Hlavní obsah

Trenér Sparty Griga stále věří v postup

PRAHA

Spokojený s výkonem svých svěřenců v obranné fázi byl po středečním utkání s Arsenalem trenér Sparty Stanislav Griga. Výkon českého mistra ale podle jeho slov zastínila vyšší kvalita soupeře. "Prohra nula tři je nedobrá vizitka, Arsenal je ale kvalitativně někde jinde než my. Stále ale ještě máme šanci postoupit, i když máme na kontě jenom jeden bod," říkal na čtvrteční tiskové konferenci Griga.

Článek

Sparta sahala po přijatelném výsledku, dvěma inkasovanými góly v posledních sedmi minutách si dojem pokazila. "Tři nula je výsledek, který se bude počítat. To je nedobrá vizitka," uvědomuje si Stanislav Griga. "Velmi slušně ale zahráli Hašek s Petroušem, stabilně dobrý výkon podal Pospěch. I oba stopeři hráli až do chyby při prvním gólu Arsenalu dobře," okomentoval výkon jednotlivců Griga.

"Hodnocení zápasu bych rozdělil do dvou částí. Do 80. minuty jsme měli celkem slušnou defenzívu. Hráči plnili pokyny pokoušet se o protiútoky, chyběla ale kvalita a přesnost. Po 80. minutě odešel defenzivní středový hráč a přišel útočník. Šli jsme do rizika, chtěli něco s výsledkem udělat. To soupeř potrestal," vzpomínal na čtvrteční tiskové pozápasové konferenci trenér Griga.

Po odchodu Petrouše se defenzíva zhroutila

Sparta nastoupila s jediným útočníkem Matušovičem, kterého za stavu 0:1 podpořil v 80. minutě mladý Jeslínek. V ten okamžik se ale obranný systém letenského celku zhroutil a Sparta dvakrát ve zbývajících minutách inkasovala. "Někdo může kritizovat trenéra, že se bojí postavit dva útočníky. Potvrdilo se, že proti takhle silným celkům se otevřená partie hrát nedá," popsal Stanislav Griga svůj pohled na střídání vyčerpaného defenzivního Petrouše ofenzivnějším Jeslínkem.

Hráči Sparty bojovali, slavnějšímu a kvalitnějšímu soupeři se snažili čelit nasazením. "Zápas na Arsenalu je vždy něčím mimořádným - čtyřicet tisíc diváků dodá síly. Hráči se vydali maximálně, z tohoto hlediska jim nemůžu nic vyčítat," chválil své svěřence trenér letenského celku.

Kreativní hráči chybějí

"Výkon do 80. minuty může být signálem ke změně k lepšímu. Situaci vidím optimisticky, ve hře byla dobrá organizace, vůle, nasazení. I některé individuální výkony byly dobré," doplnil Griga.

Sparta po většinu utkání slušně bránila, směrem k brance Arsenalu toho ale tolik nepředvedla. "Chybí nám víc kreativních hráčů, kteří by útok podpořili. To je hlavní rozdíl oproti Arsenalu, kde každý umí útočit, založit rychlý útok," vysvětluje největší rozdíl mezi oběma celky trenér.

Jako byste ohodnotili výkon Sparty na Highbury?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Postup je stále možný

Na lize ale sparťané návštěvu jako na Highbury, která by je vybičovala k maximálním výkonům, očekávat nemůžou. "Chtěl bych vidět Henryho s Piresem, jak by hráli před čtyřmi tisíci diváků v české lize," dodal Griga.

Slovenský kouč českého mistra se stále nevzdal myšlenek na postup do další fáze prestižní soutěže. "Teoretická šance ještě je, i když máme na kontě jediný bod. Při dvou vítězstvích je velká pravděpodobnost, že můžeme z druhého místa postoupit. Ajax na Arsenal v současné formě nemá," předpovídá trenér.

Signály a odhodlání cítí i ze svých svěřenců. "Co bude za dva týdny nemůžu předvídat, ale pokusíme se na Ajaxu vyhrát. Nemožné to není, hráči se chtějí o svoji šanci poprat," přibližuje Griga náladu v týmu.

Nejbližším soupeřem ale bude v lize Jablonec, kde se Sparta pokusí setřást poslední dvě ligové porážky. "Motivaci není těžké hledat. Stačí dát na nástěnku ligovou tabulku - to by mělo stačit," připomíná Stanislav Griga nelichotivou desátou příčku Sparty a jen tříbodovou vzdálenost od sestupových míst.

Reklama

Související témata: