Hlavní obsah

Cesta Sparty dál Ligou mistrů vede přes londýnský Arsenal

PRAHA

Jedině body z úterní fotbalové bitvy s Arsenalem dávají Spartě naději dál reálně pomýšlet na druhé místo ve skupině nebo alespoň na start v Poháru UEFA. Prohra by téměř jistě domácím zhatila naděje na úspěch v Lize mistrů. S Arsenalem se Sparta utkala už před pěti lety, doma prohrála 0:1, v Londýně pak 2:4. Pamětníky zápasu jsou Jaromír Blažek a Martin Hašek.

Článek

"Pro mne bude utkání s Arsenalem premiérou v Lize mistrů, takže se těším o to víc a samozřejmě bych chtěl začít dobrým výsledkem. Všichni si uvědomujeme, že body s Arsenalem jsou klíčem k tomu, aby se Liga mistrů nebo alespoň Pohár UEFA hrály na Letné i na jaře. V Londýně to bude moc těžké, tak je musíme získat doma," spočítal nahlas kouč Stanislav Griga.

Jak dopadne úterní zápas Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Arsenal o víkendu sledoval Miroslav Jirkal a viděl jeho prohru s West Bromwich Albion. "Pro hráče jsme připravili video z tohoto utkání. Největší zbraní Arsenalu je jeho ofenzíva, ta je přímo skvostná a takovou silou směrem dopředu se může pochlubit málokterý tým v Evropě. I když mají hodně zraněných hráčů, disponují velice širokým a kvalitním kádrem, takže je dokážou nahradit. Pokud bychom ale jen bránili, jsme předem poražení," složil poklonu soupeři Griga. Ke zranění Libora Doška uvedl, že jeho zdravotní stav se lepší, ale start je nejistý.

Udeřit chtějí z brejků

"Je to pro nás velký svátek a uvědomujeme si význam zápasu pro vývoj ve skupině. Víme, že hosté mají hodně zraněných, ale překvapilo nás, že přiletěl kanonýr Thierry Henry, který měl ještě marodit s třísly. Jak takového borce hlídat? Zdvojením, to je velice účinné, ale z mužstva soupeře není nebezpečný jen on," uvedl kapitán Sparty Martin Petráš.

Miroslav Matušovič se trefil do sítě Ajaxu... "To víte, že bych si takový gól rád zopakoval, ale Arsenal je ještě silnější, i když zřejmě nebude na Letné v plné síle. Naší zbraní by měly být brejky. Když se podaří nějaký proměnit a neinkasujeme, mohlo by to dobře dopadnout."

Henry to před pěti lety odchodil

Martin Hašek před pět roky nastoupil v londýnské odvetě, ve středu zálohy se objeví pravděpodobně i dnes. "Nedá se to srovnávat, snad jen v tom, že to bude opět velice těžký zápas. Co se týká Henryho, bude záležet na tom, s jakou chutí nastoupí. Pokud bude chtít hrát, bude velice nebezpečný, v opačném případě už tak ne. Před těmi pěti roky to na Letné také odchodil," konstatoval zkušený záložník.

"Pokud bude Henry ve své formě, bude hodně nepříjemný, ale na to se nesmíme ohlížet. Hlavně si nesmíme nechat vnutit jejich hru. Určitě se s nimi dá hrát a my potřebujeme každý bodík," dodal Lukáš Zelenka.

Hráči odmítají rasismus

Část ochozů Toyota Areny na dlouhé tribuně proti hlavní bude vyklizena. Tímto způsobem UEFA potrestala Spartu za rasistické projevy jejích fanoušků v duelu s Ajaxem. V tomto prostoru budou jen hosté Arsenalu a UEFA. Kapacita hlediště tak klesla na 13 000 diváků. Hráči i kouč rasistické projevy ostře odsoudili. Sparta nevyužije vstupenky pro svoje fanoušky do Londýna a tuto variantu zvažuje i pro zápas v Ajaxu.

"Tvrdě to odsuzuji, jako bychom se vrátili o sto let zpátky," dodal Martin Hašek. "Ubližují nám i českému fotbalu. Jinde by jim rozbili hubu... Snad pro ně bylo lekcí, když je v Bernu za bučení stadión vypískal. Je to ostuda, ale my s tím na hřišti nemůžeme nic dělat," zlobil se na část rasisticky se projevujících fanoušků Lukáš Zelenka.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Pospěch, Petrouš, Petráš, Kadlec - Kisel, Hašek, Zelenka, Poláček - Matušovič, Slepička.
Arsenal: Lehmann - Lauren, Touré, Senderos, Clichy - Fabregas, Flamini, Gilberto, Pires - van Persie, Reyes.

Reklama

Související témata: