Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Juventus i celý italský fotbal, vzkazoval kouč Staré dámy navzdory prohře

Berlín/Praha

Už před berlínskou finálovou partií ředitel Juventusu Pavel Nedvěd uznával, že v Evropě je pořád ještě pět šest týmů, která jsou výkonnostně dál a mají na to, aby Ligu mistrů vyhrály. „Teď jsme se jim přiblížili ještě víc, což je dobrá zpráva. Pro Juventus i pro celý italský fotbal. V Evropě už máme zase své místo,“ přidával po konfrontaci s Barcelonou kouč Staré dámy Massimiliano Allegri.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Smutný záložník Juventusu Andrea Pirlo po porážce s Barcelonou.

Článek
Fotogalerie

Nejen trenérovi, ale i hráčům a nejvyššímu klubovému vedení Juventusu na tribuně berlínského Olympijského stadiónu po naplnění devadesáti minut a sedmiminutového nastavení docházelo, že i Barcelona byla k poražení.

I Zidane držel Italům palce

A to navzdory tomu, že už od čtvrté minuty vedla a první půli i začátek druhé na šance jasně vyhrála.

„Ale i my je měli," připomínal autor vyrovnávacího gólu, španělský legionář Álvaro Morata, který se stal pro Juventus hrdinou podobně jako v semifinále. Tam jeho trefy vyřadily madridský Real, ve finále pak zdramatizoval souboj s Barcelonou.

„Nás ze soutěže poslal předčasně pryč, takže jsem mu branku ve finále moc přál. A vítězství v Lize mistrů také," netajil na sociálních sítích Zinedine Zidane, v současnosti kouč Realu Madrid Castilla, že klubovému odchovanci Realu držel palce, aby udělal poslední krok k vysněné trofeji.

„Navzdory tomu, že jsme po prvním poločase prohrávali, jsem měl z naší hry dobrý pocit. Však jsem také o přestávce Buffonovi říkal, že jsme schopni finále vyhrát," přiznával sedmačtyřicetiletý kouč Massimiliano Allegri, že ve zvrat věřil.

Síla Barcelony se zase projevila

A jeho tým skutečně po změně stran udeřil a vyrovnal. Po druhém inkasovaném gólu se nadechl znovu a až do konce usiloval, aby si vynutil alespoň prodloužení.

„A to přesto, že po Suárezově brance jsme měli hlavy dole," připomínal Paul Pogba, že Barcelona udeřila ve chvíli, kdy to Juventus nejméně očekával.

„V tom je právě síla velkých mužstev a skvělých hráčů. Udeří ve chvíli, kdy soupeř žije v přesvědčení, že utkání kontroluje. A to nám Barcelona udělala," glosoval průběh finále Allegri.

„Pravdou je, že jsme se dopustili chyb, které ofenzivní trio protivníka nesmlouvavě trestalo. Uznávám, že jsme si v některých věcech mohli počínat lépe, ale i přes prohru jsem na své hráče pyšný. A pyšný na ně musí být Juventus, celý Turín a Itálie, protože jsme vyslali jasnou zprávu, že zase patříme v Evropě mezi nejlepší."

Mimořádná sezóna i hloupý gól

„Celá sezóna byla mimořádná, hráli jsme výborný fotbal, sehráli velké finále, jen jsme si nechali dát v našich nejlepších chvílích hloupý gól. Teď budeme v cestě pokračovat, což znamená mužstvo dál vhodně posílit. Už loni v létě se nám to příchodem Evry, Moraty a spol. povedlo," připomínal Nedvěd.

„Další zlepšení je to, o co nám půjde především. Zlepšovat se výsledkově by znamenalo vyhrát nejen ligu a italský pohár jako letos, ale i Champions League, ovšem až tak daleko zatím nemyslíme. Teď bude důležitý herní progres a permanentní důkaz, že v Evropě už natrvalo mezi nejlepší kluby patříme. V praxi to bude představovat pravidelnou účast mezi posledními osmi, což nám umožní ještě více si upevnit naše postavení v Serii A, " sumarizoval svou i klubovou filosofii trenér Allegri.

Dostane se Juventus Turín v příštím ročníku Ligy mistrů znovu do finále?
Ano
23,4 %
Ne
76,6 %
Celkem hlasovalo 543 čtenářů.

Reklama