Hlavní obsah

Play off mají jisté, Plzni a Spartě však jde hlavně o Ligu mistrů a pohádkové milióny

Vypadnou, a přitom budou hrát dál!? Ačkoliv nejeden fanoušek v tomto systému tápe, je to tak. Fotbalisté Plzně a Sparty mají před odvetami třetího předkola Ligy mistrů jednu jistotu. I kdyby pro ně dopadly špatně, jejich letní pouť poháry ještě neskončí. Vyřazené týmy totiž „přestoupí“ do čtvrtého předkola Evropské ligy. Oba lídři české klubové scény však logicky sní hlavně o Lize mistrů, která přináší pohádkové milióny.

Foto: Ladislav Nussbauer, ČTK

Záložník Viktorie Milan Petržela se raduje z gólu na hřišti Maccabi Tel Aviv ve 3. předkole Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Základní fakta jsou známá. Plzeň má před domácí odvetou s Maccabi Tel Aviv k dobru výhru 2:1 z prvního zápasu, také Sparta může na Letné stavět na remíze 2:2 z úvodního duelu s CSKA Moskva.

Připomeňme si, jaké scénáře se jim nabízejí.

Již samotný postup do play off stojí za to! Jednak sportovně, protože úspěšné týmy z play off si vykopou Ligu mistrů a neúspěšné budou zařazeny aspoň do skupin Evropské ligy. Již postup ze třetího předkola tedy garantuje dalších šest zápasů ve skupinové fázi - jen jde o to, v jaké soutěži.

Postup do play off Ligy mistrů už také zajistí zajímavé peníze. Kdo v něm vypadne, dostane hned dvojí odškodné. Jednak 81 miliónů korun za účast v play off Ligy mistrů, za druhé pak jistých 65 miliónů korun za účast ve skupině Evropské ligy - k nimž pak lze přihazovat prémie za získané body. Každopádně bude mít jistých 146 miliónů korun.

Žene je vidina 380 miliónů korun

Kdo z play off LM postoupí, dostane za účast v něm jen 54 miliónů korun - k nim totiž zároveň přičte 12 miliónů eur za start v hlavní soutěži, takže celkem si přijde na nějakých 380 miliónů korun! K nim pak samozřejmě může přičítat i prémie za získané body ve skupině a také podíl z prodeje televizních práv.

Jak jsme si řekli, kdo vypadne ve třetím předkole LM, dostane ještě šanci aspoň v play off EL. Jako loni Sparta, když po krachu v Malmö uspěla ve Zwolle a podzim strávila ve skupině Evropské ligy.

Kdo však vypadne s Maccabi či CSKA, přijde samozřejmě o zisky plynoucí z účasti v play off LM. A příjem minimálně 65 miliónů korun za účast ve skupině Evropské ligy si bude muset v „náhradním" play off tvrdě vybojovat.

Plzeň i Sparta mají za účast ve 3. předkole LM každopádně jistých 10 miliónů korun.

A ještě je třeba dodat, že pozice Viktorie je výhodnější. V mistrovské části kvalifikace LM by ji totiž v play off čekal lehčí soupeř než Spartu v části nemistrovské.

Postoupí do play off fotbalové Ligy mistrů Plzeň i Sparta?
Ano, postoupí obě mužstva
53,1 %
Dál půjde pouze Plzeň
39 %
Postoupí pouze Sparta
3,4 %
Ani jeden tým nepostoupí
4,5 %
Celkem hlasovalo 22845 čtenářů.

Reklama

Související témata: