vzpomínky kousnutí útočníka Luise Suáreze do ramena italského obránce Giorgia Chielliniho, vášně ještě teď vzbuzují Uruguaycovy rasistické výroky na adresu Patrice Evry zpřed čtyř let během vzájemného působení na britských ostrovech. Proti sobě nastoupí také dva nejúspěšnější i nejpopulárnější argentinští útočníci poslední dekády - Carlos Tévez a Lionel Messi.

Foto: Profimedia.cz

Známá scénka z loňského MS - Ital Giorgio Chiellini si drží rameno, uruguayský snajpr Luis Suárez zase chrup.

Článek
Fotogalerie

Přesně 347 dnů uplyne v sobotu 6. června od nejdiskutovanějšího prohřešku na loňském fotbalovém MS. Kanibal Suárez tehdy v Natalu pokousal italského zadáka Giorgia Chielliniho a přestože v zápase potrestán nebyl, pozdější čtyřměsíční distanc ho neminul. Exces, který tvrdě odsoudil celý svět, tak v Berlíně znovu ožije.

Suárez, jeden z členů elitní útočné formace Barcelony, svede s Chiellinim další tvrdé souboje. Kousat ale už nebude. „Dostal jsem co proto. Byla to chyba a už se to nebude nikdy opakovat," kál se v listopadu, když se po dlouhé pauze v dresu Barcelony pomalu dostával do formy. A odpustek si vymodlil i u Chielliniho. „Je to pryč, už je to za námi. Pykal dost dlouho," tvrdil zadák Juventusu, který později dokonce apeloval, leč neúspěšně, na snížení Suárezova trestu.

S Evrou se nemusí

Na ostří nože to však Suárez má s jiným obráncem Staré dámy, Patricem Evrou. V říjnu 2011 byl Suárez za rasistické projevy vůči francouzskému bekovi potrestán zákazem startu v osmi utkáních a pokutou 40 tisíc liber. Před následujícím utkáním s Manchesterem v únoru 2012 si tehdejší útočník FC Liverpool odmítl s Evrou potřást rukou, což vyvolalo další vlnu kritiky.

Tyto okamžiky leží Evrovi v žaludku dodnes. „Hodně lidí se mě na to ptá. Já jsem hrdý na svou barvu, ale nemám problém mu podat ruku. Ve finále to bude tvrdý souboj, Suárezovi určitě nic nedaruju a může si být jistý tím, že ho to bude hodně bolet," slibuje Evra uruguayskému útočníkovi.

Messi, nebo Tévez?

Dojde i na souboj dvou argentinských hvězd, současně i opor svých týmů. Carlos Tévez z Juventusu proti barcelonskému Lionelovi Messimu - dva staří známí, na kterých stojí a padá ofenzíva. Ve své sbírce mají snad všechny trofeje od Jižní Ameriky až po Evropu, jediné, co jim schází, je titul mistra světa.

„Leo je nejlepším hráčem na světě. Známe se dlouho, ale když jsem viděl jeho hru v semifinále, jen jsem zíral. Dělá šílené věci, je jako z jiné planety! Vzájemného souboje už se nemůžu dočkat," smál se jednatřicetiletý Tévez, šampión Ligy mistrů z roku 2008 s Manchesterem United.

O necelé čtyři roky mladší Lionel Messi může s Barcelonou vyhrát elitní klubovou soutěž Evropy už počtvrté. Tévez však doufá, že se po závěrečném hvizdu bude radovat Juventus. „Pocestujeme do Berlína, stejně jako jsme jeli do Madridu v pozici outsidera. To může být naše zbraň. Máme skvělou partu, která drží při sobě. A jsme odhodlaní dokázat velké věci," uzavřel Tévez.

Na který souboj "starých známých" se během finále Ligy mistrů nejvíc těšíte?
Suárez - Chiellini
5,3 %
Suárez - Evra
74,7 %
Messi - Tévez
20 %
Celkem hlasovalo 4310 čtenářů.

Reklama

Související témata: