Hlavní obsah

Se Santosem vyhrál Pohár osvoboditelů, s Barcelonou teď Ligu mistrů. I proto Neymar slzel

Berlín/Praha

I Neymar slzel. Tentokrát nikoli bolestí a zklamáním jako loni na světovém šampionátu doma v Brazílii, když pro něho pouť mistrovstvím ve čtvrtfinále předčasně skončila, ale po berlínském finále Champions League samým štěstím. Stal se klubovým šampiónem i na druhém kontinentu, po jihoamerickém Copa Libertadores (Pohár osvoboditelů) vyhrál i evropskou Ligu mistrů. „Jsem velmi šťastný, že jsem se mohl stát součástí tohoto příběhu. Byl to můj největší zápas,“ přiznávala brazilské hvězda ve službách Barcelony.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Neymar z Barcelony oslavuje s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Neměl to v uplynulých dnech jednoduché. Po finále Královského poháru ho ve Španělsku nijak nešetřili, protože Neymarův výkon se jim nezdál dost dobrý, navíc se musel vyrovnávat se spekulacemi, jak to vůbec bylo s jeho přestupem ze Santosu na Camp Nou a kolik peněz za něho Barcelona ve skutečnosti zaplatila, za což hrozí klubovým činovníkům soud.

A co víc - i brazilské úřady údajně vyšetřují fotbalovou hvězdu Barcelony Neymara kvůli daňovým únikům a během několika týdnů proti němu vznesou obvinění.

Odpověděl jsem všem, prohlásil po triumfu

„Svým výkonem jsem všem odpověděl, nic víc není třeba říkat," pronesl třiadvacetiletý Brazilec poté, co se polaskal s trofejí pro vítěze Ligy mistrů a předal ji dalšímu ze svých spoluhráčů.

Dokonce se slzami v očích, které u něho moc k často k vidění nejsou. Tedy, pokud ho právě neodnášejí zraněného na nosítkách, jako tomu bylo loni v létě ve čtvrtfinále světového šampionátu.

„Viděl jsem všechny své přátele, kteří na finále přijeli, vybavil jsem si celou svou rodinu, svého syna Daviho Luccu, to o čem jsme snili, všechno úsilí," svěřoval se španělským reportérům.

„Zažil jsem během kariéry už spoustu nádherných chvil, ale tahle je docela určitě vrcholem. Byl to můj největší zápas a tento den bude nepochybně žít v historii, dodával pateticky Neymar, který v letošní sezóně nastřílel v dresu Barcelony v 50 zápasech 39 gólů.

Ten poslední z nich právě ve finále s Juventusem, kdy v probíhající sedmé minutě nastavení pečetil výhru třetí barcelonskou trefou do Buffonovy sítě.

„Juventus je skvělým týmem s velkými fotbalisty. My ale hráli naši hru a nakonec jsme z ní vyšli jako vítězové, za což patří můj díky celému mužstvu a trenérovi navrch," vykládal do televizních kamer Neymar, který se podílel i na vedoucím gólu Rakitiče.

Teď ho čeká Copa América

Navýsost šťastný, protože po vítězství v jihoamerickém klubovém šampionátu se stal i šampiónem evropským. S FC Santos vyhrál v roce 2011 Pohár osvoboditelů, teď s Barcelonou Ligu mistrů.

A co víc, v obou finálových duelech se zapsal mezi střelce. V tom jihoamerickém dal gól Peňarolu Montevideo, v evropském Juventusu Turín.

„I to pro mě hodně znamená," přitakával Neymar, na něhož teď čeká další výzva. Po krátkém odpočinku odlétá za brazilskou reprezentací na Copa América do Chile. Do jihoamerického šampionátu vstupuje Dungův tým už 14. června proti Peru. Samozřejmě s Neymarem, pochopitelně s cílem odčinit loňskou blamáž na mistrovství světa.

„Vítězstvím v Lize mistrů nic nekončí. Copa América představuje další výzvu. A nová sezóna s Barcelonou stejně tak. Nemíníme se zastavit," prohlašoval při loučení s Berlínem Neymar.

Vyhraje Barcelona fotbalovou Ligu mistrů i příští rok?
Ano
62,8 %
Ne
37,2 %
Celkem hlasovalo 2738 čtenářů.

Reklama

Související témata: