Hlavní obsah

Limberský znovu touží po pohádce v Lize mistrů. I loňský krach je motivací, říká

Tel Aviv

Dvě vítězné konfrontace s izraelským soupeřem už zažil obránce fotbalové Plzně David Limberský. Je totiž jedním z pěti pamětníků bitev s Hapoelem Tel Aviv (4:0, 2:1) ve skupině Evropské ligy před třemi lety. Před úterním vstupem do honby za Ligou mistrů na půdě Maccabi Tel Aviv doufá kapitán Viktorie v pokračování vítězné šňůry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Viktorie Plzeň David Limberský na letišti Václava Havla před odletem do Tel Avivu.

Článek
Fotogalerie

„Duely s Hapoelem mám v paměti. Dokonce jsme tehdy venkovní zápas hráli na stejném stadiónu, kde nastoupíme i teď, takže nebudeme vstupovat do cizího prostředí, což může být výhoda," přemítá Limberský.

„Tehdy jsme hráli až v říjnu, ale i tak bylo hrozné vedro. Teď bude všechno asi ještě horší," tuší zkušený zadák při vzpomínce na venkovní vítězství o jediný gól. „Museli jsme zápas otáčet. Domácí vedli, po třiceti minutách mohli vést o tři góly. Nás podržel Kozáčik," vybavuje si Limberský.

„Maccabi je ještě o malinko lepší než Hapoel. Jsou techničtí, hodně rychlí. Mají v kádru mnoho reprezentantů, což jen dokumentuje jejich sílu. K tomu je třeba připočíst vyprodaný stadión, který domácí požene," upozorňuje jednatřicetiletý obránce.

Větší rozpočet než Viktoria

Nicméně Plzeň byla při losování nasazeným týmem a do boje jde jako favorit. „Určitě nás ale nečeká nic jednoduchého. Kvalita Maccabi je vážně obrovská. A třeba rozpočet klubu mnohem větší než v případě Viktorie. Český fanoušek někdy kluby z Izraele podceňuje, ale Maccabi není horší než my. Rozhodovat budou maličkosti," odhaduje Limberský.

V minulé sezóně se Viktoria s evropskými poháry loučila už ve 3. předkole. „I loňský krach je motivací, abychom uspěli. Věřím, že navážeme na předešlé ročníky, kdy jsme si dvakrát proklestili cestu do Ligy mistrů," připomíná Limberský.

„Mladší kluci a nově příchozí se na dvě účasti v Champions League vyptávali. Zajímaly je hlavně zápasy na hřištích Barcelony, Manchesteru City či AC Milán. Líčili jsme jim, jak neskutečné zážitky jsme pobrali. Bylo to jako z pohádky. Chceme ji zažít znovu. Každý z nás touží slyšet znělku Ligy mistrů, ale uvědomujeme si, jak dlouhá cesta nás čeká," říká Limberský.

Reklama

Související témata: