Hlavní obsah

Hráči Sparty mě asi nechápali, smál se Henry

PRAHA

Útočník fotbalistů londýnského Arsenalu Thierry Henry zažil na pražské Letné večer snů. K soutěžnímu zápasu nastoupil po více jak měsíci, kdy si dával dohromady problémy s třísly, a hned rozhodl zápas se Spartou v Lize mistrů. Navíc překonal klubový střelecký rekord Iana Wrighta, o němž se kouč Arséne Wenger domníval, že vydrží navěky.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Thierry Henry se dobře bavil už na tréninku před zápasem.

Článek

Těžko někdo mohl čekat, že se Henry objeví na trávníku už po patnácti minutách. Ani Wenger to neměl v plánu. "Myslel jsem, že bude hrát tak čtyřicet minut na konci zápasu. Ale po Reyesově zranění se věci změnily," řekl trenér novinářům po zápase.

Španělský útočník si po Petrášově faulu narazil žebra a Henry se musel rychle zvednout z lavičky. "Ani jsem se nestihl rozcvičit," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. A dodal, že společně s týmem po zranění trénoval jedinkrát, a to velmi lehce. Proto si při příchodu na hřiště moc nevěřil, chtěl týmu jen trochu pomoct.

Henry: Raději bych rekord překonal na Highbury

Nakonec dotáhl Arsenal dvěma parádními góly k třem bodům, přinesl Wengerovi třístou výhru na lavičce klubu a sám překonal historický střelecký rekord týmu, jenž dosud držel Wright. Henry si jen posteskl, že se nestal novým střeleckým králem "Kanonýrů" raději na Highbury. "Ale nemůžu mít všechno. I tak jsem v sedmém nebi," řekl.

Wrightův účet 185 zásahů nejdřív krátce po svém příchodu na hřiště vyrovnal a v závěru jej předstihl. Příznivcům Arsenalu pak prsty ukazoval, kolik je aktuální stav jeho gólového konta. "Fanoušci Sparty možná nechápali, co to dělám za znamení," usmíval se osmadvacetiletý hráč.

Bergkamp nechce srovnávat

Na 186 branek mu stačilo 303 zápasů, takovou střeleckou úspěšnost mají spíše špičkoví hokejisté. Francouzskému kanonýrovi to trvalo skoro přesně šest let, což je fantastický průměr 31 branek na sezónu. Wright potřeboval necelých sedm sezón.

Oba hráče, kteří se na Highbury minuli o dva roky, stihl trénovat nynější kouč Wenger, s oběma nastupoval v útoku Dennis Bergkamp. "Když jsem hrál s Ianem, nikdy jsem si nepomyslel, že bych mohl hrát s podobným střelcem, jako byl on. Oba jsou ale jiní, těžko je srovnávat," uvedl Bergkamp.

"Thierry je kompletní hráč. Je úžasné, kolik dokáže věcí na tak vysoké úrovni," poznamenal Nizozemec, který v Praze chyběl kvůli svému strachu z létání. Wright byl extrovertním showmanem, miláčkem tribun, zatímco Henry slaví góly s prstem na rtech a fanoušci k němu vzhlížejí s daleko větší úctou.

Zakončovatele z něj udělal až Wenger

K jejich stylu hry je předurčil život. Zatímco Wright, ještě než jej objevil skaut Crystal Palace, po tréninku oblékl montérky a pracoval jako pomocný dělník na stavbě, Henry kultivoval svou hru už od třinácti let, kdy v Monaku podepsal svou první smlouvu.

Teprve Wenger z něj ovšem udělal klasického zakončovatele, i když se tomu jeho krajan zpočátku vzpíral. Henry totiž v létě 1999 přišel z Juventusu jako hráč pohybující se na křídle. Na začátku přeměny byl soupeřům zcela neškodný, teď byl v uplynulých čtyřech sezónách Premier League třikrát jejím nejlepším střelcem. Výrazná individuální trofej mu přitom chybí: v letech 2003 a 2004 skončil v anketě FIFA o nejlepšího fotbalistu světa druhý.

Možná mu k tomu schází výrazný úspěch na evropské klubové scéně. Arsenal v Lize mistrů nemůže najít cestu přes čtvrtfinále, v Poháru UEFA před pěti lety prohrál ve finále. I proto možná Henry změní dres, hovoří se o zájmu Barcelony. Francouz se po šesti letech v Londýně přestupu nebrání. "Promluvím si o tom s vedením, až sezóna skončí," uvedl.

Reklama