Hlavní obsah

Přímý postup do Ligy mistrů zůstává snem, Češi hájí aspoň dvě místa v předkolech

Praha

Rádi by měli nejen pět místenek v pohárových soutěžích, ale pro svého šampióna také přímý postup do Ligy mistrů. Ten je však pro pětici zástupců českého klubového fotbalu na startu pohárové sezóny hodně daleko. Reálnější je pomýšlet na uhájení stávajících pozic. Tím spíše, že po úvodní porážce Mladé Boleslavi se Strömsgodsetem mohou přijít o prvního zástupce hned na startu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář (vlevo) ve sprinterském souboji s útočníkem Manchesteru City Sergiem Agüerem.

Článek

Ještě před rokem byl na začátku nové sezóny útok na přímý postup do Ligy mistrů reálný. Češi však pohořeli v kvalifikaci, kde skončily Plzeň, Liberec a Mladá Boleslav. Z předkol prošla dál do skupinové fáze jenom Sparta. Hned na startu tak bylo jasné, že dvanáctou příčku na žebříčku koeficientů, který je pro nasazení určující, sama neuhraje.

Ani Letenští se nedočkali jara, národní koeficient ovšem naštěstí neklesl pod 15. místo, které jako poslední zaručuje start dvou týmů v kvalifikaci Ligy mistrů.

Aktuální pořadí v žebříčku koeficientů:
12. Švýcarsko28,575
13. Česká republika25,625
14. Řecko25,100
15. Rumunsko24,008
16. Rakousko21,500
Umístění na 12. místě jako poslední zaručuje přímý postup do LM, umístění na 15. místě jako poslední zaručuje dvě místa v kvalifikaci LM.

Švýcaři jsou zatím daleko

Novou sezónu Češi startují z třináctého místa s citelnou ztrátou na magickou dvanáctou příčku, kterou zatím drží Švýcaři. Při troše štěstí může i třinácté místo zajistit jackpot v podobě přímého postupu do milionářské soutěže - pouze v případě, že si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zajistí přímý postup do LM ve svých ligových soutěžích.

Při výpočtu koeficientu se body získané na hřišti dělí počtem zástupců na začátku sezóny. A to může být pro Čechy velký problém. Zatímco do minulé sezóny měli kluby čtyři, teď jejich počet stoupl na pět. A čím více zástupců mají, tím více bodů je třeba pro shodný koeficient získat.

V předminulé sezóně se v Evropské lize blýskl Liberec, jinak však v poslední době spíše platí, že co neuhrají Plzeň se Spartou, to Češi nemají.

Doma znovu o pět míst

Žebříček koeficientů po skončení sezóny je určující pro nasazení do pohárů s ročním zpožděním. Pokud by se Češi na 12. místo v této sezóně dostali, přímé místo v Lize mistrů by vybojovali až pro ročník 2017/18.

Jisté je, že v právě startujícím ročníku domácích soutěží půjde znovu o pět míst pro sezónu 2016/17. Šampión zamíří do mistrovské části a vicemistr do nemistrovské části 3. předkola Champions League. Tři týmy pak půjdou do předkol Evropské ligy - vítěz poháru a třetí tým z ligy do třetího, čtvrtý tým tabulky již do druhého.

Reklama