Hlavní obsah

Už není maskotem. Lafata hrozí CSKA průměrem čtyř gólů na zápas

Praha

Kdyby si uchoval loňskou produktivitu, bylo by fotbalové Spartě hej. Tallinnu nasázel pět gólů a Malmö tři, takže v domácích zápasech předkol Ligy mistrů má David Lafata neuvěřitelný průměr čtyř branek na zápas. „Hodně to ovlivnil zápas s Levadií, který mi průměr zvedl. Nedělám z toho vědu, zase tolik zápasů jsem v předkolech neodehrál,“ usmívá se letenský kapitán před odvetou třetího předkola s CSKA Moskva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán David Lafata během předzápasového tréninku před odvetným utkáním 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Remíza 2:2 z prvního duelu jim dává reálnou naději.

„V Moskvě jsme po výborném výkonu uhráli výborný výsledek do odvety, ale pořád jsme jen v poločase. Všichni musíme podat mimořádný výkon, abychom postoupili. Čeká nás ještě těžší zápas než v Moskvě," uvědomuje si David Lafata.

V prvním utkání ještě kapitán nehrál a byl v Moskvě jen jako maskot. Sobotní ligový duel s Baníkem však zvládl po zranění celý a je připravený.

„Z tribuny jsem viděl pasáže, podle nichž by překonat obranu CSKA šlo. Byly však i takové, podle nich by to nešlo... Je to těžký úkol nejen pro mě, ale pro celý tým. Hlavní je, aby se někdo prosadil a postoupili jsme. Kdyby se ale neprosadí ani nikdo od nich, zlobit se nebudeme," poukazuje Lafata, že i remíza 0:0 či 1:1 by Spartu posunula do play off.

Ať padají trakaře, jen když postoupíme...

Koleno zatěžkávací zkoušku s Baníkem vydrželo, kapitán hlásí návrat. Zrovna v pekelném vedru, jež v Praze panuje. „Moc rád to nemám. Jsem radši, když prší nebo je chladněji. Je mi však jedno, jestli budou padat trakaře nebo bude horko. Hlavně když postoupíme. Snad se s podmínkami vypořádáme líp," přeje si.

Letenští hráli kvalifikaci o Ligu mistrů čtrnáctkrát. Uspěli v ní jen pětkrát, z toho čtyřikrát v situaci, kdy stejně jako teď hráli odvetu doma.

„Mám radši, když začínáme venku. Nejsem statistik, ale když jsme začínali doma, tak to nedopadlo. A když jsme naopak začínali ve Zwolle, tak dopadlo," připomíná Lafata loňský postup aspoň do Evropské ligy.

Čeká opatrnější průběh

První zápas byl z obou stran neuvěřitelně otevřený. Těžko říci, zda si soupeři troufnou na stejnou divočinu i v odvetě.

„Nevím, jak budeme hrát. Stejný průběh s dobrým výsledkem - to bychom se nezlobili. Myslím si ovšem, že tak otevřená asi odveta nebude," přemítá Lafata.

Zápas Sparta - CSKA se hraje ve středu od 18:45, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: