Hlavní obsah

La Liga, evropský ráj. Španělé budou mít v Lize mistrů pět zástupců! A co Češi?

Evropské fotbalové ligy spějí či již dospěly ke svému konci a tak je čas bilancovat. Který region je na tom nejlépe, co se týká účasti v příští sezóně Champions League? Podle dosavadních výsledků se malým evropským rájem stala španělská La Liga, která bude mít v příští sezóně v elitní skupinové fázi Ligy mistrů až pět zástupců. V Anglii, Německu, Itálii, ale i třeba tuzemsku mohou tiše závidět.

Foto: Carl Recine, Reuters

Obrovská radost hráčů Sevilly - Fernando Navarro zvedá trofej pro vítěze Evropské ligy. Andaluský tým má jistou účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Článek

V současné době je jistých celkem 22 klubů, které si v příští sezóně zahrají ve skupinové fázi milionářské soutěže. Dalších deset do Ligy mistrů postoupí z předkola (play off), čeští příznivci tak jistě budou držet pěsti Plzni a Spartě.

Největší zástup vyšle Španělsko. Sevilla si středečním triumfem v Evropské lize podle nových regulí soutěže vysloužila přímý postup do elitní soutěže. „Jsou to úžasné chvíle. Teď hopsáme s pohárem, navíc máme jistotu Ligy mistrů na příští sezónu. Co víc si ještě přát?" radoval se záložník Sevilly Éver Banega po varšavském finále, v kterém byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Kromě celku z Andalusie se do Champions League podívají i mistrovská Barcelona, Real Madrid a také jeho městský konkurent Atlético. Pokud v závěrečném předkole uspějí Netopýři z Valencie, bude mít La Liga rekordní pětici celků v hlavní fázi soutěže.

Z Premier League si účast zajistily mistrovská Chelsea, druhý Manchester City a třetí Arsenal. Manchester United musí uspět v play off. V bundeslize slavil titul Bayern Mnichov, který doplní dvojice VfL Wolfsburg a Borussia Mönchengladbach. Leverkusen čeká souboj v předkole.

V Itálii mají jistou účast letošní finalista Juventus Turín a AS Řím (play off si zahraje Lazio nebo Neapol). Z francouzské Ligue 1 přímo postupují Paris St. Germain s Lyonem (Monako hraje předkolo). Přehled již jistých dvaadvaceti účastníků skupinové fáze Ligy mistrů najdete v tabulce.

Přehled jistých účastníků Ligy mistrů 2015/16:
Španělsko (4): FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla - vítěz EL
Anglie (3): Chelsea, Manchester City, Arsenal
Německo (3): FC Bayern Mnichov, VfL Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach
Itálie (2): Juventus Turín, AS Řím
Potugalsko (2): Benfica Lisabon, FC Porto
Francie (2): Paris St. Germain, Olympique Lyon
Rusko (1): FC Zenit Petrohrad
Nizozemsko (1): PSV Eindhoven
Ukrajina (1): FC Dynamo Kyjev
Belgie (1): Gent
Turecko (1): Galatasaray Istanbul
Řecko (1): Olympiakos Pireus
Dalších deset týmů postoupí z 4. předkola (play off).

O účast v milionářské soutěži bude v létě usilovat i český klubový fotbal. Poprvé po šesti letech se v kvalifikaci představí dva týmy - Plzeň a Sparta. Viktoria jako jistý mistr má díky slušnému evropskému koeficientu jistotu nasazení ve 3. předkole a eventuálně i v play off. Na západě Čech se tak mohou těšit na papírově přijatelnější soupeře například z Rumunska, Chorvatska, Švédska nebo Polska.

Ve složitější situaci bude Sparta Praha. Letenský celek čeká nemistrovská (a náročnější) větev kvalifikace a tím pádem i možné souboje v 3. předkole s evropskými celky z Nizozemska, Turecka, Ukrajiny nebo Ruska. Pokud by sparťané uspěli a dostali se do play off, s největší pravděpodobností by je čekal věhlasnější tým z Anglie (Manchester United), Německa (Leverkusen), Itálie či Španělska (Valencie).

Reklama

Související témata: