Hlavní obsah

Podobný výkon by na Maccabi nestačil, nezastíral plzeňský kouč Koubek

Plzeň

Výhru kvitoval. Zrovna tak dusno a vedro, v němž se ligový prolog se Slavií hrál, neboť panující klima v mnohém připomínalo podmínky, jež čekají na jeho svěřence v úterní kvalifikaci o Ligu mistrů v Izraeli. Tím ale také spokojenost plzeňského kouče Miroslava Koubka končila. Byl si až příliš dobře vědom, že v Tel Avivu bude hůř. Maccabi se o to postará, počasí zrovna tak. „Musíme se zlepšit, takový výkon by v Tel Avivu nestačil,“ netajil se po vítězném vstupu do ligy výhradami.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Trenér Plzně Miroslav Koubek při utkání 1. kola Synot ligy proti Slavii spokojeností zrovna neoplýval.

Článek
Fotogalerie

Dostal podrobné zprávy o tom, jak izraelský mistr v domácí odvetě s maltským Hibernians řádil a jakým způsobem ho rozstřílel, po konfrontaci se Slavií tudíž mohl Koubek konfrontovat informace z Tel Avivu s plzeňskou realitou.

Co trenérovi řekne vyhodnocování?

Srovnání zrovna dvakrát příznivě nevyznělo. „Měli jsme dva soutěžní zápasy, v nichž jsme vsadili na balík dvanácti, třinácti lidí, které jsme potřebovali dostat do hry. Teď si poznatky vyhodnotíme a podle nich se zařídíme," nemínil se po duelech s Libercem a Slavií veřejně rozebírat výkony jednotlivců.

I z kusých náznaků a útržkovitých Koubkových vět je však zřejmé, že i trenér si je vědom, že to v plzeňském soukolí skřípe. A před kvalifikací o Ligu mistrů až příliš.

„Od některých hráčů čekám víc," připustil ostatně i po duelu se Slavií, kdy byl nucen přiznat, že jeho tým neměl v druhé půli zápas ani trochu pod kontrolou. Zkusil zareagovat hned trojím střídáním, jenže ani nasazení Vaňka, Mahmutoviče a Petržely obrat nepřineslo, byť na potřebný druhý gól a tudíž výhru stačilo.

„Důvodů ke střídání jsem měl víc. Jednak jsem potřeboval naši hru oživit, což se podařilo, navíc jsem potřeboval dostat do hry všech třináct čtrnáct hráčů," vysvětloval Koubek korektury v sestavě, při nichž setrvává u svých vyvolených a osvědčených, s nimiž vybojoval titul.

Chyby v defenzívě se opakují

Na domácí scéně mu to úspěch přináší, otázkou ovšem je, nakolik pochodí v Izraeli. Zvláště, když chyby v defenzivě se opakují, o čemž podal zápas se Slavií další důkaz. Škodův gól padl znovu po akci nasměrované přes střed plzeňské obrany, další slávistické šance se rodily po obdobných situacích.

„Je to i otázka psychologická. Jakmile ztratíte kontrolu nad utkáním, najednou se nic nedaří. I proto jsme se dostávali do situací, jimž jsme těžko čelili," snažil se trenér Viktorie vysvětlit, proč tolik chyb a soupeřových střeleckých možností.

Sám si ale uvědomuje, jak zrádné by podobné utěšování mohlo být. Maccabi Tel Aviv je alespoň podle informací, které jeho zvědové z Izraele přivezli, v ofenzivně mnohem silnější a hlavně nebezpečnější než Slavia.

„Opravdu silný a kvalitní soupeř s výborným pohybem a útočnou silou," připouští Koubek, vědom si toho, že všechno navíc umocní klimatické podmínky, v nichž se bude v úterý v Tel Avivu hrát. Bouřlivé prostředí zrovna tak.

Pozitivem vedro a dusno

„Vedro, dusno a ke všemu ještě vlhkost vzduchu pohybující se kolem pětaosmdesáti procent. Proto vítám, že jsme v podobném počasí mohli hrát proti Slavii a můžeme v něm i trénovat. Ubírá to sice síly, ale jde o slušnou aklimatizaci," našel na ligové generálce to největší pozitivum.

Další se mu nacházely těžko. Zvláště, když ani zraněný Pilař ještě nebude k dispozici. „Není to dobré," přiznal lakonicky Koubek, jenž bude mít víkend na to, aby po zjištěních a poznáních ze dvou ostrých soutěžních testů připravil svůj tým na kvalifikační konfrontaci s Tel Avivem.

„Sobotu věnujeme regeneraci a tréninku těch, co proti Slavii nehráli, neděli taktickému tréninku, v pondělí letíme," uvědomuje si, že moc času a prostoru nezbývá. A přitom mu nemusí nikdo připomínat, že na resumé třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů záleží, jak se bude odvíjet a následně i hodnotit celá plzeňská sezóna.

Postoupí fotbalisté Plzně přes Maccabi Tel Aviv?
Ano
83 %
Ne
17 %
Celkem hlasovalo 6109 čtenářů.

Reklama

Související témata: