Hlavní obsah

Limberský je hladový po dalších úspěších. Hlavně postoupit do Ligy mistrů, vysnil si

Zůstal, i když ho lákali k přestupu na daleký východ. A vehementně. Fotbalista David Limberský však svodům odolal, prodloužil s mistrovskou Plzní kontrakt až do roku 2018 a v začínající sezóně ji povede už nejen jako zaskakující kapitán za Pavla Horvátha, ale jako kapitán číslo jedna. Pochopitelně s úkolem obhájit mistrovský titul a navrch ještě nasměrovat Viktorii přes kvalifikační úskalí do základní skupiny Ligy mistrů, nebo alespoň Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr předává trofej pro vítěze Superpoháru plzeňskému kapitánovi Davidu Limberskému.

Článek

Vítězným zápasem s Libercem o Superpohár začala pro Plzeň éra po Pavlu Horváthovi, takže teď bude na vás, abyste ji jako kapitán kočíroval a vedl. Troufnete si na to, aby nastávající období bylo nazýváno érou Limberského?

Kapitánskou pásku jsem po Pavlovi převzal de facto už v loňské sezóně, jenže to se ještě pohyboval v šatně. Teď už mezi námi není, takže jeho funkce a role se musí rozdělit. Mezi mě jako kapitána a pět šest dalších nejzkušenějších hráčů, kteří mně pomáhají. Nebyl to problém v loňské sezóně, musíme to zvládnout i v nastávající.

Mělo by vám nahrávat, že smlouvu v Plzni jste prodloužil nejen vy, ale i další zkušení spoluhráči Daniel Kolář s Františkem Rajtoralem a také Radim Řezník.

Je hrozně důležité, že kostra týmu zůstává pohromadě. Já třeba neváhal vůbec, s vedením se na prolongování dohodl promptně, takže už to ve Viktorii asi doklepu. Plzeňská kabina je specifická, což se projevuje na hřišti i v šatně. Jsme nejen spoluhráči, jsme kamarádi, kteří spolu řeší i osobní problémy, což nám tak hodně pomáhá.

Jenže věčný Horváthův optimismus a humor bude přece jen scházet. Už se objevil někdo, kdo by ho v této roli nahradil?

Pozitivní duch vládne v kabině dál, ale Pavel byl osobností, jež se nahradit nedá. A to přesto, že za šest let jsme toho od něho okoukali spoustu a nově příchozí hráči pociťují Horváthovy vtípky v našem podání.

Všechno tedy bude na vás a zkušených spoluhráčích. A na mužstvu, jež je letos hodně silné. Přiznáte, že jde o vůbec nejsilnější kádr za dobu, co v Plzni působíte?

Strašně těžké odpovědět. Určitě máme nejširší a nejkvalitnější kádr, neboť každé místo v sestavě je zdvojené a na některé se tlačí dokonce tři hráči. Jde ale jen o papírové předpoklady, které budeme muset teprve potvrdit.

Už jste začali výhrou nad Libercem a ziskem Superpoháru.

Na vstupu do sezóny hodně záleží. Byly roky, kdy jsme začali váhavě, zažili jsme však i sezóny, které jsme napálili od začátku. Věřím, že letos dojde na druhou variantu.

Nic jiného nezbývá, když na vás klubové vedení požaduje obhajobu titulu a postup do skupinové fáze evropských pohárů. Který z cílů pro vás představuje větší motivaci?

Samozřejmě že oba, i když jde o dvě různé věci.

Nějakou prioritu ale přece máte.

Hlavním cílem je postup do základní skupiny Ligy mistrů. Alespoň pro mě je to ta největší motivace.

Na evropské scéně se ve třetím předkole Ligy mistrů utkáte s izraelským Maccabi Tel Aviv, v domácí soutěži budete ovšem muset počítat se Spartou a Jabloncem, mužstvy, jež vám chtějí ligový primát sebrat.

A navíc určitě i s Mladou Boleslaví, která posilovala stejně usilovně jako zmiňovaní největší konkurenti. Alespoň jak jsem přestupové dění sledoval na internetu.

Takže kdo z tohoto tria bude Plzni nejvíc konkurovat?

Celá trojice nám bude určitě šlapat na paty, ale neexistuje jiná varianta, než zůstat před ní a obhájit titul.

Reklama

Související témata: