Hlavní obsah

Totální kolaps Plzně a Sparty! Čeští zástupci v Lize mistrů končí

Praha
Aktualizováno

Po prvních zápasech 3. předkola Ligy mistrů zavládlo v Plzni a na Spartě mírné nadšení, jenže ve středu přišlo kruté vystřízlivění. V odvetě 3. předkola nestačil Letenským dvougólový náskok a s CSKA Moskva nakonec doma prohráli 2:3. Sparta přitom hrála od 64. minuty bez vyloučeného Marka Matějovského. Ještě hůř si vedla mistrovská Viktoria Plzeň. Západočeši ve druhé půli proti Maccabi Tel Aviv předvedli špatný výkon, nechali dvakrát skórovat hostujícího kapitána Zahaviho a po prohře 0:2 se s Champions League rovněž loučí. Oběma klubům zbyla jen šance probojovat se do základní skupiny Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté CSKA Moskva oslavují třetí gól Alana Dzagojeva (třetí zleva) do sparťanské sítě.

Článek
Fotogalerie

První do boje šla Sparta, která minulý týden překvapila na stadiónu Chimki nerozhodným výsledkem 2:2. Svěřenci kouče Ščasného začali odvetný duel ve velkém stylu. Již po patnácti minutách vedli o dva góly, nejprve se trefil Krejčí a o chvíli později také Fatai. Oba útočné hroty dokonale zastoupily jiného střelce Davida Lafatu, který usedl na lavičku náhradníků a do hry se dostal až v 54. minutě.

Zhruba po dvaceti minutách se však domácí dopustili několika zbytečných chyb v rozehrávce a fotbalisté ruského celku vycítili šanci. V 34. minutě se hosté dočkali kontaktní branky, když snížil Musa. Zlepšený výkon CSKA pokračoval i ve druhé půli. Nigerijský forvard v 51. minutě využil nejistého vyběhnutí brankáře Davida Bičíka a vyrovnal. Odpovědět mohl Lafata po hodině hry, nastřelil ale pouze tyčku.

Dění zápasu pak vzal pevně do svých rukou italský rozhodčí Mazzoleni. V 64. minutě nejprve poměrně přísně vyloučil Marka Matějovského, který skluzem zajel do Fernandese, o osm minut později neodpískal penaltu po jasném držení na Lafatu. Oslabená Sparta se nedočkala ani prodloužení - čtvrt hodiny před koncem rozhodl o postupu ruského týmu Dzagojev.

Plzeň nezvládla posledních patnáct minut

Plzeň měla po úvodní výhře 2:1 nad Izraelci ještě komfortnější pozici. Jenže rekordní sérii třinácti vítězných zápasů v předkolech Ligy mistrů nerozšířila. Svěřenci trenéra Koubka svedli v první půli s Maccabi taktickou bitvu, domácí fanoušky zaujala pouze střela Vaňka, to však bylo na dlouho dobu všechno.

Po změně stran sice trefil Mahmutovič spojnici tyče a břevna, pak se však chopil iniciativy izraelský protivník. Kapitán Zahavi si v 75. minutě došel ve vápně pro faul od Limberského a jako první otevřel skóre. Za dalších sedm minut pak další gólovou akcí umlčel Doosan arenu úplně.

Sparta i Plzeň se musí rychle oklepat, po vyřazení v Champions League si zahrají alespoň play off Evropské ligy a stále tak mohou dostat zajímavé evropské protivníky.

Liga mistrů, 3. předkolo - odvety:
Sparta - CSKA Moskva 2:3 (2:1)
Branky: 6. Krejčí, 16. Fatai - 34. a 51. Musa, 76. Dzagojev. ČK: 64. Matějovský (Sparta). První zápas: 2:2, postupuje CSKA.
Plzeň - Maccabi Tel Aviv 0:2 (0:0)
Branky: 75. z pen. a 84. Zahavi. První zápas: 2:1, postupuje Maccabi.

Reklama

Související témata: