Hlavní obsah

V poločase Ligy mistrů tři týmy beze ztrát

Karel FeltPrávo

Fotbalová Liga mistrů dospěla do svého podzimního poločasu v základních skupinách. I když zbývají ještě tři zápasy, dosavadní průběh už naznačil, kdo má jaké reálné šance projít mezi šestnáct nejlepších do druhé fáze, v níž už se hraje vyřazovacím systémem. Plný počet devíti bodů už mají jen tři týmy - Bayern Mnichov, londýnský Arsenal a Olympique Lyon.

Článek

"Ještě to není stoprocentní, ale postupu jsme skutečně velmi blízko," konstatoval po vítězství na Letné kouč Arsenalu Arséne Wenger. Pokud začátkem listopadu porazí na Highbury Spartu, má postup potvrzen.

O Pohár UEFA doma s Thunem

Ve skupině B je největším kandidátem na druhou postupovou příčku Ajax s Galáskem a Grygerou. Zatím sice získal jen čtyři body, ale remízoval na Letné a porazil Thun. Postup by si měl pohlídat, protože Švýcarům sice nechybí elán, ale rozhodně postrádají fotbalový um. Sparta může myslet na druhou příčku jen teoreticky. Jede do Londýna i Amsterdamu a potřebuje alespoň bod, aby se mohla s rovnými šancemi v prosinci doma poprat s Thunem o třetí místo a přestup do Poháru UEFA.

V mnohem v lepší situaci jsou sousedé z Bratislavy, která prožívá nádhernou fotbalovou euforii. Artmedia po výhře v Portu přivezla bod z Glasgowa a má ve svých rukou postup do osmifinále, protože oba jmenované soupeře přivítá doma. "Věřím, že postoupíme. Myslím, že už začínáme přesvědčovat i ty, kteří nám nevěřili," prohlásil gólman Juraj Čobej.

"Když doma porazíme Rangers, postoupíme," cituje ČTK záložníka Jana Ďuricu. Dres Petržalky oblékají také Lukáš Hartig, Daniel Tchuř a Alešové Urbánek s Helebrantem. Postup z prvního místa skupiny H si nenechá jistě ujít Inter Milán.

Lille se vrátilo do hry

Ve skupině A si výhrou nad Juventusem přiblížil postup Bayern, pro tým Pavla Nedvěda by však Rapid ani Bruggy neměly být tvrdým oříškem. Navíc vídeňský klub s Markem Kinclem a Radkem Bejblem ještě nevstřelil ani gól. Barcelona ve skupině C nečekaně remizovala na trávníku Panathinaikosu Atény. Přesto o ní nikdo nepochybuje, protože Atény i Udine už ztrácejí tři body. Brémy jsou prakticky bez šance.

Ve skupině D si Manchester United pěkně nadrobil domácí remízou s Lille. Francouzi se tak vrátili do hry, protože je od vedoucího anglického celku dělí jen tři body. O jeden méně než Angličané má Benfika Lisabon a o další pak Villareal, který dosud nevyhrál, ale ani neprohrál. Tato skupina bude zřejmě otevřená až do prosincového závěru.

AC Milán ve skupině E remízoval doma s Eindhovenem a nizozemský tým spolu s Fenerbahce Istanbul na něj ztrácejí jediný bod. O tři méně má Schalke. O této skupině platí totéž co o předchozí, lze očekávat drama až do posledního zápasu.

Lyon za postupem

Lyon kráčí za postupem ze skupiny F zcela neochvějně. Real Madrid připravil svým fanouškům přestávku hrůzy, když doma prohrával s Trodheimem. Po změně stran mu dal čtyři parádní góly a pustil se do stíhání Lyonu, s nímž se utká doma. Trondheim na něj ztrácí tři body, ale přesně tolik má před Olympiakosem Pireus, který ještě nebodoval.

Skupině G vládnou anglické kluby - Chelsea s Petrem Čechem a Liverpool, už bez českých fotbalistů - které mají shodně sedm bodů. Betis Sevilla už čtyři body ztrácí. Anderlecht, jenž posadil Daniela Zítku na lavičku, je stejně jako loni bez bodu poslední.

Foto popis| Střelec prvního gólu Lyonu Brazilec Juninho (vpravo) se raduje s Mendesem Tiagem. Francouzský tým porazil Olympiakos Pireus 2:1.

Reklama

Související témata: