Hlavní obsah

Sparta narazí v Lize mistrů na CSKA Moskva, Plzeň čeká soupeř z Malty či Izraele

Praha
Aktualizováno

Pro fotbalovou Spartu dost krutý los, pro mistrovskou Plzeň naopak docela přijatelný. Zatímco letenští fotbalisté figurující při pátečním losování 3. kvalifikačního předkola Ligy mistrů v nemistrovské části narazí na CSKA Moskva, mistrovská Viktoria se utká s postupujícím týmem z dvojice Maccabi Tel-Aviv - Hibernians, což znamená, že ji čeká protivník z Izraele či Malty. Zatím blíže k postupu má soupeř z Malty, který vyhrál první zápas na domácí půdě 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takhle se Plzeň radovala po vítězství v Lize mistrů nad CSKA Moskva. Teď ruský celek prověří Spartu.

Článek

Maltské mužstvo má v kádru celou řadu cizinců. Ve zmiňovaném prvním zápase proti Tel-Avivu nastoupilo pět Brazilců a jeden fotbalista z Rovníkové Guineje. O výhru 2:1 se zasloužili dva brazilští legionáři Pereira a Lima.

Pro Tel Aviv přitom začal zápas dobře, neboť šel do vedení díky trefě Nigerijce Igiebora, domácí ovšem v posledních dvaceti minutách skóre otočili. Za izraelský celek nastupují dva Španělé i třeba Srb Mitrovič.

Není určitě bez zajímavosti, že oba potencionální soupeře Plzně vedou srbští trenéři - Maccabi Tel-Aviv Branko Niševič, Hibernians Slaviša Jokanovič.

„Jak jsem avizoval před losem, okamžitě začínáme shánět co nejvíce informací o soupeřích, abychom byli na kvalifikační konfrontaci připraveni," nechal se slyšet trenér Plzně Miroslav Koubek.

Spartu los vůbec nešetřil

Sparta dopředu věděla, že si z pětice možných soupeřů příliš nevybere. Belgické Bruggy se jevily jako přijatelný protivník, ale takové štěstí Pražané neměli. Los jim postavil do cesty pravidelného účastníka základní fáze Ligy mistrů CSKA Moskva.

S ním má nejčerstvější zkušenost Plzeň, která se s ruským týmem utkala na podzim před dvěma lety v základní skupině Champions League. V Petrohradě, kde se hrál první zápas, prohráli Západočeši 2:3, doma však vyhráli 2:1 a postoupili tak do jarní vyřazovací části Evropské ligy.

CSKA Moskva, které se stalo naposledy ruským mistrem v sezóně 2013/14, vede trenér Leonid Sluckij, přičemž k oporám patří hlavně Alan Dzagojev, Ahmed Musa, Igor Akinfejev, Zoran Tošič. V loňské sezóně skončil moskevský tým v ruské lize na druhém místě.

V týmu je řada legionářů - třeba Brazilec Fernandes, Nigerijec Mussa, Švéd Wernbloom, Srb Tošič nebo naturalizovaný Fin Jeremenko, jenž se ovšem narodil v Rusku. V minulosti v klubu působili i Češi Jiří Jarošík, Luboš Kalouda a Tomáš Necid.

Nový ročník ruské ligy startuje tento víkend, CSKA Moskva se na úvod střetne v sobotu na stadionu Chimki s Kazaní.

Postup by znamenal milióny

Třetí kvalifikační předkolo je pro české zástupce nesmírně důležité. Pro postupující celek z něho totiž plyne jistota, že si na podzim zahraje skupinovou fázi evropských pohárů. Pokud totiž uspěje v následném play off, zahraje si Champions League, když vypadne, přestoupí automaticky do Evropské ligy a zinkasuje odškodné 80 miliónů korun.

Za postup do základní fáze Ligy mistrů pak vyplácí UEFA sumu doslova závratnou. Účast v play off oceňuje sumou 54 miliónů, za účast ve skupině vyplácí bonus 330 miliónů Kč.

První zápasy jsou na programu 28., resp. 29. července, odvety pak 4., resp. 5. srpna. Oba české celky začínají na půdě soupeřů.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (28. a 29. července, odvety 4. a 5. srpna):
Mistrovská část:
Maccabi Tel Aviv/Hibernians (Malta) - Viktoria Plzeň
Lech Poznaň/FK Sarajevo - Basilej (Vaclík, Suchý)
Partizan Bělehrad/Dila Gori (Gruz.) - Trenčín/Steaua Bukurešť
Salcburk - Malmö/Žalgiris Vilnius
Celtic Glasgow/Stjarnan (Isl.) - Karabach (Ázer.)/Rudar Pljevlja (Černá Hora)
HJK Helsinky/Ventspils (Lot.) - Maribor/Astana
Dinamo Záhřeb/Fola Esch (Luc.) - Molde/Pjunik Jerevan
Midtjylland/Lincoln (Gibraltar) - APOEL Nikósie/Vardar Skopje
Videoton Székesfehérvár/The New Saints (Wales) - BATE Borisov/Dundalk (Ir.)
Ludogorec Razgrad/Milsami Orhei (Mold.) - Skënderbeu Korcë (Alb.)/Crusaders (Sev.Ir.)
Nemistrovská část:
CSKA Moskva - Sparta Praha
Young Boys Bern (Lecjaks) - Monako
Panathinaikos Atény - Club Bruggy
Rapid Vídeň - Ajax Amsterdam (Černý)
Fenerbahce Istanbul (M. Kadlec) - Šachtar Doněck
Postoupí Plzeň se Spartou do play off o Ligu mistrů?
Ano
20,9 %
Podaří se to jen Plzni
66,7 %
Uspěje pouze Sparta
5,3 %
Přes 3. předkolo neprojde ani jeden tým
7,1 %
Celkem hlasovalo 12066 čtenářů.

Reklama

Související témata: