Hlavní obsah

Soupeři Sparty a Plzně? Třeba i Manchester či Valencie... A Dortmund proti Severočechům?

Již koncem července zahájí dva nejlepší české kluby Plzeň a Sparta boj o vytouženou účast v základní skupině Ligy mistrů. Oba týmy potřebují přejít přes 3. předkolo a poté musí uspět i v play off milionářské soutěže. A s kým že se vlastně utkají? Atraktivní soupeři čekají především na letenský celek, který bude bojovat v nemistrovské větvi kvalifikace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata povede Spartu do kvalifikačních bojů proti velmi silným soupeřům. To v Plzni si mohou nad protivníky alespoň trochu oddychnout.

Článek

Sparta zasáhne do kvalifikace jako nenasazená a jejími možnými soupeři v 3. předkole jsou druhý celek ukrajinské ligy Šachtar Doněck, stříbrné mužstvo nizozemské Eredivisie Ajax Amsterdam, ruská CSKA Moskva, rovněž druhé mužstvo Belgie FC Bruggy a třetí tým francouzské Ligue 1 AS Monako.

Jméno protivníka se sparťané i viktoriáni dozví v pátek 17. července. Plzeň čeká mistrovská část a to samo o sobě znamená papírově příznivější soupeře - Partizan Bělehrad, Maccabi Tel Aviv, dánský Midtjylland či Malmö, které minulý rok vyřadilo z Ligy mistrů Spartu. Kompletní seznam soupeřů pro Západočechy ale bude jasný až na konci 2. předkola soutěže.

Manchester United, Valencie, Leverkusen...

Úvodní duely 3. předkola se odehrají 28. nebo 29. července, odvety 4. nebo 5. srpna. Na rozdíl od Sparty má Plzeň i v případě postupu do play off jistotu nasazení. Pokud se Letenští dostanou až do další fáze elitní klubové soutěže, přivítají věhlasný evropský celek, např. Manchester United, Valencii, Leverkusen nebo Lazio Řím.

Plzeň se v play off opět může utkat s Borisovem, ve hře ale jsou i Dinamo Záhřeb, APOEL Nikósie nebo Ludogorec Razgrad.

I letos platí pravidlo, že poražené týmy z play off o LM automaticky postupují do základní skupiny Evropské ligy. Pokud ani jeden z českých zástupců neprojde brány 3. předkola, čeká ho play off o Evropskou ligu (Sparta i Plzeň by při losu byly mezi nasazenými týmy).

Další české týmy proti Dortmundu nebo Bilbau

Ve hře o poháry budou i další tři české kluby. Jablonec i Liberec si zahrají 3. předkolo Evropské ligy, Mladá Boleslav začne ve druhém kole kvalifikace a na úvod bude nasazená. To už ale neplatí v případě postupu dál, kde bude tým z města automobilů v koši mezi nenasazenými týmy, stejně jako Jablonec.

A jména eventuálních protivníků nahání hrůzu - Dortmund, Bilbao, Alkmaar, Dynamo Moskva, Bordeaux... Slovan Liberec bude v 3. předkole nasazený, v případě postupu do play off se Severočeši pohybují kolem hranice mezi nasazenými a nenasazenými celky.

Postoupí české kluby v létě do základní skupiny Ligy mistrů?
Povede se to Plzni i Spartě
12 %
Účast vybojuje pouze Plzeň
58,4 %
Sparta zdolá velikány, na rozdíl od Plzně bude ve skupině
6,3 %
Nepovede se to ani jednomu zástupci
23,3 %
Celkem hlasovalo 26330 čtenářů.

Reklama